Sistematičen, 24-urni praktičen program  

za učinkovito vitko-agilno inoviranje v elektroindustriji, 

s poudarkom na inoviranju prebojnih poslovnih modelovSvet se vse bolj pospešeno spreminja, še posebej zaradi COVID-19 situacije. Elektrifikacija, digitalizacija, krožno gospodarstvo, re-globalizacija, menjava generacij ipd. dobivajo izjemen vpliv. Preobrazili se bodo vsi poslovni sistemi in vsak del teh sistemov. Ključno vlogo pri tem imajo ljudje in šele potem tehnologije.

Spreminjanje razmer ni le grožnja, temveč tudi naša priložnost za poslovne preboje z res domišljenimi rešitvami. Spreminjanje razmer zahteva prilagajanje verig vrednosti na vseh nivojih. Najbolj učinkovite spremembe ali inovacije se ne zgodijo naključno - zgradijo se načrtno!


 

_______________

Vabljeni, da se programa Mojster vitkega inoviranja udeležite: 
 

 

 • podjetniki in inovatorji, vodje vitkega inoviranja,

 • strokovnjaki za raziskave in razvoj izdelkov,

 • vodje poslovnega razvoja in strategij, digitalizacije,

 • vodje razvoja kadrov in organizacijskih sprememb,

 • predstavniki korporativnega investiranja


Zaradi interaktivnega dela na delavnicah sprejmemo v program največ 12 udeležencev. Programa se načeloma lahko udeleži več različnih udeležencev iz podjetja. Čeprav so zamenjave možne, priporočamo, da se vseh modulov udeleži ista oseba, ker se vsebine sistematično povezujejo in nadgrajujejo.


Tri besede programa pomenijo: 
 

 • Mojster - mojstrstvo podjetniške miselnosti, načel in dejanj

 • Vitkega - učinkovito delovanje s čim manj balasta / nepotrebnega dela

 • Inoviranja - ustvarjanje vrednosti iz idej, ki jih lahko zajamemo na 101 način

   

Povzetek programa Mojster vitkega inoviranja:  

 • 12 modulov intenzivnega praktičnega usposabljanja za mojstrstvo vitkega inoviranja;

 • vpogled v sistematičen pristop k vitkemu inoviranju drobnih izboljšav in velikih idej;

 • vsaj 20 konkretnih vitko-agilnih orodij in metod, ki jih lahko takoj uporabite pri svojem delu, naj bo to redno, projektno ali inovacijsko;

 • konkretne nasvete in rešitve za učinkovito upravljanje portfelja večjega števila inovacijskih projektov;

 • vpogled v številne primere iz aktualne prakse v Sloveniji in tujini;

 • bogato delovno gradivo (.ppt, Miro, .pdf) z navedbami virov za samostojen dodaten študij;

 • uradni CorpoHub certifikat (Master of Lean Innovation) in povabilo v skupnost InnoLumni;

 • do 2-urna individualna svetovalna pomoč za rešitev konkretnega problema inoviranja ali lažji (ponovni) zagon sistema inoviranja;

 • (in nenazadnje) odlično priložnost za druženje s kolegi, ki delujejo na področju inoviranja v elektro in elektronski industriji.

Najbolj učinkovite spremembe ali inovacije se ne zgodijo naključno - zgradijo se načrtno!

_______________

Vsebina certifikacijskega programa Mojster inoviranja v online izvedbi, junij 2021:  

Dan 1: torek, 14. september 

 

Modul 1: 9.00 - 11.00

Inovacijska strategija + kultura

VUCA svet. Megatrendi in priložnosti post-COVID-19 obdobja. Strateške vrzeli in inovacijska strategija. Notranje in zunanje, namerno in nenamerno inoviranje. Okvir Cynefin. Ustvarjanje ali preoblikovanje inovacijske kulture. Modeli ocenjevanja stanja inoviranja v družbi.

