Zaveza odgovornosti

Arhiv: Katalog živil izboljšane sestave na voljo potrošnikom

GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij je izdala Katalog živil izboljšane sestave v okviru aktivnosti programa PREŽIVI, ki je sofinanciran s strani Ministrstva za zdravje RS in je del prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano.

Coca-Colina priložnost za mlade - brezplačne izobraževalne delavnice za mlade

Podjetje Coca-Cola HBC Slovenija v sodelovanju s podjetjem Adecco H.R. že drugo leto zapored organizira projekt Coca-Colina priložnost za mlade, v sklopu katerega bodo v krajih po Sloveniji potekale brezplačne izobraževalne delavnice za mlade od 18. do 30. leta starosti. Namen projekta je mlade učiti življenjskih in poslovnih veščin, ki jih običajno ne pridobijo v okviru formalnega procesa izobraževanja in jim bodo v pomoč pri iskanju zaposlitve. Dvodnevne delavnice bodo potekale pod vodstvom priznanih predavateljev. Znanje bodo mladim podajali mag. Aleš Vičič, psiholog; Nastasija Alt, kadrovska svetovalka v podjetju Adecco H.R; Borut Rozman, vodja prodaje v podjetju Coca-Cola HBC Slovenija in Matija Goljar, vodja Ustvarjalnika, prvega pospeševalnika mladinskega podjetništva v Sloveniji.

Arhiv: Hrana, prehrana in potrošnik iz vidika živilskopredelovalne industrije

Ljubljana, 18.12.2018 – GZS–Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij je na novinarski konferenci predstavila poročilo o napredku projekta Zaveza odgovornosti v praksi, z izpostavitvijo aktivnosti sektorja brezalkoholnih pijač in mlekarstva. Poročilo dokazuje, da smo si leta 2015 s sektorjem brezalkoholnih pijač zastavili težak, vendar pomemben cilj, katerega uspešen napredek spremljamo že tretje leto zapored. Tudi sektor mlekarstva ne zaostaja, saj je že v letu 2017 dosegel kar 9 % znižanje dodanega sladkorja v svojih proizvodih v primerjavi z letom poprej. Uspešnost delovanja samoregulative pa potrjuje tudi dejstvo, da aktivnosti s področja izboljšanja sestave živil prehajajo tudi na sektor pekarstva, ki aktivno pripravlja svoje sektorske zaveze in razpravlja o možnostih zmanjšanja vsebnosti soli v izbranih kategorijah pekovskih izdelkov.

Arhiv: Zaveza odgovornosti – projekt, ki se uspešno širi tudi na druge sektorje

Ljubljana, 11.12.2018 – GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij (GZS-ZKŽP) je na današnji seji članom Odbora za spremljanje implementacije zaveze odgovornosti predstavila napredek in glavne aktivnosti posameznih sektorjev v letu 2017. Podatki so spodbudni, saj kažejo na pozitiven učinek samoregulative v praksi, projekt Zaveza odgovornosti pa se širi tudi že na druge sektorje, med drugim na sektor pekarstva.

Preoblikovanje živilskih izdelkov

Preoblikovanje živilskih izdelkov

V okviru programa PREŽIVI, katerega vodilni partner je GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij je bil pripravljen promocijski letak za potrošnike s področja izboljšanja sestave živilskih izdelkov.

Novo poročilo EUFIC s področja označevanja živil in vpliva označb na izbiro potrošnika

Novo poročilo EUFIC s področja označevanja živil in vpliva označb na izbiro potrošnika

Evropska potrošniška organizacija EUFIC je izdala novo poročilo z naslovom »Global Update on Nutrition Labelling«. Poročilo obravnava pomembna vprašanja s področja označevanja živil in vpliva označb na izbiro potrošnika. Predstavljene so tudi različne iniciative dodatnega označevanja na prednji strani embalaže (FOP) v Evropi in drugod po svetu. V Evropski uniji glede tega ostaja vprašanje, kako različne iniciative držav članic, vplivajo na enoten trg, ki velja v EU.

Aktivnosti preoblikovanja živil uspešnejši kot njihova obdavčitev

Aktivnosti preoblikovanja živil uspešnejši kot njihova obdavčitev

Na voljo je nova spletna stran evropskega združenja za brezalkoholne pijače UNESDA, ki objavlja najnovejše novice in raziskave s področja obdavčitve živil. Raziskave so pokazale, da tovrstni fiskalni ukrepi ne vplivajo na preprečevanje debelosti prebivalstva, poleg tega pa naj bi imeli celo negativen ekonomski in socialni vpliv.

Sladila v pijačah – nekaj dejstev

Sladila v pijačah – nekaj dejstev

Sladila so snovi, ki se uporabljajo za sladkanje živil. Lahko so naravnega ali sintetičnega izvora, njihova skupna lastnost pa je, da se uporabljajo za nadomeščanje sladkorjev za proizvodnjo živil z znižano energijsko vrednostjo. Sladila imajo znižan (ali celo neznaten) glikemični indeks, zaradi česar se zmanjša porast glukoze v krvi po zaužitem obroku, posledično pa so zato primerna tudi za sladkorne bolnike.

Oaza z novim okusom in svežo podobo

Oaza z novim okusom in svežo podobo

Družina izdelkov Oaza, ki svoj navdih in sestavine črpajo iz neokrnjene narave, je od letošnje pomladi bogatejša še za enega člana. Trem harmoničnim okusom – materina dušica, bezeg in rdeče grozdje – se je namreč pridružil še okus breskve.

Na GZS je potekal seminar s področja izboljšanja sestave živil

Na GZS je potekal seminar s področja izboljšanja sestave živil

Ljubljana, 13. april 2018 - GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij je organizirala seminar s področja izboljšanja sestave živil. Na seminarju je bil predstavljen okvir nacionalne prehranske politike, izkušnje drugih držav članic glede aktivnosti izboljšanja sestave živil ter nekaj primerov iz prakse.

V nastajanju