Novice


Arhiv: Informacija članom ZEE o današnji obravnavi zakona o pomoči gospodarstvu na ESS

Spoštovane članice, spoštovani člani,

zaključila se je prva točka današnje seje Ekonomsko socialnega sveta. V želji, da bi bili tekoče obveščeni o dogajanju v zvezi s še kako pomembno in potrebno pomočjo gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina, vam posredujemo nekaj informacij o današnji obravnavi predloga Zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina.

Predlog Zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina smo pozdravili, vendar ga označili zgolj kot prvi korak, ki naslavlja energetsko draginjo v letošnjem letu, ne pa tudi pričakovanih izzivov na področju cen energentov in njihove dobavljivosti v naslednjem letu. Ravno tedaj namreč v gospodarstvu pričakujemo še zahtevnejše obdobje.

Na današnji seji ESS smo predstavili in zagovarjali predloge amandmajev k zakonu, pri čemer smo izpostavili predvsem naslednje:

  • Nujna je uvedba kapice na ceno energentov za gospodarske subjekte po vzoru Španije in Portugalske.
  • Skupno višino enostavne in posebne pomoči je potrebno dvigniti s 30 odstotkov upravičenih stroškov na 50 odstotkov. Tudi Nemčija in Finska sta ta delež določili v višjem odstotku od 30.
  • Izplačila pomoči se naj izvedejo prej, in sicer prvo 30. septembra 2022 (kot avansno plačilo) in drugo 30. novembra 2022, nato pa v januarju 2023 poračun. S tem razlogom smo predlagali tudi, da vse vsi ostali postopkovni roki (za oddajo vloge, za vzpostavitev aplikacije ...) pohitrijo.
  • Problematičnost preverjanja izjave podjetja o vključitvi povišanja stroška v ceno. Zaradi predvidenih sankcij je nujno treba opredeliti, kako se bo preverjalo dejstvo, da upravičenec ni vključil dviga stroškov električne energije in zemeljskega plina v ceno svojih proizvodov oziroma storitev.
  • Podjetja v prisilni poravnavi in dejavnosti, ki niso taksativno naštete, so s tem zakonom diskriminirane.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han se je zavezal, da bo vlada čez vikend preučila naše argumentirane predloge dopolnitev in sprememb zakona in nas bo v ponedeljek seznanil z odločitvijo vlade.

Hkrati se je GZS obvezala, da bo svoje pripombe v amandmajski obliki v ponedeljek poslala na odbor za gospodarstvo.

 

 

 

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.