Go International Slovenia

Program za krepitev internacionalizacije gospodarstva

Povečanje števila izvoznikov (zlasti krepitev izvoza malih in srednje velikih podjetij), povečanje vrednosti in dobička slovenskega izvoza, krepitev prisotnosti na obstoječih, tradicionalnih trgih, osvajanje in pozicioniranje podjetij na novih trgih ter krepitev prepoznavnosti slovenskega gospodarstva in blagovne znamke Made in Slovenia so ključni cilji programa za krepitev internacionalizacije slovenskega gospodarstva Go International Slovenia.


Preudarno na tuje trge

Aktivnosti programa za krepitev internacionalizacije slovenskega gospodarstva Go International Slovenia so vsebinsko razdeljene v štiri skupine ukrepov:

  1. priprava podjetij za vstop na tuje trge,
  2. pomoč podjetjem pri vstopu na nove trge,
  3. krepitev prisotnosti na tradicionalnih trgih ter
  4. uvajanje višjih oblik internacionalizacije.

Program predvideva usklajeno sodelovanje vseh nosilcev in podpornih institucij internacionalizacije v Sloveniji.


Kaj in kam v letu 2024

Glavna usmeritev pri načrtovanju programa Go International Slovenia je vladni Program spodbujanja investicij in internacionalizacije slovenskega gospodarstva 2021-2026, ki podpira aktivnosti na naslednjih prednostnih trgih:

DACH regija, Francija, Italija, Kitajska, Višegrajska skupina, Zahodni Balkan in Hrvaška, Združene državeAmerike

 

ter spodbuja krepitev navzočnosti na trgih priložnosti:

BE-NE-LUX, Bolgarija, Egipt, Gana, Indija, Irska, Izrael, Japonska, Južna Koreja, Kanada, Nordijske države, Romunija, Rusija, Španija, Turčija, Ukrajina, Združeni arabski emirati, Združeno kraljestvo

 

Dodatno pa v načrt umeščamo še internacionalizacijske aktivnosti kot odziv na zaznane priložnosti:

vladni in državni obiski v tujini in doma, odmevni mednarodni dogodki in sejmi ter povabilo / iniciativa domačih in tujih partnerjev


Program dogodkov najdete TUKAJ.  

 


Podjetja s katerimi sodelujemo nas ženejo naprej..

Celotna organizacija obiska, vodenje, poslovna konferenca, B2B ter ostali sestanki so bili na visokem profesionalnem nivoju. Iz pogovorov z drugimi udeleženci delegacije, ki je štela preko 40 poslovnežev, lahko zatrdim, da ostali mislijo podobno. Zelo me veseli tudi vaša hitra odzivnost in povabilo tistim iranskim poslovnim partnerjem, čigar kontakte smo vam dali mi. Pohvalna je odzivnost, improvizacija in hitro sprotno reševanje težav pri spremembah urnikov z iranske strani in prilagajanje njihovim navadam....
Na podlagi vsega navedenega ocenjujem, da imamo v Luki Koper na iranskem trgu veliko možnosti in potenciala..., takoj po preklicu sankcij.

Mitja Dujc, Luka Koper d.d.
Iskreno bi se vam rad v imenu podjetij skupine Smart (Beenius, Smart Com, Optisis, DSC) zahvalil, saj ste odlično organizirali gospodarsko delegacijo. Dobro ste predstavili tako državo kot gospodarstvo, ki je srce naše dobrobiti.
Sam sem že tri leta vpleten v gospodarske odnose med državama. Zato bi rad posebej izpostavil, kaj je pripomoglo k mojemu navdušenju nad organizacijo in izpeljavo delegacije:
- ciljno usmerjen obisk,
- prisotnost podjetnikov in gospodarstvenikov na ministrstvih,
- potrditev resnega namena meddržavnega sodelovanja (odprtje predstavništev v Iranu ). S tem korakom smo potrdili, da stojimo za svojimi obljubami, izrazili smo resen namen.
- aktivna prisotnost ministra in GZS.
Moram priznati, da ste s to delegacijo aktivirali starega člana GZS.

Filip Remškar, skupina Smart
Centru za mednarodno poslovanje pri GZS je uspelo, da je z novim in dinamičnim pristopom mreženja med gospodarskimi subjekti brez velikih formalnosti in "uvodnih nagovorov" neposredno povezal zainteresirane slovenske in tuje gospodarstvenike.
Sodelovanje je odprlo nove poslovne poti in pomagalo pri povezovanju. Rezultat so sodelovanje doma in povpraševanja v tujini.
Center za mednarodno sodelovanje GZS odlikujejo zaposleni, ki razmišljajo podjetniško.
Kadarkoli si ogledujemo novo destinacijo za naše izdelke, smo se navadili najprej preveriti pri vas, kdo je že tam in kako tržišču globalno in lokalno kaže, in doslej smo bili z vaše strani vedno odlično informirani.
V letu 2015 smo dobili od GZS odličen kontakt s podjetjem iz tujine, s katerim vzpostavljamo poslovni odnos.
Dostopnost, ažurnost, predstavitev aktivnosti, povratne informacije. Naši vtisi so pozitivni in takšnega sodelovanja si želimo tudi v prihodnje.