Aktualne novice


OBVESTILO ZA NOVINCE 2020/2021

Prijave in vpisi novincev v srednje šole za šolsko leto 2020/2021

VAJENIŠTVO v času epidemije COVID-19

Usmeritve za izvajanje vajeniške oblike izobraževanja v času trajanja izvajanja ukrepov za obvladovanje epidemije COVID-19

Z najavo mest za vajence začnite že zdaj

Z najavo mest za vajence začnite že zdaj

Delodajalci in vajenci so zadovoljni z vajeniškim sistemom, kar dokazuje tudi spodbudno število registriranih vajeniških pogodb. Od januarja do decembra 2019 je GZS na novo verificirala 93 podjetij, ki bodo omogočila več kot 530 novih učnih mest za dijake ter vajence.

Fotogalerija iz Festivala vajeništva

Objavljamo utrinke iz Festivala vajeništva.

Informativni dnevi so pred vrati

Za promocijo poklicnega izobraževanja je Gospodarska zbornica Slovenije, tik pred informativnimi dnevi na srednjih šolah, objavila video spot »Znanje za lajf«, ki je nastal v okviru projekta Potujoča razstava poklicev prihodnosti, katere skupni moto je »Grem se učit kar hočem bit«. Razstava je ob novembra 2018 dalje obiskala že pet šol in več tržnic poklicev. Tudi s pomočjo video spota želimo približati mladim tiste poklice, ki jih ne poznajo in se zato ne odločajo za izobraževanje v teh smereh. Video spot nagovarja mlade. Pri svojih aktivnostih promocije poklicev ga lahko uporabijo podjetja, šole in drugi deležniki na trgu dela.

Vse, kar morajo podjetja vedeti o vajeništvu

Vse, kar morajo podjetja vedeti o vajeništvu

Vajeništvo kot obliko praktičnega usposabljanja podjetja podpirajo, saj se preko vajeništva vzpostavlja sinergija med šolstvom in gospodarstvom. Podjetja opažajo, da se teorija preko vajeništva učinkovito povezuje s prakso, ki jo je v vajeniški obliki izobraževanja precej več kot pri šolskih oblikah.

Vključevanje vajeništva in praktičnega usposabljanja z delom v sisteme poklicnega izobraževanja in usposabljanja

Ljubljana, 21. marec 2018 - Na današnji konferenci je prek 100 udeležencev razpravljalo o modelih praktičnega usposabljanja z delom/vajeništva, ki naj bi se razvili v posameznih državah v prihodnosti. Predstavljena so bila tudi priporočila za nadaljnji razvoj.

»Kako lahko uspešno vključujemo vajeništvo in praktično usposabljanje z delom v sisteme poklicnega izobraževanja in usposabljanja?«

Vabilo na mednarodno konferenco »Kako lahko uspešno vključujemo vajeništvo in praktično usposabljanje z delom v sisteme poklicnega izobraževanja in usposabljanja?«

Ambasador vajeništva

Bi tudi vaše podjetje želelo postati ambasador vajeništva?

Vajeništvo tudi na INFORMATIVI

Na sejmu izobraževanj in poklicev Informativa, bo v petek, 26. januarja in v soboto, 27. januarja na Gospodarskem razstavišču, Gospodarska zbornica Slovenije predstavljala poklice, ki se bodo izvajali po vajeniški obliki.

V skladu z Zakonom o vajeništvu smo zbornice dolžne voditi razvid vajeniških učnih mest.

Podjetja zato vljudno vabimo, da nam čim prej sporočite predvideno številko vajeniških učnih mest v vašem podjetju za prihodnje šolsko leto (2018/2019) in navedete poklic za katerega bi vajence potrebovali. 

Podatke nam sporočite preko e-pošte ana.zemva.novak@gzs.si 

Za več informacij smo vam na voljo na telefonu 01 58 98 531.