Varstvo okolja

Arhiv: Reforma sistema EU-ETS

Reforma sistema EU za trgovanje z emisijami (EU-ETS) določa

  • 2,2 % linearni faktor zmanjšanja pravic do emisij, ki se od leta 2021 dajo na trg, s ciljem dodatnega znižanje predvidoma leta 2024;
  • podvojitev števila pravic, ki se lahko vključijo v rezervo za stabilnost trga (MRS), če na trgu pride do presežka pravic do emisij;
  • dva sklada za spodbujanje inovacij in prehoda na nizko-ogljično gospodarstvo
  1. Sklad za modernizacijo, ki bo financiral posodobitev energetskih sistemov v državah EU z nizkimi prihodki in
  2. Inovacijski sklad, ki bo financiral obnovljive vire energije, tehnologije za zajemanje in shranjevanje ogljika in nizko-ogljične inovacijske projekte.

Med cilji novih predpisov je tudi preprečevanje selitve virov CO2, to je tveganja, da bi podjetja zaradi politike zmanjševanja emisij svojo proizvodnjo preselila izven Evrope. Sektorji, pri katerih obstaja največje tveganje, bodo prejeli pravice ETS brezplačno, manj izpostavljeni sektorji pa bodo brezplačno prejeli 30 % pravic.

Preostali del, 60 % emisij toplogrednih plinov, ki se beležijo na področju prometa, kmetijstva, stavb, odpadkov in deloma pri proizvodnji energije in toplote, pa bo reguliran preko nacionalnih ciljev zmanjševanja emisij toplogrednih plinov. Le-ti bodo določeni glede na BDP na prebivalca posamezne države članice EU. Slovenija bo morala izpuste do leta 2030, glede na leto 2005, zmanjšati za 15 %.

Vir: Evropski parlament

Fotogalerija