Novice


Arhiv: Lansiranje publikacije »Uresničevanje Zavez odgovornosti«

Ko smo kot GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pred leti s svojimi člani pogumno pristopili k projektu Zaveza odgovornosti, se niti sami nismo zavedali razsežnosti in pozitivnega vpliva, ki ga takšna samoiniciativa lahko ima. Živilskopredelovalna industrija je hotela dokazati, da ni vedno na nasprotnem bregu, ko govorimo o področju prehrane in da lahko veliko doprinese k izboljšanju sestave živilskih izdelkov in k dolgoročnim spremembam prehranjevalnih navad prebivalcev Slovenije.

Publikacija »Uresničevanje zavez odgovornosti« prikazuje izhodišča in napredek posameznega sektorja, ki je pristopil k podpisu zavez odgovornosti. To so podjetja iz sektorja brezalkoholnih pijač, mlekarstva in pekarstva. Tako lahko danes na slovenskem trgu najdemo in ponujamo potrošniku številne manj sladke, nizko ali brez energijske različice brezalkoholnih pijač. Prav tako je očitna bolj pestra ponudba mlečnih izdelkov z manj dodanega sladkorja. Povprečen energijski iznos  brezalkoholne pijače je v štirih letih tako padel za 1 kcal na 100 ml, povprečna vsebnost dodanega sladkorja v mlečnih izdelkih pa se je v samo dveh letih znižala za 0,4 g na 100 g ali ml. Pričakujemo, da bo v bodoče kruh na slovenskem trgu manj slan, razširila pa se bo ponudba polnozrnatih izdelkov, kruha, pekovskih izdelkov in izdelkov iz kategorij, kjer je smiselno preko dodajanja polnozrnatih sestavin povečati vsebnost prehranske vlaknine.

Podjetja pa ne razvijajo samo nove izdelke, tudi obstoječim blagovnim znamkam izboljšujejo sestavo. Ponudba izdelkov izboljšane sestave se je v segmentu brezalkoholnih pijač v štirih letih povečala za 48 %, v segmentu mlečnih izdelkov pa v dveh letih za 27 %. Na trgu je večina takšnih izdelkov tudi dodatno označenih z informacijami o njihovi energijski in/ali hranilni sestavi že na prednji strani embalaže.

Živilskopredelovalna industrija si na ta način prizadeva, da bi potrošniku ponujala širok spekter različnih izdelkov in mu zagotovila vse potrebne informacije o živilih.

Zaveze odgovornosti tako odražajo prepričanje živilskopredelovalne industrije, da je dobro informiran potrošnik sposoben izbrati sebi najbolj primerno živilo glede na lasten življenjski slog. Vsak od nas si prizadeva uravnoteženo se prehranjevati, izbirati med pestro in raznoliko ponudbo živil na trgu in skrbeti za svoje zdravje.

Publikacijo »Uresničevanje zavez odgovornosti« lahko prelistate TUKAJ.

Fotogalerija