Spoštovani, 

sodelovanje začenjamo razumeti kot enega ključnih gradnikov v mednarodnem okolju, hkrati pa se zavedamo, da je danes svet mnogo bolj povezan kot kdajkoli prej. 
Kitajska je s svojo neverjetno hitrostjo razvoja, gromozanskim trgom in priložnostmi, ki jih ponuja, postala ena od velesil sveta. 

Pustimo tokrat podatke ob strani, teh lahko najdete v prid Kitajske veliko, tisti, ki Kitajsko poznamo in smo imeli priložnost sodelovanja pa smo si enotni – v svoji drugačnosti je lahko tudi zahteven partner in prav te dve kombinaciji, njena drugačnost in izjemne priložnosti so bile povod, da je več kot 30 podjetji in nekaj posameznikov naredilo Slovensko kitajski poslovni svet. 

Verjamemo, da je v povezovanju ključ, zato vas v imenu izvršilnega odbora prav prijazno vabim v našo sredino. 

Veseli bomo vaše družbe v Slovensko kitajskem poslovnem svetu. 

S prijaznimi pozdravi, 

Žiga Vavpotič, 
Predsednik slovensko kitajskega poslovnega sveta 

 

Slovensko-kitajski poslovni svet

Slovenian-Chinese Business Council

斯洛文尼亚-中国商会

V okviru GZS Zbornice osrednjeslovenske regije od septembra 2020 deluje Sekcija slovensko-kitajskega poslovnega sveta, katere namen je krepitev sodelovanja in dobrih poslovnih odnosov med Slovenijo in Kitajsko.

Ohranjanje prijateljskih odnosov in sodelovanje med Slovenijo in Kitajsko postaja čedalje bolj pomembno, raznoliko in večplastno. Zato se je več kot 30 ustanovnih članov odločilo znotraj Zbornice osrednjeslovenske regije ustanoviti Sekcijo slovensko-kitajskega poslovnega sveta (SKPS), ki bo utrjevala vezi in prijateljstvo med državama ter omogočala lažji vstop podjetjem na kitajski trg ter tako zapolnjevala trenutno vrzel. Ustanovna seja SKPS je potekala 28.9.2020.

"Za slovenska podjetja je nujno, da sodelujejo s svetom, vpetost v mednarodno poslovanje je ključnega pomena za ustvarjanje dodane vrednosti, zato na Gospodarski zbornici Slovenije pozdravljamo ustanovitev Slovensko-kitajskega poslovnega sveta, toliko bolj glede na dejstvo, da je Kitajska največja partnerica Slovenije v Aziji," je uvodoma povedala mag. Sonja Šmuc, generalna direktorica GZS.

Državna sekretarka za gospodarski razvoj in tehnologijo Ajda Cuderman je v uvodnem nagovoru izpostavila podporo vlade gospodarstvenikom pri poslovanju in sodelovanju s Kitajsko. Dodala je, da je za okrepitev slovenskega izvoza na Kitajsko potrebno prepoznati nove tržne niše ter izpostaviti področja visokih tehnologij, biotehnologijo, avtomobilske komponente, nove materiale, alternativno pridobivanje energije …

Zbrane je pozdravil veleposlanik Ljudske republike Kitajske, nj. eks. Wang Shunqing, ki je ugotovil dobro stanje in rast slovensko-kitajskih obstoječih projektov ter poudaril, da mora SKPS služiti kot platforma za ekonomsko izmenjavo kot tudi sodelovanje na drugih področjih, kjer gospodarstvo najde svoj interes. Ob tem je zbrane opozoril, da si Kitajska želi sodelovati s Slovenijo in upa, da bodo kitajska podjetja dobila možnost poštenega sodelovanja v Sloveniji pri različnih projektih.

Na ustanovni seji so ustanovni člani izvolili tudi izvršni odbor, ki ga sestavljajo Žiga Vavpotič - Outfit7/Globaldreamvision, Franjo Bobinac - Hisense, Jure Tomc - JT business development, Gašper Cotman - Huawei, dr. Mark Pleško – Cosylab, Saša Saje Wang – Mikropis in Danijela Voljč – Konfucijev Inštitut ter mag. Marjana Majerič in Matej Rogelj, dva predstavnika Gospodarske zbornice Slovenije.

Novo izvoljeni predsednik SKPS Žiga Vavpotič je ob svoji izvolitvi povedal: "Že število ustanovnih članov govori o tem, kako pomembno je negovati odnose med obema državama. Kitajska predstavlja drugo največje svetovno gospodarstvo na svetu in v interesu Slovenije je, da se podjetja in posamezniki, ki poslujemo s Kitajsko, povezujemo, izmenjujemo informacije, priložnosti in mnenja. Verjamem, da bomo znali graditi most med vzhodom in zahodom, med gospodarstvom in politiko, med pričakovanji in priložnostmi."

Udeleženci so prisluhnili zanimivi okrogli mizi, kjer so gospodarstveniki izmenjevali mnenja in izkušnje glede sodelovanja med Slovenijo in Kitajsko, srečanje pa je popestrilo tudi predavanje, kako poslovati na Kitajskem.

Podjetja, ki so postala ustanovni člani SKPS, so sledeča: Agencija za trgovino in promocijo, AI-SI global, Arctur, Cablex, Cosylab, Comark, Ekipa2 – skupina Outfit7, Elma, EF, Konfucijev inštitut, ETOAA, Fieldo, Gemini Bilje,Globaldreamvision, GORR, Gorenje – skupina Hisense, Herman & partnerji, Huawei technologies, Konstill, Medis, Mikropis Holding, Profil, Vinakoper, Zarja Elektronika. Zraven podjetij so del SKPS tudi samostojni podjetniki: Po tujem potujem, Katarina Birtič Choi s.p., Unicorn, Petra Krilić s.p., Ardeid, Lenka Tušar, s.p., GO-MIN, Marko Gros, s.p., JTBD, Jure Tomc, s.p. in nekateri posamezniki.

Slovensko kitajski poslovni svet ostaja odprt za nove člane, ki jih zanima sodelovanje med Slovenijo in Kitajsko.

Dodatne informacije: skps@gzs.si