Ljubljana, 21. oktober 2015 – 1. Konferenca industrije pijač je minila v znamenju predstavitve in razprave o prehranskih, okoljskih in ekonomskih temah. Ugledni domači predavatelji so postregli z novostmi iz zakonodaje, številnimi podatki o poslovanju sektorja, gostja iz tujine pa je predstavila glavne izzive in aktivnosti evropske industrije brezalkoholnih pijač.
Radenci, 16. september 2015 – 11 podjetij iz sektorja proizvodnje brezalkoholnih pijač se je podpisalo na listino s 5 zavezami, s katerimi želijo opozoriti na svojo pro-aktivnost in pripravljenost na konstruktiven dialog z ostalimi deležniki za doseganje ciljev prehranske politike. Doprinos sektorja k temu bo implementacija zavez. Slavnostni dogodek se je zgodil v prisotnosti 3 ministrov – mag. Dejana Židana (MKGP), ge. Milojke Kolar Celarc (MZ) in dr. Maje Makovec Brenčič (MIZŠ).
Telesna dejavnost je kakršnakoli oblika gibanja, katerega posledica je poraba energije. Naše telo je ustvarjeno za gibanje. Tudi sprehod v naravi, kolesarjenje, hoja, ples in celo vrtnarjenje so vse oblike telesne dejavnosti. Šport in telesno vadbo pa razumemo kot posebno vrsto telesne dejavnosti pri čemer se šport nanaša na organizirano in načrtovano vadbo, vključuje pa tudi določeno obliko tekmovanja, medtem ko je telesna vadba namenjena izboljšanju telesne pripravljenosti in zdravja.
Kot zdrav način prehranjevanj se priporoča uživanje štirih do petih obrokov dnevno, od katerih je zajtrk najpomembnejši. Dokazano je, da je redno zajtrkovanje povezano z izboljšano kognitivno zmožnostjo otrok, izboljšanim obnašanjem otrok, boljšim učenjem in sledenjem pouku, predvsem v povezavi z boljšim spominom in pozornostjo. Pri otrocih, ki redno uživajo zatrk, je bolj verjetno, da bodo zaužili več hranilnih snovi, vključujoč prehransko vlaknino. Redno uživanje zajtrka prispeva tudi k ohranjanju normalnega indeksa telesne teže. Povezavo pa je mogoče najti tudi z drugimi z zdravjem povezanimi dejavniki. Otroci, ki ne uživajo zajtrka, so ponavadi manj fizično aktivni in imajo slabšo fizično pripravljenost.
V zadnjih letih je vse pogostejša razprava o količini sladkorjev, ki naj bi jo ljudje zaužili in o možnih učinkih sladkorjev na zdravje ljudi.