Novice


Arhiv: XXI. srečanje gospodarstvenikov Primorske in priznanja za najboljše inovacije na severnem Primorskem

Sporočilo srečanja
Prejemniki priznanj
Kandidati za nacionalna priznanja
Video utrinki
Foto utrinki

Območna gospodarska zbornica za severno Primorsko je v Novi Gorici organizirala že XXI. srečanje gospodarstvenikov Primorske in v partnerstvu z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter agencijo Spirit Slovenija podelila priznanja za najboljše inovacije v regiji. Ob tej priložnosti so podelili šest zlatih in pet srebrnih priznanj najboljšim inovacijam v regiji, ki jo bodo na državnem tekmovanju zastopale inovacije podjetij Hidria AET, Kolektor Group in Mahle Letrika.

Prav o inovacijah kot regijski priložnosti za globalno prepoznavnost je tekla beseda na gospodarskem forumu, ki so ga organizirali v okviru srečanja in kjer so iskali možnosti za izboljšanje poslovnega okolja, ki bodo spodbujale razvojne in izvozne aktivnosti gospodarstva. Kot sta v razpravi izpostavila direktor družbe Mahle Letrika Bovec Mitja Gorenšček in direktor Radia Cerkno Ivan Seljak, je odmaknjenost od centra po eni strani prednost – v regiji namreč ostajajo trdoživi ljudje, ki z razmišljanjem z lastno glavo pripomorejo k večji inovativnosti, po drugi pa velika pomanjkljivost. Največjo težavo zagotovo povzroča dotrajana prometna infrastruktura, država pa bi morala več narediti za to, da bi vsem gospodarstvenikom omogočila enake pogoje poslovanja. Slednji imajo pričakovanja tudi do lokalne skupnosti: po besedah Mitje Gorenščka bi bilo nujno sprejeti ukrepe za zmanjšanje odliva mladih iz regije v večje centre, urediti industrijske cone ter cestno in elektro infrastrukturo, obenem pa razbremeniti stroške dela.

V občini Ajdovščina si v iskanju in ustvarjanju novih poslovnih priložnosti že nekaj časa prizadevajo ustvariti ugodno podporno okolje za nova podjetja. »Nekaj ukrepov smo na novo sprejeli lani, letos pa jih pospešeno izvajamo. Ena ključnih prednosti v tem trenutku so ukrepi, ki jih druga okolja v Sloveniji ne poznajo. Gre za subvencije in spodbude za stavbna zemljišča, ki jih dajemo tistim, ki pri nas odpirajo nova delovna mesta. Prav tako subvencioniramo prispevke delodajalcev pri odpiranju novih trajnih delovnih mest. V prihodnje želimo čim bolj razvijati nove industrijske in obrtne cone, ki jih polno komunalno opremljamo, že leta 2017 pa bomo v ta namen zagotovili 80.000 kvadratnih metrov novih površin. Seveda si želim, da bi uspeli privabiti tudi katerega od večjih vlagateljev, ki bi odprl večje naložbe z večjim številom delovnih mest,« pravi ajdovski župan Tadej Beočanin. Novogoriški župan Matej Arčon pa meni, da bi se občine v regiji končno morale dogovoriti o načinu privabljanja tujih investitorjev, pri čemer bi po njegovem mnenju veljalo preseči občinske meje in pripraviti skupno strategijo. »Ni pomembno, da ima podjetje sedež in dejavnost v določeni občini, pomembno je, da se tako ustvarjajo nova delovna mesta,« je prepričan.

