Novice


Arhiv: Podpis dodatne zaveze odgovornosti sektorja brezalkoholnih pijač

V četrtek, 16. septembra 2021, na šesto obletnico podpisa prvih zavez odgovornosti, je potekal dogodek z naslovom »Podpis dodatne zaveze odgovornosti sektorja brezalkoholnih pijač«, kjer so prisotni predstavniki podjetij podpisali dodatno zavezo odgovornosti.

Podjetja iz sektorja brezalkoholnih pijač so prve zaveze podpisala leta 2015, ko so se zavezali, da brezalkoholnih pijač ne bodo oglaševali otrokom, mlajšim od 12 let, da se bodo odgovorno obnašali v osnovnih in srednjih šolah, da bodo jasno informirali potrošnike o energijski vrednosti na lastnih blagovnih znamkah, da bodo potrošniku ponujali čim širšo ponudbo različnih pijač ter da bodo spodbujali zdrav življenjski slog zaposlenih, pa tudi celotne družbe.

Prav na šesto obletnico podpisa prvih zavez pa so si podpisniki zadali še dodatno zavezo, s katero se zavezujejo, da bodo do konca leta 2025 v brezalkoholnih pijačah znižali vsebnost sladkorja in s tem tudi povprečen energijski iznos 100 ml brezalkoholnih pijač za 5 %.

Dogodek je otvorila dr. Tatjana Zagorc, direktorica GZS-ZKŽP, ki je ob tej slovesni priložnosti povedala: »Dogajanje v sektorju pijač je izjemno pestro. Kar pa ne odvrača podjetij od aktivnosti na področju družbene odgovornosti in doprinosa k ciljem prehranske strategije Slovenije. Zaveza za še manj sladkorja v brezalkoholnih pijačah je vredna vse pozornosti. Proizvajalcem brezalkoholnih pijač je od leta 2015, ko so se zavezali k čim širši ponudbi pijač različnih prehranskih profilov, uspelo znižati povprečen energijski iznos 100 ml brezalkoholnih pijač za 6 %, kar je pomemben dosežek. S podpisom nove zaveze odgovornosti pa so podpisniki dodatno konkretizirali svojo zavezo k zniževanju vsebnosti sladkorja v brezalkoholnih pijačah, ki je v izhodiščnem letu 2020 znašal 6,46 g/100 ml pijače.«

Nadaljevala je dr. Petra Medved Djurašinović, vodja prehranske politike pri GZS-ZKŽP, ki je predstavila dosedanje zaveze podpisnikov sektorja ter njihove dosežke med leti 2015-2020.

Zbrane so v nadaljevanju nagovorili tudi:

-          mag. Aleš Cantarutti, generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije

-          Marián Šefčovič, predsednik Združenja industrije pijač, Radenska d.o.o.

-          Ana Le Marechal Kolar, generalna direktorica Direktorata za hrano in ribištvo pri Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Sledil je podpis dodatne zaveze, ki jo je podpisalo devet podjetij: Atlantic Droga Kolinska d.o.o., Coca-Cola HBC Slovenija d.o.o., Costella d.o.o., Dana d.o.o., Fructal d.o.o., Nektar Natura d.o.o., Pivovarna Laško Union d.o.o., Radenska d.o.o. in Vital Mestinje d.o.o.

Vsem podpisnikom ob tej priložnosti iskreno čestitamo in jim želimo čim več uspešnih zgodb v prihajajočih letih.

Fotogalerija

Fotogalerija