Novice


Arhiv: Vloga GZS in članstva pri oblikovanju nacionalnega načrta za 15-odstotno zmanjšanje porabe zemeljskega plina

TUDI SLOVENIJA AKTIVNO VKLJUČENA V NAČRT ZA ZMANJŠANJE PORABE ZEMELJSKEGA PLINA Ljubljana, 27. julij 2022 – Pristojni ministri EU za področje energetike so na včerajšnjem sestanku potrdili predlog uredbe Evropske komisije o usklajenih ukrepih za zmanjšano porabo plina. Države članice so se strinjale, da bodo v obdobju od 1. avgusta 2022 do 31. marca 2023 porabo plina zmanjšale za 15 % v primerjavi s povprečno letno porabo zadnjih petih let, z nekaterimi odstopanji med državami zaradi specifik. Po uredbi je zmanjšanje plina prostovoljno, če pa se zgodijo izredne razmere, bo obvezujoče.

Skupina Projektnih vodij ZEE

Zainteresirane člane ZEE vabimo, da se ustrezen kader vpiše na listo.

Arhiv: Energetska kriza: Industrija je eden ključnih stebrov za delovanje države, zato se ne sme ustaviti

Člani Upravnega odbora GZS so na petkovi izredni seji z ministrom za infrastrukturo mag. Bojanom Kumrom in državnim sekretarjem na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Dejanom Židanom razpravljali o nujnih ukrepih za gospodarstvo, zlasti tudi industrijo, povezanih z blaženjem energetske draginje in zagotavljanjem nemotene oskrbe z zemeljskim plinom. Člani UO so izpostavili, da je delovanje industrije vitalnega pomena za Slovenijo in pričakujejo enakopravno obravnavo celotnega gospodarstva in gospodinjstev/prebivalstva pri oskrbi z energenti in njihovih cenah. Nujna pa je tudi čimprejšnja uveljavitev sheme EU - začasnega okvira za krizne ukrepe državne pomoči v podporo gospodarstvu po agresiji v Rusiji proti Ukrajini.

Arhiv: Predstavniki elektroindustrije sodelovali na izrednem sestanku na temo energentov

Na petkovem sestanku, ki ga je organizirala Gospodarska zbornica Slovenije, so predstavniki devetih, pretežno industrijskih panog predstavili državni sekretarki Tini Seršen z Ministrstva za infrastrukturo (MZI) in državnemu sekretarju Matevžu Frangežu z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (Mgrt) aktualne težave in opozorili na posledice, ki jih lahko povzroči zaustavitev dobave plina iz Rusije. Razprava je razgrnila številne posledice visokih cen energentov, težav v energetski in surovinski oskrbi ter verižne reakcije, ki jo povzročajo skorajda celotnemu gospodarstvu. Razsežnosti te problematike so veliko večje, kot jih nakazujejo le statistični podatki in trenutni izkaz BDP-ja. Ukinitev dobave plina iz Rusije bi povzročila izredne razmere tako za gospodarstvo kot za celotno našo družbo. Razprava je pokazala, da kratkoročnih ukrepov na potencialno krizo (še) nimamo, zato je še toliko bolj nujen dialog gospodarstvenikov in Vlade. Sestanka sta se udeležila člana Zbornice elektronske in elektroindustrije - predstavnika podjetij Domel in Hidria.

Arhiv: Elektronska prijava nezgode in poškodbe pri delu

Obveščamo vas, da od vključno 1.9.2022 dalje potrebno nezgodo in poškodbo pri delu prijaviti elektronsko preko portala SPOR.

Arhiv: Zaposlovanje tujcev – posvet in okrogla miza

Zaradi demografskih izzivov, s katerimi se Slovenija sooča in gospodarske rasti, se krepi kadrovska vrzel v slovenskem gospodarstvu, kar zmanjšuje njegovo mednarodno konkurenčnost in blaginjo prebivalstva.

Arhiv: Anketa GZS o energentih in surovinah: prek četrtina podjetij razmere ocenjuje kot ogrožajoče za obstoj. Nujno takojšnje ukrepanje vlade!

Anketa GZS o energentih in surovinah pomembna tudi za člane Zbornice elektronske in elektroindustrije

Arhiv: Prenovljen »Modri vodnik« za izvajanje predpisov EU o proizvodih 2022

Radi bi vas obvestili, da je na portalu GOV.SI objavljena novica Evropska komisija je prenovila »Modri vodnik« za izvajanje predpisov EU o proizvodih.

Arhiv: "Evropski akt o čipih: ali ga razumemo prav?"

Vljudno vas vabimo, da se udeležite spletnega seminarja z naslovom "Evropski akt o čipih: ali ga razumemo prav?" Namen tega dogodka je razpravljati o tej temi s predstavniki institucij EU in podjetij.

Arhiv: Letno srečanje Orgalim 2022

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.