Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev

Nagrade

Razpisovanje nagrad za knjige, ki jih vsako leto objavlja Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev (ZKZK) igra ključno vlogo pri spodbujanju ustvarjalnosti, razvoju književnosti ter promociji bralne kulture.

Gre predvsem za:

  • Spodbujanje ustvarjalnosti: Nagrade spodbujajo avtorje, tako izkušene kot tudi nove talente, k pisanju in ustvarjanju. To prispeva k obogatitvi literarne scene.
  • Promocija književnosti: Nagrade poudarjajo pomembnost književnosti in knjig ter spodbujajo branje in literarno zanimanje med ljudmi.
  • Ocena in kritika: Nagrade omogočajo oceno in kritiko književnih del s strani strokovnjakov, kar pomaga izpostaviti najboljše kakovostne knjige.
  • Nagraditev avtorjev: Nagrade priznavajo avtorjem njihov trud in ustvarjalnost ter jim dajejo občutek priznanja.
  • Raznolikost književnosti: Različne kategorije nagrad spodbujajo raznolikost v književnosti, kar vodi k razvoju različnih literarnih žanrov.
  • Krepitev bralne kulture: Nagrade in literarni natečaji spodbujajo bralno kulturo med mladimi, kar je ključno za razvoj njihovega intelekta.
  • Povezovanje literarnih skupnosti: Razpisi za nagrade povezujejo pisatelje, bralce, založnike ter ustvarjajo literarno skupnost.
  • Izpostavljanje družbenih tem: Nagrade lahko spodbujajo pisanje o pomembnih družbenih in kulturnih vprašanjih.
  • Prodaja knjig: Nagrade lahko povečajo prodajo nagrajenih knjig, kar je koristno za avtorje in založnike.
  • Ponos naroda: Nagrajeni avtorji postanejo ponos svojega naroda, kar lahko prispeva k kulturni identiteti države.

Nagrada Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico

Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev (ZKZK) pri Gospodarski zbornici Slovenije vsako leto 22. oktobra na rojstni dan Kristine Brenkove, podeljuje nagrade za najlepše izvirne slovenske slikanice. Več

 

V okviru Slovenskega knjižnega sejma se vsako leto podeljujejo nagrade:

Schwentnerjeva nagrada

kot priznanje za pomemben prispevek k razvoju založništva in knjigotrštva, za dosežene uspehe v založništvu in knjigotrštvu ter priznanje za delo na področju razvijanja bralne kulture v Sloveniji. Več

Nagrada za knjigo leta

se na Slovenskem knjižnem sejmu podeljuje od leta 1972. Več

Nagrada za najboljši literarni prvenec

je slovenska nagrada za književnost, ki jo Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev Slovenije skupaj z Društvom slovenskih pisateljev podeljuje na vsakoletnem Slovenskem knjižnem sejmu. Več

Najboljša poslovna knjiga

Združenje Manager v sodelovanju z Zbornico knjižnih založnikov in knjigotržcev pri GZS od leta 2013 izbira najboljšo poslovno knjigo v okviru Slovenskega knjižnega sejma. Več