Na ta dan bo v mestnem središču Ljubljane zadišalo po primorski. Z brezplačnimi degustacijami dobrot iz mlečnih izdelkov, testenin, ribjih in mesnih jedi, mesnin, sveže zelenjave ter primorskega sonca polnih vin se vam bodo tako predstavila različna primorska živilska podjetja in zadruge. Igro okusov bomo začinili še s pristnim primorskim humorjem, glasbo in veliko dobre volje, s čimer vam bomo pričarali popolno primorsko vzdušje.
Izvajalec javnega razpisa: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Letošnje leto se ponovno vrača, že 56. leto zapored, mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA, ki je največji in najodmevnejši evropski agroživilski sejem. Svojo pozornost tokrat posveča izzivom preživetja in blagostanja, ki nas bodo pestili v prihodnosti, hkrati pa bo odprl vrata novim razvojnim perspektivam v kmetijstvu, samooskrbi in zdravi prehrani.
Ključni namen tekmovanja Ecotrophelia Slovenija na področju inovativnosti v živilskem sektorju je spodbujanje kreativnosti, inovativnosti in razvoja novih živilskih proizvodov, timskega dela, predvsem pa razvoja kadrov ter kompetenc, ki so bili v petek, 15. junija 2018, izraženi na višjem nivoju. Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij je tako na 18. Vrhu kmetijskih in živilskih podjetij razglasila zmagovalne ekipe 10. jubilejne Ecotrophelie Slovenija 2018.
Kompetenčni center za razvoj kadrov (KOC HRANA) na področju agroživilstva
Internacionalizacija slovenskega agroživilstva sistema pomeni istočasno internacionalizacijo vseh deležnikov verige oziroma članov partnerstva, ki pa jo lahko obravnavamo z dveh zornih kotov.
Vabimo Vas, da se skupaj z nami podate na Vrh 2018. Zagotovite si svoje mesto na letnem dogodku uspeha panoge!
GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij (GZS-ZKŽP) v letošnjem letu organizira že jubilejno deseto tekmovanje za študente s področja inovativnosti v živilstvu in razvoja novih živilskih izdelkov pod naslovom »ECOTROPHELIA SLOVENIJA 2018«.
V okviru strateško razvojno-investicijskega partnerstva SRIP HRANA je v četrtek, 19. 4. 2018, potekal Veliki spomladanski živilski seminar SRIP HRANA, ki je bil posvečen napredni opremi in tehnologijam ter digitalizaciji v proizvodnji hrane. Zanimivim predavanjem so sledile razprave o temah, kot so blockchain tehnologija pri proizvodnji hrane, industrija 4.0, inteligentne računalniške metode za ugotavljanje pristnosti in drugih lastnosti arom, digitalizacija oskrbnih verig, spletni katalog živil za javno naročanje, sterilizacija živil in kmetijskih pridelkov s plinsko plazmo, uporaba stisnjenega zraka in dušika v živilski industriji, tehnologija čistih prostorov, pametna embalaža za živila na tržišču, optični kemijski senzorji za svežost hrane, nadzor in obvladovanje fizikalnih parametrov v proizvodnji živil ter avtonomni roboti v kmetijstvu.
4. in 5. aprila 2018 smo se v Budimpešti udeležili delavnice o sodelovanju na področju pametne specializacije, ki je potekala pod okriljem Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. v sodelovanju z GZS–Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij. Osrednja tema je bila uporaba IKT in naprednih proizvodnih rešitev v agroživilski verigi.