Varstvo okolja

Arhiv: Osnutek Programa ravnanja z odpadki – iz stališč SVO

...da se razprava o dokumentu nadaljuje in da se v naslednji fazi vodijo strokovne razprave po posameznih tokovih odpadkov med njimi vsaj za 
komunalne odpadke in odpadno embalažo, 
odpadke, za katere velja razširjena odgovornost (odpadna električna in elektronska oprema…)
blata čistilnih naprav,
gradbene odpadke, 
nevarne odpadke itd.,
z namenom poglobljene razprave ter uskladitve pogledov in stališč do predlaganih usmeritev, ciljev in ukrepov.

Opozorili smo na problem kakovosti podatkov o nastajanju odpadkov, zbiranju in ravnanju z njimi. Zato bi moral biti eden od temeljnih ukrepov izboljšanje podatkov o odpadkih in ravnanju z njimi. Kakovostni podatki so namreč osnova za realno oceno stanja, določitev ciljev in ukrepov ter spremljanje realizacije teh ciljev. 

Ker gre za strateški dokument, naj bi le-ta podal osnovne usmeritve in dopustil morebitne nove inovativne rešitve ali pobude. Zelo toge usmeritve in omejevalni ukrepi zavirajo inovativnost in vplivajo na (ne)konkurenčnost gospodarstva. 

Z odpadki se ukvarja precejšnje število subjektov, od javnih služb do izvajalcev dejavnosti na trgu, pa tudi nosilcev razširjene odgovornosti proizvajalcev. Glede na probleme v praksi, zapleteno, mnogokrat nejasno in nedorečeno zakonodajo ter raznolikost stališč na tem področju, bi bilo treba posebno pozornost nameniti razjasnitvi in jasni opredelitvi nalog in odgovornosti subjektov vpetih v ravnanje z odpadki.

Za večanje deleža recikliranja in uporabe recikliranih materialov, smo predlagali dopolnitev Uredbe o zelenem javnem naročanju z novo prilogo – določitvijo temeljnih okoljskih zahtev za gradnjo in obnovo cest. Kot ukrep spodbujanja preprečevanja nastajanja odpadkov pa smo predlagali spodbujanje širšega vključevanja podjetij v shemo EMAS. Podobno tudi za Eco-label.

Ravnanje z odpadki in s tem povezana zelena delovna mesta so pomembna okoljska dejavnost. Ker so v praksi mnogokrat nasprotovanja tovrstni dejavnosti ali postopkom ravnanja, smo predlagali, da se predvidi ukrep informiranja širše javnosti o pomenu dejavnosti ravnanja z odpadki in s tem povezanimi zelenimi delovnimi mesti.


Fotogalerija