Strokovne objave v letu 2015

Zaveze odgovornosti industrije brezalkoholnih pijač

Commitments of responsibility  of the soft drink industry, Dietetikus, 2015

V prispevku je predstavljena vsebina Zavez odgovornosti sektorja proizvodnje brezalkoholnih pijač na področju prehrane. Enajst podjetij proizvajalk in/ali distributerjev je zaveze že podpisalo. Omenjeni sektor želi s podpisom zavez prispevati k uresničevanju ciljev strategije Republike Slovenije na področju prehranske politike, saj je prepričan, da imajo lahko ukrepi samoregulative, razviti v sodelovanju z vladnimi organi in s civilno družbo, močen vpliv na vedenje porabnika. 

Preberite več

Poročilo WHO o kronično nenalezljivih boleznih v letu 2015

Assessing national capacity for the prevention and control of noncommunicable diseases, WHO, 2015

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sredi julija objavila poročilo z naslovom »Assessing national capacity for the prevention and control of noncommunicable diseases«. WHO periodično izvaja tovrstne raziskave, namen zadnje je nabor in primerjava podatkov med posameznimi državami in njihove sposobnosti postavitve infrastrukture, politike, nadzora in odziva zdravstvenega sistema na področju kroničnih nenalezljivih bolezni. Poročilo izpostavlja prednostna področja, v dveh delih pa se konkretno nanaša na hrano in pijačo, kjer izpostavlja delež držav, ki so sprejele določene ukrepe (fiskalni ukrepi za alkohol, sladke pijače in živila z visoko vsebnostjo maščob, sladkorja in soli; oglaševanje za otroke; zakonodaja in politika na področju živil).

Več na povezavi

FoodDrinkEurope brošura o pregledu dobrih praks industrije k vzpodbujanju uravnotežene prehrane in zdravem življenjskem slogu

Balanced Diets and Healthy Lifestyles - Food and Drink Industry Initiatives, FoodDrinkEurope, 2015

Brošura ponuja znaten pregled primerov dobrih praks in izvirnih pobud, ki jih izvajajo posamezna podjetja in združenja evropskih sektorskih in nacionalnih zvez. Podjetja in združenja reformulirajo svoje izdelke v smeri k bolj inovativnim izdelkom in k povečanju izbire za potrošnike; spodbujajo raziskave v namen podpore inovativnim izdelkom; spodbujajo obveščanje potrošnikov; prispevajo k odgovornemu trženju in oglaševanju (zlasti za otroke), ter na splošno poudarjajo pomen zdravega življenjskega sloga. 

Preberite več

Fiskalna politika za prehrano in preventivo pred nenalezljivimi boleznimi

Fiscal Policies for Diet and Prevention of Noncommunicable Diseases, WHO, 2015 

 

Poročilo Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) se med drugim nanaša na velik pritisk živilske industrije, ki zavrača fiskalne ukrepe. WHO zato poziva oblasti naj proaktivno ukrepajo proti argumentom industrije in si prizadevajo za razvoj in izvajanje davčnih ukrepov ter s tem za čim večji učinek le-teh. Evropska komisija je citirala navedeno priporočilo Svetovne zdravstvene organizacije kot dokaz, da so takšni ukrepi lahko učinkovito orodje za spodbujanje bolj zdravih navad potrošnikov. 


Preberite več