Promocija poklicev


»Kaj boš postal, ko boš velik,« je vprašanje, ki so nam ga zastavljali odrasli, ko smo bili še majhni. »Gasilec, trgovec, zdravnik, kuhar, frizerka …,« pa so bili naši odgovori. Z nekaterimi poklici se srečujemo vsakodnevno in so nam zato zelo dobro poznani, spet drugi so očem bolj skriti, a vseeno zanimivi. Na Gospodarski zbornici Slovenije smo se zato odločili, da preko aktivnosti, ki jih izvajamo, predstavljamo različne poklice. Pri predstavitvah se povezujemo s podjetji in zaposlenimi, ki omenjene poklice opravljajo. Več informacij kot bo posameznik dobil o določenem poklicu, bolj kot bo poklice poznal, lažje bo pravilno izbral tistega, ki ga bo z veseljem opravljal.

Gospodarska zbornica Slovenije postaja stičišče podjetij, šol, učencev in njihovih staršev, zato z veseljem pripravljamo in sodelujemo kot promotorji poklicev na poklicnih tržnicah, kariernih sejmih, roditeljskih sestankih, dnevih odprtih vrat v podjetjih … V nadaljevanju boste našli nekaj predlogov, kako poklice lahko spoznate bolj podrobno.


 »TOP« POKLICI

Gospodarska zbornica Slovenije in Fundacija PRIZMA sta v sodelovanju z našimi podjetji posnela video filmčke, kjer smo predstavili »top« poklice za prihodnost. Z videi želimo mladim predstaviti poklice, ki bodo v podjetjih tudi v prihodnje zelo iskani.

Top poklic: Razvijalec vgrajene programske opreme

Top poklic: Razvijalec strojne opreme-elektronik

Top poklic: Inženir s področja robotike

Top poklic: Arhitekt pametnih tovarn

Top poklic: Genetik

Top poklic: Mikrobiolog

Top poklic: Vodja trajnostnega razvoja

Top poklic: Specialist za avtomatizacijo

Top poklic: Izdelovalec kompozitnih izdelkov

Top poklic: Raziskovalec-razvojnik

Top poklic: Področni raziskovalec

Top poklic: Podatkovni znanstvenik

Top poklic: Vodja razvojne ekipe na področju informacijske tehnologije

Top poklic: Razvojni inženir

Top poklic: Etični heker

GRADITELJI PRIHODNOSTI

Vas zanima področje gradbeništva? Vabimo vas k ogledu videov, kjer so predstavljeni perspektivni poklici v gradbeništvu:

https://www.youtube.com/watch?v=i8Q373y-jjM

https://www.youtube.com/watch?v=SVtcX3OoTx0

 

POTUJOČA RAZSTAVA POKLICEV

Gospodarska zbornica Slovenije je  v sodelovanju s Trkajem posnela video spot »Znanje je lajf« ter pripravila Potujočo razstavo poklicev prihodnosti. Namen Potujoče razstave je pomoč pri kariernemu odločanju mladih. Potujoča razstava potuje od ene osnovne šole do druge in »budi« pozornost osnovnošolcev, da čimprej začenjajo razmišljati in se zanimati za različne poklice. Moto Potujoče razstave je »Grem se učit kar hočem bit«. Z razstavo želimo mlade spodbuditi, da spoznajo čim več poklicev, da se bodo lažje odločili za nadaljnje šolanje po svojih željah in potencialih. Fotografije za predstavitev različnih poklicev smo posneli v slovenskih podjetjih, prikazujejo zaposlene, ki so ponosni predstavniki svojih poklicev in jih želijo predstaviti mladim.

Nekaj utrinkov s potujoče razstave poklicev

 

OSNOVNOŠOLCI SPOZNAVAJO POKLICE PRIHODNOSTI

V letu 2022 smo predstavniki GZS omogočali, da osnovnošolci obiščejo podjetja v svoji okolici in pobližje spoznajo poklice prihodnosti, ki jih morda še ne poznajo.

Več v videu: https://www.rtvslo.si/rtv365/arhiv/174859114?s=mmc

Osnovnošolcem so bili obiski zelo všeč, saj so z navdušenjem spoznavali različne poklice: 

     

Kaj vse so se v podjetjih naučili so nam v zahvali zaupali tudi učenci iz OŠ Simona Kosa Podbrdo.

 

DAN ODPRTIH VRAT SLOVENSKEGA GOSPODARSTVA

V gospodarstvu še vedno opažamo, da imajo mladi in njihovi starši velikokrat napačne predstave o poklicih v nekaterih panogah. Ohranile so se predstave o zelo težkih delovnih pogojih in nezanimivih področjih dela. S tehnološkim razvojem se spreminjajo procesi dela, spreminjajo se delovna mesta in večajo se možnosti za razvoj kariere v slehernem delovnem okolju. Gospodarska zbornica Slovenije zato vsako leto organizira vseslovenski dogodek Dan odprtih vrat slovenskega gospodarstva, ki je namenjen mladim, njihovim staršem, študentom, ter tistim obiskovalcem, ki želijo spoznati podjetja in različne poklice, s ciljem lažjega odločanja o nadaljnjem izobraževanju in zaposlitvi.

Udeleženci imajo na Dnevu odprtih vrat slovenskega gospodarstva  možnost, da podjetja spoznajo v realnem delovnem okolju, se pogovorijo z zaposlenimi in spoznajo poklice povsem od blizu.

Nekaj utrinkov iz Dneva odprtih vrat