Novice


Novo poročilo EUFIC s področja označevanja živil in vpliva označb na izbiro potrošnika

Evropska potrošniška organizacija EUFIC je izdala novo poročilo z naslovom »Global Update on Nutrition Labelling«. Poročilo obravnava pomembna vprašanja s področja označevanja živil in vpliva označb na izbiro potrošnika. Predstavljene so tudi različne iniciative dodatnega označevanja na prednji strani embalaže (FOP) v Evropi in drugod po svetu. V Evropski uniji glede tega ostaja vprašanje, kako različne iniciative držav članic, vplivajo na enoten trg, ki velja v EU.

Zanimivo je, da je trend označevanja hranilne vrednosti živil prerasel tudi na gostinske obrate. Predvsem je ta trend moč opaziti v ZDA in v Aziji. Vse več držav pa v ospredje postavlja tudi uporabo aplikacij, ki potrošniku omogočajo določitev prehranskega profila izdelka. Dejstvo je, da označbe na živilih (obvezne ali prostovoljne) potrošniku omogočajo jasno informacijo o hranilni vrednosti živila – ni pa nujno, da vplivajo na njegovo izbiro. Zato je pomembno, da se uporabijo in promovirajo označbe, ki imajo dokazan pozitiven učinek na izboljšanje prehranjevalnih navad ljudi, saj je zdravstveno stanje posameznika odvisno od njegovega življenjskega sloga in ne na vnos posameznega živila.

Pripete datoteke

Fotogalerija