Modul 2: 11.00 - 13.00
Vodenje + inovativnost
Pomen voditeljstva in vodij. Ustvarjanje psihološko varnega okolja. Priporočene prakse Management 3.0. Prepoznavanje in odpravljanje internih ovir za sistematično inoviranje. Učinkoviti, samo-organizirani inovacijski timi. Primeri pristopov k inoviranju v večjih družbah.

Modul 3: 14.00 - 16.00
Opcije sistematičnega inoviranja
Sožitje izvajalskih in inovacijskih/podjetniških/raziskovalnih vlog v širšem ekosistemu podjetja. Oblike odprtega inoviranja. Pogled zunanjega gosta iz industrije. Poskus priprave 10-kratnih ambicij inoviranja. Izmenjava izkušenj udeležencev. 

Dan 2: sreda, 15. september

Modul 4: 9.00 - 11.00

Ideje + koncepti

Vloge v procesih ideacije. Poti do malih in velikih idej. Zahtevnejše oblike moderiranega zajemanja idej: Hackathon, Dan inovacij, Process Hack, Retrospektiva ... Pridobivanje moralne in materialne podpore ključnih deležnikov. Pomen (drugačnega) okolja za večjo kreativnost.


Modul 5: 11.00 - 13.00

Design Thinking + Sprint

Najbolj pogosti formati Design Thinking pristopov v praksi. Principi delovanja kompletne in komplementarne "design" ekipe. Primeri Design Sprint testiranja velikih negotovih poslovnih priložnosti. Pogled in izkušnje zunanjega gosta iz industrije.


Modul 6: 14.00 - 16.00

Playing Lean

Simulacija vitkega podjetništva z namizno igro Playing Lean - iterativen razvoj negotovega izdelka ob hkratnem tekmovanju za dosego prevlade na trgu (podobno Monopoliju). Prenos izkušenj iz igre v realno poslovno okolje udeležencev.Dan 3: torek, 21. september


Modul 7: 9.00 - 11.00

Lean Startup + Scaleup
Startup miselnost, principi in praksa. Koncepti oz. orodja Business Model Canvas Plus, Value Proposition Canvas Plus, Jobs To Be Done, Customer Development. Ključne predpostavke, prototipi, testiranja in pivotiranja. Tehnike rasti. Primeri iz prakse in kaj vse gre lahko narobe.


Modul 8: 11.00 - 13.00
Innovation Portfolio Management

Razvrščanje poslovnih priložnosti v polju tveganost/velikost. Metrike za merjenje (podjetniškega) napredka. Lestvica Investment Readiness Level za prebojne inovacije. Postopnost financiranja. Vloga “odborov za rast” (Growth Board). Kako izgleda resnično moderna firma?


Modul 9: 14.00 - 16.00
Agilno delo + orodja
Agilni manifesto, agilna miselnost, vrednote, načela ter prakse in orodja. Pregled orodij in procesov kanban in scrum. Sestava agilnih timov. Ritem dela. Merjenje delovne hitrosti. Pomen in oblike retrospektiv. Delovno okolje, ki podpira pre-glednost in okretnost. Merjenje agilnosti.


Dan 4: sreda, 22. september


Modul 10:  9.00 - 11.00

Vzpostavitev konkretnega inovacijskega motorja
Tehnološki in poslovni modeli. Sistematičnost vpeljave izboljšav: informiranje, usposabljanje, delovanje. Faze zajemanja, inkubacije, pospeševanja in integracije novih poslovnih modelov. Oblikovanje lastne inovacijske strategije. Vzpostavitev inovacijskega motorja.


Modul 11: 11.00 - 13.00

Pitchanje idej + obljub
Komu in za kaj predstavljamo? Struktura in lastnosti dobrih predstavitev/zgodb. Elevator pitch. Izdelava vizualne podpore nastopa. Nasveti, triki in orodja za povečanje učinkovitosti virtualnega nastopanja / predstavljanja. Osebna priprava, prisotnost, drža, govor. Pomen vaj pred nastopi.


