Novice


Arhiv: Sladila v pijačah – nekaj dejstev


Sladila so snovi, ki se uporabljajo za sladkanje živil. Lahko so naravnega ali sintetičnega izvora, njihova skupna lastnost pa je, da se uporabljajo za nadomeščanje sladkorjev za proizvodnjo živil z znižano energijsko vrednostjo. Sladila imajo znižan (ali celo neznaten) glikemični indeks, zaradi česar se zmanjša porast glukoze v krvi po zaužitem obroku, posledično pa so zato primerna tudi za sladkorne bolnike. 

Varnost vsakega sladila je pred odobritvijo njegove uporabe preverjena, tekom procesa odobritve pa je predpisano tudi, v kakšnih koncentracijah se sladilo sme uporabljati v različnih vrstah živil in pijač. S tem je vsak potrošnik zavarovan pred uživanjem preseženih količin sladil, ki bi lahko predstavljala tveganje za zdravje. 

Če želimo preveriti, ali živilo vsebuje sladilo, lahko ta podatek najdemo že na prvi strani izdelka, saj se mora navedba „s sladilom(-i)“ dodati k imenu živila, poleg tega pa je ta vedno označena še v seznamu sestavin izdelka. Sladila se v industriji brezalkoholnih pijač uporabljajo že od leta 1970. Štirje najbolj uporabljeni pa so podrobneje predstavljeni v priloženi infografiki.

 


Pripete datoteke

Fotogalerija