Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev

32. slovenski knjižni sejem

23. do 27. november 2016, Cankarjev dom Ljubljana, https://www.knjiznisejem.si/, https://www.facebook.com/SlovenskiKnjizniSejem/

Predsednik UO: Zdravko Kafol, ZKZK

vodja projekta: Mateja Peric, CD

LETELI BOSTE Z RUMENIM DEŽNIKOM!

32. Slovenski knjižni sejem bo sejem inspiracij, kreativnosti, idej, sanj in čudežnih potovanj. Beatli so se leta 1966 odpravili na potovanje z rumeno podmornico, deklica iz zgodbice Ele Peroci Moj dežnik je lahko balon pa je že leta 1962 poletela z živo rumenim dežnikom.

Barva 32. SKS je rumena kot dežnik na ilustraciji Marlenke Stupica, ki smo jo izbrali za likovno podobo sejma. Naslovno ilustracijo te znamenite slikanice je posebej za SKS preoblikovala Hana, vnukinja Marlenke Stupica. Na sejmu bo na ogled tudi razstava njenih ilustracij, morda pa kar vseh treh generacij Stupica, tudi kot uvod v stoletnico prve slovenske slikanice.

Sejem še naprej sledi novim ciljem. Letos bo še živahnejši, še bolj družaben in mednaroden. Vse bolj se zaveda tudi svoje družbene odgovornosti, zato odhaja med ljudi, ki sejma iz različnih razlogov ne morejo obiskati. Tudi slepi in slabovidni, gluhi, gibalno ali kako drugače ovirani imajo pravico doživeti delček sejemskega dogajanja in poleteti z rumenim dežnikom.

Otroški festival knjige Cicifest raste in se razvija. Branje vse od zibelke naprej, na glas, v družini še nikoli ni bilo tako pomembno kot sedaj. Ambasador festivala Cicifest 2016 je pesnik in pisatelj Niko Grafenauer, ki je pripravil čudovito poslanico otrokom in mladim o branju.

Francijo, državo »v fokusu« 31. SKS, bo nasledila Italija. V sodelovanju z Italijanskim inštitutom za kulturo v Sloveniji bomo gostili ugledne italijanske književnike, sejem bodo popestrili italijanska glasba, filmi, kulinarika … Sejemski utrip bodo pomagali ustvarjati tudi Francozi in Rusi, osrednji gostje prejšnjih dveh sejmov.

Sejemsko dogajanje bomo prvič prenesli tudi v druga slovenska mesta. Eno izmed njih so Brežice, kjer se že veselijo sejma v gosteh in tudi sami pripravljajo bogato kulturno dogajanje. V goste pa prihaja Tolmin, Alpsko mesto 2016.

Na sejmu bomo začeli z nacionalno kampanjo Slovenija bere, z dogodkom pod naslovom Ker nam ni vseeno, kjer bodo znani Slovenci brali iz svojih priljubljenih knjig. Sejem tudi na ta način postaja aktivni sooblikovalec knjižne pokrajine pri nas.

Kot del tridesettisočglavega »plemena« ljubiteljev knjig in branja boste lahko tudi letos izbirali med okoli tristo spremljevalnimi dogodki, srečali boste lahko svojega priljubljenega avtorja ali ga celo pocukali za rokav, brskali med knjižnimi novostmi založnikov in drugih razstavljavcev ter se založili s kupom novih knjig. Morda boste našli knjigo, ki jo že dolgo iščete, knjigo, ki vam lahko spremeni življenje. Morda pa knjiga najde vas ...