Modul 12: 14.00 - 16.00

LeanCoffeeTable / zaključna debata
Zajem in obravnava vprašanj udeležencev (dodatne teme, dodatna pojasnila, aktualni problemi in izzivi) - odgovarja širša skupina strokovnjakov / gostov ter sami udeleženci. Podpora skupnosti InnoLumni ter dogodkov Lean Innovation Slovenija.

 

Program Mojster vitkega inoviranja (Master of Lean Innovation) je kot MBA za inoviranje.

_______________

O izvedbi programa 
 

1. Spoznali boste inovativna orodja, metode in strategije, ki jih današnji vitko-agilni vodje uporabljajo za spreminjanje prihodnosti. 

Program je kombinacija predavanj, primerov iz prakse (zunanji gosti) in konkretnega individualnega in timskega dela z izmenjavo mnenj in izkušenj ter osredotočenimi razpravami. Usposabljanje je podprto s .ppt gradivi, primeri dobre literature in primeri video vsebin za poglobljene raziskave. Udeleženci prejmete tudi kopijo vsebine, ki jo ustvarite na sami delavnici. Ta znanja in izkušnje vam zagotovo prinašajo tudi določen karierni napredek.

2. (online izvedba) Vsak modul bo trajal 2 uri s kratkim vmesnim odmorom. 

Med moduloma je enourni odmor za odmik od ekranov. Zgodni popoldanski termini dopuščajo, da udeleženci lahko dopoldan naredite tudi nekaj rednega dela. Dva zaporedna dneva zagotavljata večji učinek usposabljanja. 

Online format je še posebej prijazen do udeležencev, ki ne prihajajo iz osrednje Slovenije.

3. V program je vključena tudi individualna pomoč - svetovanje v obsegu do dveh ur. 

Po desetih izvedbah tovrstnih programov se je pokazalo, da je priporočila relativno enostavno razumeti in relativno zahtevno dosledno izvajali, zato smo v nove izvedbe vključili tudi individualno svetovalno pomoč za vsakega udeleženca v obsegu do dveh ur v prvega pol leta po zaključku programa. Izkoristite jo.


4. Brezplačni dogodki zaprte skupnosti InnoLumni

Udeleženci programa boste povabljeni v skupnost InnoLumni - alumni skupina vseh dosedanjih udeležencev tovrstnih programov. Skupnost se  srečuje približno enkrat mesečno z namenom izmenjave izkušenj pri svojem inovacijskem delu. Člani skupnosti so praktiki vitkega in agilnega inoviranja iz naslednjih večjih družb: A1, Adria Mobil, Adria Dom, Akrapovič, BTC, Domel, Endava (prej Comtrade CDS), GEN-I , Generali zavarovalnica, Hidria, Iskra, Iskratel, Jata Emona, Kolektor, Lek/Novartis, Merkur Trgovina, Mladinska knjiga Založba, M Sora, Muflon, NLB, Petrol, Pošta Slovenije, Radeče papir nova, SRC, Steklarna Hrastnik, TPV Automotive, Zavarovalnica Sava, Zavarovalnica Triglav.


_______________

Izvajalci programa 
 


Lojze Bertoncelj.
Svetovalec, facilitator in mentor vitkega inoviranja in agilnega dela. Evangelist konceptov Lean Innovation, Lean Startup, Design Thinking / Sprint. Certificiran ScrumMaster® in LEGO® SERIOUS PLAY® facilitator. Podjetnik in  inovator z izkušnjami iz korporacij. 


Matej Golob. Podjetnik in svetovalec z inženirskim in korporativnim ozadjem, MBA. Predavatelj z 9+ let izkušenj na področju vitkega inoviranja in agilnosti, več kot 500 izvedenih delavnic, coach in mentor, certificiran ScrumMaster®.


Voranc Kutnik. Agilni entuziast, ki se je po 10 letih dela na IT področju leta 2011 odločil, da bo deloval kot agilni coach in trener. Eden pionirjev agilne metodologije v Sloveniji, ustanovitelj Agile Slovenia konference, certificiran ScrumMaster®, Scrum@Scale Practitioner, Scrum Professional in Product Owner®.


