Med novimi zajezitvenimi ukrepi in skorajšnjim cepivom / Izpod peresa glavnega ekonomista GZS

Gospodarska klima v Sloveniji je bila novembra 2020 na obeh ravneh nižja: na mesečni ravni za 6,8 odstotne točke, na letni pa za 16,0 odstotne točke. Na znižanje vrednosti kazalnika gospodarske klime na mesečni ravni so vplivali vsi kazalniki, predvsem pa kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih (ta je bil nižji za 4,0 odstotne točke).

Avtor: Bojan Ivanc, GZS

Velike razlike pri oceni okrevanja med večjimi gospodarstvi / Izpod peresa glavnega ekonomista GZS

Družba IHS Markit je objavila novo globalno anketo o obetih okrevanja ključnih svetovnih gospodarstev in sektorjev. Zaradi spreminjajočih se razmer je ključen podatek o časovnici izvedbe ankete, saj se epidemiološka slika hitro slabša.

Avtor: Bojan Ivanc, GZS

Jesenske ohladitve prinesle COVID-19 lockdown 2.0

Jesen na zahodni polobli in pričetek novega šolskega leta sta sovpadali z vnovično rastjo okuženih prebivalcev, in sicer tako v EU kot v ZDA, medtem ko je na Kitajskem dinamika drugačna oziroma glavnino okuženih predstavljajo ljudje, ki so pred kratkim vstopili v državo.

Avtor: Bojan Ivanc, GZS

Arhiv: Obsežne posledice pandemije na javne finance

Nov val okužb postavlja pod vprašaj uresničitev napovedi za zadnje četrtletje, poslabšuje stanje v javnih financah.

Ocena bioloških tveganj v delovnem okolju in načrt ukrepov

Ocena bioloških tveganj v delovnem okolju in načrt ukrepov

Tema: Tako kot pri preostalih tveganjih v delovnem okolju je treba tudi pri bioloških tveganjih, kot je npr. novi koronavirus, naprej opraviti dobro oceno tveganja in nato pripraviti načrt ukrepov, s katerimi je mogoče ta tveganja čim bolj zmanjšati, v primeru novega koronavirusa preprečiti okužbo ali jo vsaj omejiti na najmanjšo možno mero. Pomemben del načrta je odprto in jasno komuniciranje z zaposlenimi ter stalno spremljanje in prilagajanje ukrepov.
Predavatelja: Prof. dr. Metoda Dodič Fikfak, dr. med., mag. Ivan Papič
Datum: 30. september 2020
Trajanje: 0:55:16

Zadnja kontrola: Ste upravičeni do državne pomoči za nadomestilo škode, ki jo je povzročil izbruh epidemije COVID-19?

Zadnja kontrola: Ste upravičeni do državne pomoči za nadomestilo škode, ki jo je povzročil izbruh epidemije COVID-19?

Tema: Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP) v 20.a členu opredeljuje pogoje za dodelitev državne pomoči, potrebne zaradi zagotovitve skladnosti izvajanja zakona s pravili o državnih pomočeh.
Predavateljica: mag. Jana Rudolf Mesarič
Datum: 28. julija 2020

Aktualni programi financiranja SID banke

Aktualni programi financiranja SID banke

Tema: SID banka kot spodbujevalna, izvozna in razvojna banka v času epidemije COVID-19 slovenskim podjetjem sama neposredno ter preko poslovnih bank nudi različne programe kreditiranja.
Predavatelj: Saša Keleman
Datum: 7. julij 2020
Trajanje: 1:08:24

Nemški podporni paket presenečenja / Izpod peresa glavnega ekonomista GZS

Nemčija je relativno hitro našla soglasje za veliko povečanje trošenja na zvezni ravni, ki naj bi spodbudilo gospodarsko rast. Vrednost paketa je 130 mrd EUR in naj bi v dveh letih predstavljal okoli 1,9 % BDP (v posamičnem letu). Presenečenje je začasno znižanje DDV (med julijem in decembrom 2020), saj naj bi se zgornja stopnja znižala za 3 odstotne točke na 16 %, spodnja pa za 2 odstotni točki na 5 %. Pri takšnem ukrepu obstaja tveganje, da se dobičkonosna marža trgovcev in drugih storitvenih podjetij poveča, vendar je namen ukrepa spodbuditi rast domače potrošnje. Zaradi pomanjkanja proizvedenega blaga bi se lahko zgodilo, da se potrošniške cene zaradi začasnega znižanja DDV ne bodo močno znižale (povečanje marž), medtem ko se bodo v letu 2021 verjetno hitro zvišale (cene).

Avtor: Bojan Ivanc, GZS

Delo od doma pod drobnogledom

Delo od doma pod drobnogledom

Tema: V času epidemije koronavirusa je delo od doma od blizu spoznal marsikateri delodajalec in skoraj vsak zaposleni. Po eni strani ta oblika dela ponuja veliko možnosti, po drugi pa skriva še veliko neodgovorjenih vprašanj in pred marsikatere delodajalce in delavce postavlja ovire za izvajanje.
Predavatelji: mag. Nikolaj Petrišič, Slavko Krištofelc, Špela Robič in Metka Penko Natlačen
Datum: 11. junij 2020
Trajanje 1:25:17

Pogovor med gospodarstvom in državo: GOSPODARSTVO MED IN PO EPIDEMIJI

Pogovor med gospodarstvom in državo: GOSPODARSTVO MED IN PO EPIDEMIJI

Tema: Šok, ki smo ga doživeli z epidemijo koronavirusa, je bil izjemen. Vlada RS se je odzvala s pripravo protikriznih paketov, opredeljenih z interventno zakonodajo. Gospodarstvo je terjalo ukrepe, ki bi zagotovili predvsem razbremenitev stroškov dela, zadostno likvidnost in možnost nadaljevanja poslovanja povsod, kjer je bilo mogoče zagotoviti ustrezne varnostne in preventivne ukrepe. Kako se je na to odzvala Vlada RS? Kako sprejete ukrepe ocenjuje gospodarstvo in kaj še pogreša? Kako ponovno zagnati gospodarstvo?
Predavatelji: Zdravko Počivalšek in Boštjan Gorjup
Datum: 3. junij 2020
Trajanje: 1:04:04