Da je za dvig konkurenčnosti ključnega pomena povezovanje izven občinskih meja in na skupnih nastopih v tujini, meni tudi predsednik Hitove uprave mag. Dimitrij Piciga. Imeti ob pravem času pravilno izobražen kader je danes po njegovih besedah ena največjih ovir, po drugi strani pa je pomanjkanje kadrov že pozitivni znak okrevanja gospodarstva, poudarja Piciga. Odvetnik Samo Sanzin, ki deluje na čezmejnem območju Goriške, je na forumu izpostavil preslabo čezmejno povezanost. Njegove stranke se sicer zanimajo za odpiranje podjetij na slovenski strani, vendar območje nima lokalne železniške povezave. Od tega jih odvračajo tudi dolgotrajni postopki ustanavljanja podjetij. »Fizične meje očitno še vedno obstajajo. Obe Gorici bi se zato morali bolj povezati ter poskrbeti za promocijo tega prostora,« razmišlja Sancin. Tomi Ilijaš, direktor podjetja Arctur, pa opozarja na čedalje večje zahteve države do gospodarstvenikov in na drugi strani prepočasno odzivnost državne uprave. »Vsako leto je težje biti podjetnik. Država namreč vsako leto dodaja nove stvari, ki jim moramo podjetniki slediti, še zlasti v srednjih, malih in v mikro podjetjih. Obenem pa lahko govorimo o dveh hitrostih v gospodarstvu in državni upravi, s katero imamo podjetniki opravka. Mi smo hitri, država pa dela z desetkratnikom počasneje. Včasih je prav nerazumljivo, ko moramo mi državni upravi razlagati osnovne stvari«.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je v tej luči v Novi Gorici napovedal boljše razmere, med ukrepi za spodbujanje gospodarskega razvoja pa je omenil ugodnejše davčne obremenitve, reformo prostorske zakonodaje, deregulacijo poklicev in prožnejšo delovno zakonodajo. Na srečanju gospodarstvenikov sta minister in predsednik GZS, g. Marjan Mačkošek tudi podelila šest zlatih in pet srebrnih priznanj najboljšim inovacijam v regiji. Srebrna priznanja so si prislužili v podjetjih SAOP, Gostol-Gopan, Gostol TST, Lindab IMP Klima in Editor, zlata pa dr. Mojca Stubelj Ars, Hidria Rotomatika, Hidria AET, Kolektor Group in dve priznanji Mahle Letrika. Najboljše tri inovacije - gre za Hidria AETERNUS - low-voltage metalno čepno svečko II. generacije iz Hidrie AET, implementacijo okolju prijaznega in ekonomičnega plazemskega procesa napraševanja funkcionalnih prevlek v proizvodnjo komponent za elektro in avtomobilsko industrijo Kolektor Group in Heavy duty elektomagnetno stikalo za zaganjalnike s kontrolirano silo pri vklopu Mahle Letrika - se bodo  udeležile državnega tekmovanja.  Prejemniki priznanj

 Inovacije so izrednega pomena za razvoj gospodarstva, saj so nosilke nastajanja sprememb v podjetju in predstavljajo najpomembnejši element podjetništva. V davni preteklosti je med drugim predstavljala inovacijo že iznajdba kamenega orodja ali šivanka, narejena iz ribje kosti. Si lahko predstavljate, kje bi bili danes kot družba brez vseh teh inovacij?

Na GZS OZ za severno Primorsko se trudimo in spodbujamo inovativnost, med drugim tudi tako, da že od leta 2003 podeljujemo priznanja in pohvale za najboljše inovacije v regiji. Letošnji javni razpis je bil poseben, saj sta ga podprla tudi Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, skupaj z agencijo SPIRIT.

V teh štirinajstih letih se je prijavilo 136 inovacij, pri katerih je sodelovalo več kot 500 inovatorjev iz različnih podjetij iz celotne regije. Cilj projekta je uveljavljanje inovacijske dejavnosti kot gibala trajnostnega razvoja gospodarstva in pospeševanja podjetništva.

Na letošnji izbor je bilo prijavljenih 11 inovacij, pri katerih je sodelovalo 40 inovatorjev. Vse prijavljene inovacije je pregledala šestčlanska strokovna komisija pod vodstvom Mateja Stresa, nagrade pa so bile podeljene 30. maja 2016, v okviru XXI. Srečanja gospodarstvenikov Primorske v kongresnem centru hotela Perla v Novi Gorici. Letošnja podelitev bo ostala še posebej v spominu, saj smo podelili sama srebrna in zlata priznanja. Kar pet je bilo srebrnih in šest  zlatih.

Prejemniki priznanj za inovacije 2016

 

NAZIV INOVACIJE

 

INOVATORJI


PODJETJE


VRSTA PRIZNANJA

 

MINI POLIGLOTINI večjezične knjige za otroke

 

dr. Mojca Stubelj Ars

dr. Mojca Stubelj Ars s.p.

(Nova Gorica)

ZLATA

 

Simulacija prve faze tlačnega litja

 

Jaka Trček

HIDRIA ROTOMATIKA d.o.o., Industrija rotacijskih sistemov (Spodnja Idrija)

ZLATA

 

Algoritem za samoučeče omejevanje navora BLPM motorja

 

Jernej Božič,
mag. Andrej Vuga

 

MAHLE Letrika, Proizvodnja električne in elektronske opreme za motorna vozila, d.o.o.

(Šempeter pri Gorici)

ZLATA

 

AETERNUS - low-voltage metalna čepna svečka II. generacije

 

Tomaž Mrak,  
Dušan Kuštrin,
Andrej Kragelj,
Gregor Kuštrin,
Mitja Čebokli,
Peter Tonkli,
Stojana Vesković

HIDRIA AET Družba za proizvodnjo vžignih sistemov in elektronike d.o.o.

