Javna pooblastila

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

  Dovolilnice za mednarodni prevoz stvari

   

  Spoštovani,

  zaradi preprečevanja širjenja koronavirusa na oddelku Javne listine v Ljubljani od petka, 13. 3. 2020,  ne bo uradnih ur za osebno obravnavo. Delovanje posamezne regijske zbornice preverite na njihovi spletni strani.

  Vloge za licence, dovolilnice in ATA zvezke sprejemamo po e-pošti, izdane listine pa vam bomo poslali po pošti. Vloge za potrdila o poreklu blaga sprejemamo preko aplikacije essCert, kjer si lahko potrdila natisnete sami ali pa vam jih pošljemo po pošti.

  Če potrebujete kakšno informacijo oziroma stanje v kateri se nahaja vaša zadeva vas vljudno prosimo, da pokličete v času uradnih ur ali nam pošljete elektronsko sporočilo.

  Aktualne informacije in navodila glede koronavirusa najdete na https://www.nijz.si/

  Obvestilo velja do preklica.

  Zahvaljujemo se vam za razumevanje!

   GZS, Javne listine

   

  Uradne ure: od ponedeljka do petka od 8. do 13. ure.
  Lokacija:  Kardeljeva ploščad 27a, Ljubljana - poslovna  stavba CPU, zadaj za poslovno stavbo GZS, 1. nad. Možnost brezplačnega parkiranja na zunanjem parkirišču – pozvonite pri zapornici.
  Cenik
  Kontakti


  • »dovolilnica« je javna listina, s katero se dovoljuje pristop vozilu, registriranemu zunaj Republike Slovenije, na ceste v Republiki Sloveniji in vožnja po njih, oziroma vozilu, registriranemu v Republiki Sloveniji, pristop na ceste v državi, katere organ je izdal dovolilnico, in vožnja po njih;
    
  • »dovolilnica CEMT« je večstranska dovolilnica, ki jo izda Evropska konferenca ministrov za promet (CEMT) za mednarodni cestni prevoz blaga, ki ga opravljajo prevozniki ali prevoznice (v nadaljnjem besedilu: prevoznik) s sedežem v državi članici CEMT, kadar se prevozi opravljajo med državami članicami CEMT ali tranzitno čez ozemlje ene ali več držav članic CEMT z vozili, ki so registrirana v eni od držav članic CEMT.

   Domači prevoznik mora pridobiti dovolilnice za prevoz blaga v mednarodnem cestnem prometu, če je mednarodni prevoz v posameznih državah dovoljen samo na njihovi podlagi.

   Delitev dovolilnic in dovolilnic CEMT opravlja izdajatelj licenc na podlagi podeljenega javnega pooblastila v upravnem postopku. Delivec upošteva pri delitvi dovolilnic pogoje, merila in postopke, določene z Zakonom o prevozih v cestnem prometu (ZPCP-2) in podzakonskimi predpisi, sprejetimi za njegovo izvajanje.

   Dovolilnice lahko pridobi domači prevoznik, ki izpolnjuje naslednje pogoje:
   • ima licenco oziroma dovoljenje Skupnosti, ki mu dovoljuje mednarodni prevoz blaga v cestnem prometu,
   • je pri delivcu pravočasno vložil vlogo za dodelitev dovolilnic.

  NACIONALNI ELEKTRONSKI REGISTER LICENC


  Nacionalni elektronski register licenc za opravljanje prevozov v mednarodnem cestnem prometu (NER) je javno dostopna baza vseh
  podjetij in upravljavcev prevozov z veljavno licenco Skupnosti za mednarodni prevoz v cestnem prometu, izdano s strani Gospodarske zbornice Slovenije ali Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije  - izdajateljev licenc za prevoze v cestnem prometu.

  Licence za prevoze samo v notranjem cestnem prometu, niso vključene v bazo.

  http://nerdcp.gov.si/javni/