Zapri
Vajeništvo

Novice

Mandeeps Urejanje novic

Arhiv: Prejemniki priznanj za najboljše inovacije na nacionalnem nivoju

DAN INOVATIVNOSTI V SOJU GORENJCEV – Brdo pri Kranju, 25. septembra 2019


V okviru Dneva inovativnosti je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) danes že 17. podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih in javno raziskovalnih zavodih. 

8 zlatih, 2 posebni priznanji za mlado podjetje, 26 srebrnih, 4 bronasta priznanja, 4 priznanja za prispevek na področju inovativnosti in 2 posebni priznanji za razvojno in inovacijsko sodelovanje gospodarstva in institucij znanja je rezultat nacionalnega finala, v katerem je na regionalni ravni sodelovalo 199 inovacijskih predlogov in prek 1.000 inovatorjev in inovatorskih ekip. 

GZS je nagradila tudi najboljšo inovacijo leta po izboru javnosti – v letu 2019 je to inovacija Avtomatiziran stroj za sitotisk 3D oblike na nalivno pero podjetja Vivapen.

Gorenjska podjetja so bila ponovno med uspešnejšimi:

Zlato priznanje sta prejeli podjetji:

·         Domel d.o.o.: Razvoj PM motorja NZ 270

Elektromotorni pogoni na področju HVAC za moči nad 5 kW imajo velik potencial pri energetski in materialni učinkovitosti. Zakonodaja bo z leti vse bolj omejevala uporabo asinhronskih motorjev, izdelanih v razredu učinkovitosti IE3 in IE4  v kombinaciji s frekvenčnim pretvornikom. Uporaba dragih strateških magnetov iz redkih zemelj po sedanjih izkušnjah omejuje cenovno ugodno proizvodnjo in podaljšuje prevlado obstoječe tehnologije manj učinkovitih asinhronskih motorjev in frekvenčnih pretvornikov.

Nov Domelov motor NZ 270 je svetovna novost na tem področju, kjer s standardno pločevino, feritnimi magneti in ob nizki porabi materiala dosegajo 96 % izkoristek, kar presega najvišje zahteve evropske zakonodaje o energetski učinkovitosti na tem področju. S tem Domel posega na povsem novo področje motorjev velikih moči, ki ga doslej ni obvladoval.

 

·         Mediainteractive Franc Dolenc s.p.: Mobilno sodelovalno izobraževalno okolje za nujno medicinsko pomoč

Sistem MiTeam Medicoll predstavlja revolucijo v načinu sodelovanja ekip nujne medicinske pomoči. Na vsakodnevnih nujnih intervencijah in pri množičnih nesrečah osebje namesto papirja, svinčnika in radijske postaje za prenos informacij uporablja mobilne naprave, kar bistveno pospeši prenos podatkov o pacientu v urgentni oddelek bolnišnice, hkrati pa omogoča video komunikacijo za pomoč na daljavo.
Pri množičnih nesrečah to olajša učinkovito delo, omogoča optimalne odločitve vodstva in lahko pripomore k povečani možnosti preživetja. Gorenjska je prva regija v tem delu Evrope, ki te rešitve že dve leti redno uporablja.

 

Srebrno priznanje je šlo v roke podjetju Iskratel d.o.o.: SI3000 Lumia GPON OLT kot hibridni produkt (dvoživka)

S programsko nadgradnjo se GPON OLT spremeni v pOLT, kjer program teče v oblaku, ni pa potrebe po strojni nadgradnji. S tem produktom se operaterji izognejo celotnemu investicijskemu ciklu pri preobrazbi omrežja dostopa naslednje generacije. Rešitev omogoča cenovno ugodno nadgradnjo obstoječe infrastrukture, še preden se operaterji lotijo varne vpeljave popolnoma virtualizirane arhitekture NGPON. Novi OLT je bil prikazan na SDN NFV World kongresu oktobra 2018.

Posebno priznanje za razvojno in inovacijsko sodelovanje gospodarstva in institucij znanja prejela ekipa podjetja M SORA d.d.

Posebej nas veseli, da se vsako leto prijavi več mikro, malih in srednje velikih podjetij, med katerimi želimo še posebej širiti duh inovativnosti.

Iskrene čestitke vsem prejemnikom priznanj!Dan inovativnosti 2019:
8 zlatih priznanj in 2 posebni priznanje za mlado podjetje.

 

V okviru Dneva inovativnosti je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) danes že 17. podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih in javno raziskovalnih zavodih. 8 zlatih, 2 posebni priznanji za mlado podjetje, 26 srebrnih, 4 bronasta priznanja, 4 priznanja za prispevek na področju inovativnosti in 2 posebni priznanji za razvojno in inovacijsko sodelovanje gospodarstva in institucij znanja je rezultat nacionalnega finala, v katerem je na regionalni ravni sodelovalo 199 inovacijskih predlogov in prek 1.000 inovatorjev in inovatorskih ekip. GZS je nagradila tudi najboljšo inovacijo leta po izboru javnosti – v letu 2019 je to inovacija Avtomatiziran stroj za sitotisk 3D oblike na nalivno pero podjetja Vivapen.

DAN INOVATIVNOSTI V SOJU GORENJCEV – Brdo pri Kranju, 25. septembra 2019
DAN INOVATIVNOSTI V SOJU GORENJCEV – Brdo pri Kranju, 25. septembra 2019

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.