(Tolmin)

ZLATA

 

Implementacija okolju prijaznega in ekonomičnega plazemskega procesa naprševanja funkcionalnih prevlek v proizvodnjo komponent za elektro in avtomobilsko industrijo

Dr. Nataša Kovačević

KOLEKTOR GROUP d.o.o.

(Idrija)

ZLATA

 

Heavy duty elektomagnetno stikalo za zaganjalnike s kontrolirano silo pri vklopu

 

dr. Boštjan Bremec,
Tadej Florjančič,
Dejan Manfreda,
Tomaž Bratuš,
Sebastjan Kobal

MAHLE LETRIKA d.o.o.

(Šempeter pri Gorici)

ZLATA

 

Transformacija celovitih programskih rešitev (ERP) iz tradicionalnega modela v oblačne storitve

 

Janez Lukan, Gorazd Sotošek, Valter Bratkovič,  Mitja Stantič, Urban Novak, dr. Robert Leskovar, Sandi Boršo, Tina Vilfan

SAOP d.o.o. (Šempeter pri Gorici)

SREBRNA

 

Pnevmatsko-hidravlični sistem za izdelavo tanjšega zaključka štruce pri stroju za vzdolžno oblikovanje testa tipa SORA

mag. Humar Silvo

GOSTOL-GOPAN d.o.o. (Nova Gorica)

SREBRNA

 

Sm@rt ventil za turbinske peskalne stroje

Damjan Jurjavčič,
Peter Manfreda

GOSTOL TST d.d.

(Tolmin)

SREBRNA

 

ATEX Air Distribution Elements

Marko Ogrič, Andrej Mohorič,Egon Venko, Simon Urbas, Uroš Rupnik, Bojan Trojar, Tine Mažgon, Boris Tušar, dr. Erik Pavlovič, Pavel  Krivec

Lindab IMP Klima d.o.o.

(Godovič)

SREBRNA

 

EDINET

Tomaž Jug,
Rok Gulič,
Mitja Uršič

EDITOR d.o.o.

(Nova Gorica)

SREBRNA

 

Kandidati za nacionalna priznanja 

Med inovacijami, ki so prejela zlata priznanja, so kar tri take, ki se bodo jeseni pomerile z najboljšimi inovacijami na nacionalni ravni:


Hidria AETERNUS - low-voltage metalna čepna svečka II. generacije

 HIDRIA AET Družba za proizvodnjo vžignih sistemov in elektronike d.o.o.


Implementacija okolju prijaznega in ekonomičnega plazemskega procesa naprševanja funkcionalnih prevlek v proizvodnjo komponent za elektro in avtomobilsko industrijo

 KOLEKTOR GROUP d.o.o.

 


Heavy duty elektomagnetno stikalo za zaganjalnike s kontrolirano silo pri vklopu

 MAHLE LETRIKA d.o.o

Izbor za najboljše inovacije severno Primorske regije spodbuja podjetja in samostojne inovatorje k višji stopnji inovacij, razvijanju inovacijske kulture in doseganju vse višje kakovosti ne samo na regionalni, ampak tudi nacionalni ravni. Seveda mora biti poslovno okolje takšno, da spodbuja razvojne in izvozne aktivnosti gospodarstva. Na gospodarskem forumu z naslovom »Inovacije-regijska priložnost za globalno prepoznavnost« smo iskali možnosti za izboljšanje poslovnega okolja. Letošnja priznanja sta podelila minister za gospodarski razvoj in tehnologijo g. Zdravko Počivalšek ter predsednik GZS g. Marjan Mačkošek.

Želimo si, da bodo nagrajeni inovatorji postali bolj prepoznavni in še naprej promovirali kulturo inoviranja v regiji. Prepričani smo, da jim bo izbor pomagal pri nadaljnjem razvoju svojih idej in trženju inovacij.

Izbor najboljših inovacij na regijskem in nacionalnem nivoju predstavljata pomembne prispevek gospodarske zbornice k spodbujanju inovativnih potencialov in inovatorjev.

Vsem prejemnikom iskreno čestitamo za dosežena priznanja in že sedaj vabimo, da se nam z novimi idejami in inovacijami ponovno pridružijo na naslednjem razpisu. Prav tako vabimo tudi vse inovatorje, ki letos niste prijavili inovaciji, da kandidirate v prihodnje.


 


 Opisi vseh inovacij

 

 

Fotogalerija

Fotogalerija

 

Arhivi