Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev

Nagrajenci in nominiranci ISS v letu 2004


Nagrajenec - Izvirna slovenska slikanica 2004 je:

OBUTI MAČEK
Charles Perrault - avtor
Zvonko Čoh - ilustrator
Mladinska knjiga, 2003

Nominiranci - Izvirna slovenska slikanica 2004:

MROŽEK DOBI OČALA
Peter Svetina - avtor
Mojca Osojnik - ilustratorka
Mladinska knjiga, 2003

POLŽ VLADIMIR GRE NA ŠTOP
Mojca Osojnik – avtorica, ilustratorka in oblikovalka
Mladinska knjiga, 2003
 

ZVEZDA S ČEPICO
Slavko Pregl - avtor
Arjan Pregl - ilustrator
Mladika, 2003

ZBIRKA SEDMERICA VELIKIH
Vesele pesmi piskamo, Oton Župančič (avtor) in Marlenka  Stupica (ilustratorka)
Vrata, Dane Zajc (avtor) in Rudi Skočir (ilustrator)
V Pedenjpravljico prost vstop, Niko Grafenauer (avtor) in Marija Lucija Stupica (ilustratorka)
Prešernova družba, 2003      

Žirija je svojo odločitev utemeljila takole:

OBUTI MAČEK.

Perrault, Charles - avtor
Čoh, Zvonko - ilustrator
Javoršek, Marija – prevajalka
Kozjek, Maša - oblikovalka
Ljubljana: Mladinska knjiga, 2003
Zbirka  Najlepše pravljice / Velike slikanice.

Pravljica Charlesa Perraulta (1628-1703) sodi med bisere svetovne literature. V Sloveniji je že dolgo prisotna v različnih prevodih v zbirkah in v samostojnih izdajah. Toda preverjeno klasično besedilo je dobilo šele v prevodu Marije Javoršek in z ilustracijami Zvonka Čoha podobo, ki je v celoti vrhunska in umetniško dovršena. Oblikovalka Maša Kozjek in Mladinska knjiga Založba pa sta že na lanskem Slovenskem knjižnem sejmu (v novembru 2003) prejela nagrado za Najlepšo slovenska knjiga, kategorija knjige za otroke in mladino, ki jo prav tako podeljuje Strokovno združenje založnikov in knjigotržcev Slovenije pri GZS.

Ilustrator Zvonko Čoh je v pravljici, ki je doživela že veliko likovnih upodobitev, sijajno združil tradicionalno, v srednjeevropskem pravljičarstvu utemeljeno ilustracijo, ter sodobno, z izkušnjami filma in stripa posodobljeno slikarsko pripoved. V oblikovno in barvno bogatih prizoriščih, kjer ne manjka duhovitih podrobnosti, oživijo znani liki v vsej domišljiji pripovedovalca in bralca; zlasti se razživita njihova humorna plat in zvijačnost. Oboje je slikarju še posebej blizu, saj se je Čoh uveljavil prav z značilno šaljivim, včasih pobalinsko simpatičnim pogledom na svet. Le-ta je sčasoma postal njegova avtorska posebnost. Nič manj pomembna in v zadnjih delih posebej opazna je tudi njegova izrazito slikarska interpretacija literarne predloge. Daljna izhodišča za slikovite pokrajine in očarljive notranjščine bi lahko našli celo v 19. stoletju, ki je bilo usodno za razvoj slovenskega slikarstva na sploh. V Obutem mačku je Zvonko Čoh dosegel enega svojih vrhov, saj je vse elemente svoje značilne ilustracije združil v kakovostno in izvirno podobo, kjer uravnoteženo sobivajo smisel za slikarstvo, ljubezen do satire in karikature ter sodobna estetika animiranega filma.

Usklajenost črkovnega materiala in ilustracije, dober izbor papirja in kvalitetna vezava prispevajo k splošnemu vtisu dodelanosti in kvalitete.

Slikanica je izšla v zbirki Najlepše pravljice / Velike slikanice, v katerih založba Mladinska knjiga ponatiskuje najlepše slikanice, med njimi pa so tudi novosti.

Nominiranci:

  • MROŽEK DOBI OČALA.

Svetina, Peter - avtor
Osojnik, Mojca - ilustrator  
Ljubljana : Mladinska knjiga, 2003
Knjižnica  Čebelica ; 402

Besedilo tenkočutno upoveduje mrožkovo sprejemanje svoje drugačnosti oz. svoje pomanjkljivosti, slabovidnosti,  ki pa se izkaže kot zanimiva posebnost, ki si jo želijo vsi v orkestru. Torej, ne le mrožek, vsi imajo na koncu očala. Gre za ljubezniv klic k tenkočutnosti in razumevanju, primeren za otroke v pred-bralnem in zgodnjem bralnem  obdobju. Tekst je postavljen pregledno in čitljivo, razmerje med ilustracijo in tekstom je korektno, izbrana tipografija je primerna starostni skupini.

