Novice


Arhiv: Seja Upravnega odbora GZS OZ za severno Primorsko: SLABE CESTE IN TEŽAVE Z ELEKTRIKO V POSOČJU (25. 9. 2015)


Gospodarstveniki severne Primorske so na 2. razširjeni seji  Upravnega odbora Območne zbornice GZS za severno Primorsko opozorili, da zaradi težav pri oskrbi z električno energijo ter slabe cestne infrastrukture nastaja gospodarstvu v Zgornjem Posočju velika gospodarska škoda. Zato so na sejo povabili predstavnika države, da bi skupaj začeli iskati rešitev problemov.

Gospodarstvo v Posočju se dnevno sooča s težavo pri oskrbi z električno energijo. Škoda, ki nastaja zaradi izpadov električnega toka ali zaradi nihanja napetosti, vpliva na konkurenčnost gospodarstva in ovira normalno delovanje proizvodnje, saj izpadi povzročajo direktno škodo gospodarstvu na tem območju, so opozorili predstavniki gospodarstva iz regije.

V petih največjih podjetjih na tem območju: Mahle Letrika Bovec, TKK Srpenica, TIK Kobarid, Mlekarna Planika Kobarid in Hidria AET Tolmin so ocenili, da ob enem večjem izpadu elektrike izgubijo približno 519.000 evrov. Zato so od prisotnega državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo Klemna Potiska na seji zahtevali, da država sprejme kratkoročne in dolgoročne ukrepe za izboljšanje stanja.

Ob koncu razprave so se dogovorili, da bodo do 15. oktobra na ministrstvu pripravili sestanek, na katerem se bodo dokončno dogovorili za določene investicije, s katerimi naj bi rešili težave. Med večjimi "krivci" za tako stanje pa je Potisek označil predvsem nedograjeni visokonapetostni daljnovod preko Renč, ki bi zagotavljal nemoteno oskrbo z električno energijo tudi Posočju in Idrijsko-Cerkljanskemu območju.

Velike težave gospodarstvu povzroča tudi zelo slaba cestna infrastruktura v regiji. Za najbolj kritične odseke so na območni zbornici GZS označili ceste Kobarid-Bovec, Idrija-Godovič, Idrija-Tolmin in Tolmin-Nova Gorica. Prav tako bi bila nujno potrebna obnove hitra cesta med Selom in Vrtojbo.

Vodja sektorja za investicije na Direkciji RS za infrastrukturo Tomaž Willenpart je ob potrditvi predloga državnega proračuna za prihodnje leto napovedal več investicij v regiji v skupni vrednosti 6,5 milijona evrov. Med njimi bo predvsem devet mostov, kjer je zaradi dotrajanosti sedaj promet urejen izmenično enosmerno ali omejen za tovorna vozila, ureditev brežine na relaciji Godovič-Idrija, kjer je zaradi padajočega kamenja promet urejen izmenično enosmerno, ter izgradnjo viadukta na relaciji Kobarid-Žaga.

Tudi za redno vzdrževanje cest bo v prihodnjem letu več denarja, je še napovedal Willenpart.

 

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.