Novice


Arhiv: Kampanja Ti si na vrsti Zdravnik: Čim prej bi radi več časa posvetili vsem bolnikom

UKC Ljubljana je s partnerji izpeljal manjšo kampanjo Ti si na vrsti o pomembnosti upoštevanja ukrepov in možnostih za obvladovanje epidemije covida-19. Vabljeni k ogledu enega od spotov, kjer predstavniki različnih skupin prikazujejo, zakaj je tako pomembno, da vsak izmed nas izkoristi vse možnosti, ki so na voljo za preprečevanje širjenja okužb.

Arhiv: Slovenska industrija opozarja na nevzdržno visoke cene energentov in nujnost dialoga z državo

Članstvo GZS je zaskrbljeno nad enormno rastjo cen energentov, saj se je cena električne energije letos podvojila, cena zemeljskega plina pa se je povečala skoraj za trikratnik. To skrbi tako energetsko intenzivno industrijo kot tudi druge gospodarske dejavnosti, na primer živilsko predelovalno in kemijsko industrijo. GZS kot zastopnik slovenskega gospodarstva ocenjuje, da se bo morala v nastalo situacijo vključiti tudi država. Slovensko gospodarsko okolje postaja namreč ob mnogih nerešenih vprašanjih na domačem parketu, od okoljskega področja do ponovno prihajajoče grožnje glede višine minimalne plače, izjemno nezanesljivo in ni v oporo konkurenčnosti v razburkanem mednarodnem okolju.

Arhiv: Opomnik za gospodarske družbe - uredite podatke o elektronskem naslovu v Poslovnem registru Slovenije

Na podlagi zadnje spremembe Zakona o gospodarskih družbah (novela ZGD-1K, objavljena v Uradnem listu RS, št. 18/2021, dne 9.2.2021) morajo nove družbe v predlogu za vpis ustanovitve navesti tudi elektronski naslov družbe, ki se vpiše v Poslovni register Slovenije. Obstoječe družbe pa morajo elektronski naslov v register vpisati v roku enega leta od uveljavitve zakona, to je do 24. 2. 2022.

Arhiv: Dan inovativnosti, 12. oktober 2021

Dopoldanska inovacijska konferenca bo posvečena inovatorjem in inovacijam Slovenk in Slovencev po svetu. Organiziramo jo v sodelovanju z Društvom v tujini izobraženih Slovencev (VTIS). Slovesna podelitev nacionalnih priznanj GZS za inovacije 2021 bo ob 17. uri.

Arhiv: Teden Kibernetske varnosti

Vabljeni na Teden kibernetske varnosti, ki ga v času predsedovanja Slovenije Svetu EU organiziramo v Digitalnem središču Slovenije. Poudarek tedna kibernetske varnosti bo na implementaciji in dvigu kibernetske varnosti na delovnih mestih ter izmenjavah izkušenj in dobrih praks med Slovenijo in državami, ki so vodilne na nekaterih področjih kibernetske varnosti. Lahko si boste pogledali zanimiva predavanja vodilnih slovenskih strokovnjakov na področju kibernetske varnosti ter tudi okrogle mize, konferenco Sekcije za kibernetsko varnost, organizirali bomo tekmovanje mladih v znanju in spretnostih na področju kibernetske varnosti …

Arhiv: V Gospodarskem krogu obžalujemo umik predloga uvedbe razvojne oz. socialne kapice

Gospodarske organizacije, ki sodelujemo v okviru Gospodarskega kroga (Gospodarska zbornica Slovenije, Združenje Manager, SBC – Klub slovenskih podjetnikov in AmCham Slovenija) obžalujemo umik predloga uvedbe razvojne oz. socialne kapice, ki je bil del predlaganega Zakona o debirokratizaciji. Z razočaranjem ugotavljamo, da se kot družba nismo zmožni dogovoriti o ključnih razvojnih vprašanjih za prihodnost Slovenije in nadaljnje blaginje njenih prebivalk in prebivalcev.

Arhiv: Napovedujemo_Načini gradnje in prenove za dosego ciljev evropskega zelenega dogovora

Podnebne spremembe in degradacija okolja življenjsko ogrožajo Evropo in svet. Da bi Evropa premagala ta izziv, potrebuje novo strategijo za rast za preoblikovanje Unije v sodobno gospodarstvo, ki bo učinkovito izkoriščalo vire in bo konkurenčno, v katerem do leta 2050 ne bo več neto emisij toplogrednih plinov, katerega gospodarska rast ne bo vezana na rabo virov in v katerem nihče ne bo prezrt.

Arhiv: Pedagoško - andragoško usposabljanje za mentorje v podjetjih bo na CPU potekalo 16., 18. in 25. novembra 2021

Usposabljanje je namenjeno vsem tistim, ki v podjetjih sprejemajo vajence in dijake na praktično usposabljanje z delom (PUD) in študente višjih strokovnih šol na praktično izobraževanje (PRI). V program usposabljanja za mentorje dijakom in vajencem za PUD lahko vključite sodelavce, ki imajo: · srednjo poklicno izobrazbo in vsaj pet let ustreznih delovnih izkušenj ali · srednjo strokovno izobrazbo in najmanj tri leta ustreznih delovnih izkušenj ali · višjo izobrazbo in najmanj dve leti ustreznih delovnih izkušenj. V program usposabljanja za mentorje študentom na PRI lahko vključite sodelavce z najmanj višjo strokovno izobrazbo in najmanj dvema letoma ustreznih delovnih izkušenj.

Arhiv: Sprememba in dopolnitev odloka PCT in pojasnilo MDDSZ glede upoštevanja PCT pogoja za opravljanje dela ter odgovor MDDSZ glede časa testiranja

V četrtek, 23. septembra 2021, je Vlada Republike Slovenije na dopisni seji sprejela Odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o načinu izvajanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 (v nadaljevanju: spremembe in dopolnitve odloka) in ga objavila v Uradnem listu Republike Slovenije št. 152/2021. Spremembe in dopolnitve odloka začnejo veljati danes, v petek, 24. septembra 2021.

Arhiv: PRIJAVITE SVOJO INŽENIRKO ZA INŽENIRKO LETA 2021!

Zakaj se dekleta se ne odločajo za inženirske poklice? Ker imajo premalo zgledov in jim ne znamo razložiti pomembne vloge in prispevka inženirjev k razvoju družbe. Z izborom Inženirka leta naslavljamo problem ´nevidnosti´ inženirk v družbi. Cilj izbora je s spoznavanjem slovenskih inženirk pokazati, kako zanimive stvari počnejo in kako s svojim znanjem in delom prispevajo k napredku. Razpis je samo še do ponedeljka, 27. 9. 2021 odprt za prijave inženirk, ki so s svojim delom in osebnostjo lahko zgled in navdih mladim ter prispevajo k navduševanju za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.

Arhivi