Javna pooblastila

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

  ATA zvezek (ATA Carnet) - potni list za vaše blago

   

   

   

  ATA zvezek (angl. ATA Carnet) je mednarodni carinski dokument za začasni uvoz blaga, ki bo v roku enega leta ponovno izvoženo v nespremenjeni obliki. Velja v državah podpisnicah mednarodne konvencije o začasnem uvozu (Istanbulska konvencija). Sestavljen je iz dveh nosilnih strani  zelene barve (prva in zadnja stran) ter posameznih vložnih listov, namenjenih carinskim organom (kuponi in taloni).

  Članek Enostavneje in hitreje čez mejo.


  Postopek pridobitve ATA zvezka


  Postopek pridobitve ATA zvezka je enostaven. V posebnih primerih, odvisno od organizacijske oblike imetnika, vrste in vrednosti blaga in države uvoza, pa je postopek lahko daljši. Traja lahko tudi 2 dni oz. izdaja ATA zvezka sploh ni mogoča. 
  Priporočamo vam, da pričnete s postopkom pridobivanja ATA zvezka teden dni pred predvidenim izvozom in da preberete spodnja navodila.

  1. Obrazec ATA zvezek kupite na GZS - Javne listine v Ljubljani ali na regijskih gospodarskih zbornicah .
   Cena obrazca je odvisna od števila držav začasnega uvoza in števila tranzitnih držav. ATA zvezek (komplet brez tranzitnih listov) za eno državo, npr. za Srbijo ali BIH , stane 53 € (ddv se ne obračuna). ATA zvezek (komplet z tranzitnimi listi) za npr. Črno goro (tranzit čez BIH) stane 75,50 € (ddv se ne obračuna). Cena obrazca in plačilni pogoji so v Ceniku
  2. Pred izdajo ATA zvezka je potrebno plačati še zavarovalno premijo za zavarovanje ATA zvezka, ki znaša 0,37 % ali 0,32 % od skupne vrednosti blaga (min 10 €, max 800 €). Več o tem in način plačila so navedeni v Navodilih za izpolnjevanje ATA zvezka. Plačilo obrazca in zavarovalne premije lahko nakažete hkrati na isti TRR.
  3. Preberite: Novodilo za izpolnjevanje ATA zvezka in ravnanje z njim 

  4. Pred izdajo izpolnite obrazce:

  5. Izpolnite ATA zvezek. ATA zvezek lahko natisnete ali napišete čitljivo s tiskanimi črkami. Seznama blaga lahko natisnete na list, v obliki: zap.št, naziv blaga, št. kosov, teža, vrednost, ter na dnu seštevek. Priložite 6 (brez tranzita) oz. 10 (ena tranzitna   država) seznamov. 

   

  6.  Izpolnjen ATA zvezek in obrazce oddate v potrditev v času uradnih ur ali pošljete po pošti.

   

  7. Na izdajo ATA zvezka počakate 30 minut, razen v izjemnih primerih, ko je potrebno soglasje zavarovalnice. Priporočamo, da postopek začnete teden dni pred predvidenim začasnim izvozom.

   

  Spletna stran Mednarodne trgovinske zbornice (ICC) o zvezkih ATA: http://www.atacarnets.org.