Zapri
Vajeništvo

Novice

Mandeeps Urejanje novic

Arhiv: Jubilejna, 20. podelitev nacionalnih priznanj za najboljše inovacije

Vrhunec Dneva inovativnosti, ki smo ga izvedli danes na Brdu pri Kranju, je bila 20. podelitev nacionalnih priznanj najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih in drugih organizacijah. Za priznanja na nacionalni ravni se je potegovalo 45 najboljših inovacij iz vse Slovenije. Podeljenih je bilo 7 zlatih, 23 srebrnih, 12 bronastih ter 3 posebna priznanja za inovacijski izziv. Rdeča nit letošnje podelitve je bila Z inovacijami presegamo meje. Dan inovativnosti 2022 je zaznamovala strokovna konferenca o vlogi in pomenu dizajn inovacij.


PREJEMNIKI ZLATIH NACIONALNIH PRIZNANJ GZS ZA INOVACIJE:

• Lek farmacevtska družba d.d. - Ferumoksitol za injiciranje - koloidna suspenzija super paramagnetnih železovih nanodelcev za zdravljenje anemije;

• TPV AUTOMOTIVE,  d. o. o. - Razvoj lahkega tankostenskega nosilca kolesa, podvrženega visokim dinamičnim obremenitvam za celotno platformo vozil BMW;

• HighFly, d.o.o. - FLYWAY - Električni vodni skiro;

• DOMEL d.o.o. - EC mokro suha sesalna enota;

• Cleangrad d.o.o. - Drsna vrata za čiste prostore;

• Steklarna Hrastnik d.o.o. in RC eNeM d.o.o. - Izdelava trajnostne steklene embalaže z uporabo zelenega vodika in recikliranega stekla;

• PIPISTREL VERTICAL SOLUTIONS d.o.o. - Pipistrel Velis Electro. 

PREJEMNIKI POSEBNEGA NACIONALNEGA PRIZNANJA ZA INOVACIJSKI IZZIV 2022 – Z inovacijami presegamo meje:

• ENGROTUŠ d.o.o. - Projekt Ana Roš & Tuš – širši družbeni vidik;

• ISKRAEMECO d.d. - Zeleni pingvin – širši okoljski vidik;

• Tushek d.o.o. - Digitaliziran električni hyper avtomobil TUSHEK v računalniški igrici GRID LEGENDS – širši promocijski vidik Slovenije v svetu.GORENJSKI SREBRNI PRIZNANJI:

INFINITY MOVEMENT, PRIMOŽ PORI S.P.SIJ ACRONI D.O.O.Nacionalno priznanje GZS za najboljše inovacije predstavlja najvišje priznanje inovativnim dosežkom slovenskih podjetij in s tem promocijo inovativnosti v Sloveniji. Letos sta na razpisu regijskih gospodarskih zbornic kandidirali 202 inovaciji. V juniju se je odvilo 11 regijskih podelitev najboljšim inovatorjem v regijah, ena je bila prejšnji teden, zadnja bo novembra. Vsaka podelitev je imela lokalni pridih, odlične izpostavitve in predstavitve inovatorjev, spodbudne misli predstavnikov regijskih zbornic, GZS, MGRT, SPIRIT in predstavnikov lokalnih skupnosti.

 

Tibor Šimonka, predsednik GZS, je ob današnji podelitvi nacionalnih priznanj poudaril: »Z vlaganjem v razvoj, iskanjem novih, inovativnih rešitev ter razvojem tudi popolnoma novih rešitev presegate fizične meje, pa tudi meje mogočega. S tem pomembno prispevate k zelenemu prehodu, družbeni odgovornosti ter večji prepoznavnosti, Slovenije in njenega gospodarstva.« Opozoril je na premajhno vlaganje v raziskave, razvoj in inovacije ter vlogo države: »Podjetja dokazujete, da imate znanje, ideje in cilje ter jih tudi uspešno dosegate, država pa mora poskrbeti, da ustvarja okolje, ki vam omogoča ne le konkurenčne pogoje temveč in prvenstveno začenši pri najkakovostnejšem in usmerjenem izobraževalnem sistemu ter ostalih podpornih stebrih in pogojih.« Izpostavil je tudi pomen in vlogo GZS pri spodbujanju inovacijske kulture.

Zanimivosti

V 20 letih (vključno z letošnjim letom) smo nagradili prek 11.000 inovatorjev za več kot 3.440 inovacij. Na nacionalni ravni je bilo v teh letih podeljenih 169 zlatih priznanj. Podjetje, ki je v 20-letni zgodovini največkrat prejelo zlato nacionalno priznanje GZS za najboljše inovacije, je KRKA d.d.

 

Razstava

V avli in na ploščadi kongresnega centra Brdo pri Kranju je bila na ogled razstava zlatih inovacij - od tistih manjših dimenzij, kot je trajnostna steklenica, do električnega vodnega skuterja in letala. Razstavo bomo jutri delno preselili v prostore GZS, na ogled bo do 14. oktobra.

Prejemniki vseh nacionalnih priznanj so predstavljeni v posebnem katalogu,  video predstavitve inovacij so na tej povezavi


VSEM PREJEMNIKOM NAGRAD ISKRENO ČESTITAMO!!!
 

 

Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.