Mojca Osojnik se v svojih ilustracijah skuša približati najmlajšim, zato sledi njihovi posebni estetiki, ki je odraslim bralcem pogosto tuja. V podobah, ki se svobodno razprostirajo skoraj po celotni ravnini lista, išče živahno barvno paleto, včasih do znaka poenostavljene figure ter elemente krajine in arhitekture. Da doseže želeni učinek, spretno krmari med klasičnim načinom slikanja, kolažiranjem in uporabo "ready made" materialov.

  • POLŽ VLADIMIR GRE NA ŠTOP.

Osojnik, Mojca – avtorica, ilustratorka in oblikovalka
Ljubljana : Mladinska knjiga, 2003
Zbirka  Velike slikanice.  

Nova avtorska slikanica Mojce Osojnik pripoveduje o polžu Vladimirju, ki se odpravi po solato na sosednji vrt. Da pa bi hitreje prišel do tja, poprosi za pomoč druge živali. Besedilo je tenkočutno oblikovano za percepcijo otrok v pred-bralnem in zgodnjem bralnem  obdobju. Opazna sta tudi svež tretma tipografije v kombinaciji z ilustracijami in kvalitetna izvedba tiskovine. Avtorska slikanica, ki jo je Mojca Osojnik tudi oblikovala, ima vse odlike mlade slovenske ustvarjalke, ki je bila že večkrat nagrajena za svoje slikanice, v preteklem letu (2003) pa je dobila tudi Levstikovo nagrado. 

  • ZVEZDA S ČEPICO.

Pregl, Slavko - avtor
Pregl, Arjan - ilustrator
Ljubljana : Mladika, 2003
57 str. : ilustr. , 24 cm
Knjižna zbirka Liščki.

Gre za zbirko kratkih izpovedno/pripovednih utrinkov, ki jih doživljajo predvsem dva sinova in njun očka, pa tudi mamica in drugi sorodniki, prijatelji, znanci. Kratke zgodbice so prisrčne in humorne. Avtorju je uspelo upovediti otroško izvirnost, domišljijo in igrivost, ki se dogajajo v družinskem vsakdanu.

Ta knjižna izdaja je eden redkih primerov ilustracije, ki se uspešno spopada z izzivi literature, ki govori o vsakdanji stvarnosti in je zato še posebej blizu sodobnemu posamezniku. Avtor ni imel na voljo prostora, niti izrazil, ob katerih bi lahko dosegel atraktivni videz ilustracij. Nasprotno, odločil se je za na videz preprosto in skicozno risbo,v barvi pa le za monokromijo. Način interpretacije besedila je zato izstopal prav zaradi svežine in drugačnosti, likovno deloma tudi utemeljeno v pop artu in posebej stripu. Nadalje je treba pohvaliti dober izbor papirja, usklajenost črkovnega materjala in ilustracije ter dobro razmerje med formatom knjige, tekstom in ilustracijami.

  •  ZBIRKA SEDMERICA VELIKIH.

Oblikovanje, oprema in prelom: Nataša Šiško.
Ljubljana: Prešernova družba, 2003

Založba Prešernova družba je zasnovala izjemno zbirko Sedmerico velikih, ki bo prinesla pesniške zbirke sedmih velikih slovenskih pesnikov z ilustracijami sedmih velikih slovenskih ilustratorjev. V preteklem letu so izšle tri zbirke: Oton Župančič, Vesele pesmi piskamo z ilustracijami Marlenke  Stupica,  Dane Zajc, Vrata z ilustracijami Rudija Skočirja in Niko Grafenauer, V Pedenjpravljico prost vstop z ilustracijami Marije Lucije Stupica.

Zbirka je vredna posebne pohvale, saj ob znanih pesnikih predstavlja naše najboljše ilustratorje. Govorimo lahko o klasiki moderne slovenske poezije in ilustracije, ki se ponaša z odličnim izborom avtorskih parov in je primer najboljšega sožitja besede in podobe. V njem slika ne pojasnjuje zapisanih verzov, marveč skupaj z njimi ustvarja novo, celovito umetnino. Že prve tri knjižice premorejo širok razpon ilustracije: od klasične, modernistično pojmovane otroške pravljice Marlenka Stupica, preko izrazito osebno izpovednih balad Marije Lucije Stupica, pa do realistično grčave, z elementi ljudskega izročila zaznamovane predstave Rudija Skočirja. Žal pa v neprimernem formatu in oblikovanju niti besedila, še posebno pa ilustracije ne zaživijo v vsej polnosti.

 


Avtor: Irena Brglez