Enej Gradišek. Mentor in trener, ki uživa v iskanju pravih rešitev za prave stranke. Navdušenec in praktik Design Sprint in Design Thinking pristopov. Pospeševalec poslovnih modelov, strategij, procesov in transformacij. Certificiran ScrumMaster® in Design Sprint facilitator.


Urša Svetelj. Certificirana trenerka, NLP praktik, ScrumMaster®, facilitatorka s 7+ let izkušnjami z izvajanjem delavnic in izobraževanj. Živi in diha za kreiranje organizacijskih sprememb in soustvarjanje prihodnosti (agilne) kulture dela. Verjame v sodelovanje, učinkovitost in spreminjanje miselnosti.


Vlado Begović. Certificiran Chief Innovation Officer. Navdušen nad vitkimi in agilnimi pristopi. Izkušen voditelj delavnic, trener pitchanja. Komunikator. Zelo skrben ter strasten. Optimist po srcu.

_______________

Cena izobraževalnega programa  

Redna cena programa je 1.990 Eur. Za člane Zbornice elektronske in elektroindustrije je cena programa 1.390 Eur/osebo.

_______________

Prijava možna do zapolnitve 12-ih mest 

Vabimo vas, da se čim prej prijavite na program Mojster vitkega inoviranja preko spletne prijavnice. V posamezno generacijo sprejmemo največ 12 udeležencev. Prijave zbiramo do zapolnitve mest oz. najkasneje do 9.9.2021Vprašanja lahko takoj/kadarkoli naslovite na  mitja.virant@gzs.si

_______________

Imate vprašanja - vabljeni na brezplačni informativni dogodek

Če imate vprašanja Vabljeni na strokovno srečanje (meetup) na temo "Mojstrstvo inoviranja v elektroindustriji za čas po pandemiji". Pogovorili se bomo o izzivih v elektroindustriji, aktualnih sodobnih praksah inoviranja in odgovorili na vaša vprašanja. Več o strokovnem srečanju >>

_______________

P.S. 
 

Pred objavo tega programa smo naredili nekaj intervjujev s podjetji iz elektroindustrije. Zajeta mnenja bomo upoštevali pri izvedbi programa za potrebe elektroindustrije:

 • V podjetjih je kar nekaj prakse s področja vitke proizvodnje (5s, 7s, Kaizen), manj pa iz področja vitkega razvoja.
 • Večino inovacijskih aktivnosti je usmerjeno v tehnično/tehnološke izboljšave (sledenje, prilagajanje), precej manj v poslovno inoviranje.
 • Obstajajo pretežno “inženirski” cilji in naloge za inkrementalne izboljšave, manj je prebojnih ambicij in rešitev.
 • Potreba po produktih z večjo dodano vrednostjo je sicer ozaveščena, v večini okolij pa primanjkuje časa, denarja in tudi usposobljenosti za to.
 • Predloge za nove produkte se pričakuje v sodelovanju razvoja z marketingom/prodajo; pričakuje se jih predvsem v smislu spremljanja konkurence in delno tudi trga.
 • Raziskovalno pred-projektno delo se omenja le izjemoma.
 • Sem in tja se omenjajo tradicija, okolje in kultura, ki ne spodbujajo inovativnosti, še manj pa prebojnosti.
 • Sodobnejši Design Thinking, Lean Startup, Agile pristopi (ki so primerni za kompleksna negotova okolja) skoraj niso poznani in prakticirani.
 • V posameznih družbah je nekaj dobrih delnih praks, ki si zaslužijo izpostavitev in širitev v druge družbe.
 • Več kot 50% sogovornikov izraža eksplicitno zanimanje za bolj sistematičen sistem zajemanja, selekcioniranja in obdelovanja tako drobnih kot tudi prebojnih idej z večjimi potenciali.

Hvala za mnenja vsem sogovornikom iz podjetij ATech, Elpro Lepenik &Co, ETI Izlake, Eurel, Hermi, Iskra Mehanizmi, L-Tek, MAHLE Electrics Drives Bovec, Metrel, SM Strojkoplast, TEM Čatež, Tevel in Zarja Elektronika.