Novice


Arhiv: Informacija v zvezi z ukrepi, ki se pripravljajo na ravni države

Spoštovani,

V zadnjih dneh se vrstijo informacije, povezane s posledicami širjenja novega koronavirusa. Številna podjetja javljajo težave in zamike pri dobavah, ki se bodo v naslednjih tednih skoraj zagotovo še stopnjevali - pričakujejo se resne kasnitve ladijskih dobav repromaterialov in drugih artiklov, s čimer bo otežena proizvodnja v slovenskih podjetjih. Ocenjuje se tudi, da bo prišlo do opaznega upada prodaje. GZS je pred nekaj dnevi javno opozorila, da gospodarstvo zato potrebuje jasne ukrepe. Več

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti RS je pripravilo predlog Zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače, čigar cilj zagotoviti ukrepe, s katerimi se bi obenem zaščitil položaj zaposlenih in olajšal položaj gospodarstva. Več. Predlog v tem trenutku še ni sprejet.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo RS je opredelilo sveženj ukrepov za zmanjšanje posledic širjenja novega koronavirusa v gospodarstvu. Paket naj bi bil vreden 998 milijonov evrov, od česar je 51 mio predvidenih za povračila nadomestila plače (subvencioniranje čakanja na delo) in za 600 milijonov evrov že obstoječih virov SID banke. Ukrepi zajemajo tako takojšnje interventne ukrepe kot strateške ukrepe za preoblikovanje dobaviteljih verig.

Med drugim so predvideni:

  • odlogi davčnih obveznosti,
  • pomoč na področju internacionalizacije,
  • pomoč podjetjem v težavah,
  • kreditne in likvidnostne linije ter
  • posebni ukrepi za turizem.

Dejstvo pa je, da je interventna zakonodaja še v medresorskem usklajevanju in kot taka še ne velja. Več informacij je objavljenih na spletni strani MGRT.

GZS je pripravila pripombe na prejete predloge, ki se nanašajo na izboljšanje predlogov za uveljavitev teh ukrepov. S temi bo seznanila pristojne v tem tednu.

Ministrstvo za finance RS – FURS pa je danes objavil, kakšne možnosti ima poslovni subjekt, ki ima težave pri plačevanju davkov, po obstoječi zakonodaji:

  • Plačilo davka v največ 24 mesečnih obrokih ali odlog za obdobje 24 mesecev v primeru hujše gospodarske škode.
  • Obročno plačilo ali odlog plačila davka z zavarovanjem (največ 24 mesečnih obrokov oz. 24 mesečni odlog plačila).
  • Obročno plačilo davka v primeru preventivnega finančnega prestrukturiranja ali poenostavljene prisilne poravnave (največ 60 mesečnih obrokov)
  • Zahteva za spremembo višine mesečnega ali trimesečnega obroka akontacije davka zaradi znižanja davčne osnove v tekočem letu glede na preteklo obdobje zaradi nižjega pričakovanega poslovnega rezultata tekočega leta.

Več informacij je na povezavi.

Vlada ima na svojem portalu razdelane informacije / povezave oz. navodila v zvezi z novim koronavirusom, namenjene okuženim, delovnim organizacijam ipd. https://www.gov.si/teme/koronavirus/
Informacije so na razpolago tudi na spletni strani NIJZ, kjer so objavljene tudi informacije glede preventive.

Tam so objavljeni tudi ukrepi, ki jih je včeraj sprejel Svet za nacionalno varnost. Več. Med drugim ti zajemajo:

  • Delodajalci, predvsem na območjih Novega mesta, Črnomlja, Metlike in Bele krajine, naj opozorijo oziroma pozovejo delavce, ki so bolni, da ostanejo doma in upoštevajo navodila. Svetuje se opravljanje dela na domu v čim večjem obsegu. Odsvetujejo se nenujna službena potovanja.
  • Odredba o prepovedi zbiranja na javnih prostorih zaprtega tipa v Sloveniji se spremeni, in sicer se meja s 500 oseb zniža na 100. Uredba začne veljati z 10. marcem 2020.
  • Predlaga se, da se na letališču Jožeta Pučnika uvede sistem merjenja telesne temperature potnikov, ki pridejo v Slovenijo. Začeli smo priprave za kontrolo potnikov tudi na kopenski meji z Italijo.
Vsi potniki, ki bodo prečkali mejo s Slovenijo, bodo prek SMS obvestila obveščeni o zaščitnih ukrepih, ki veljajo v naši državi v zvezi s koronavirusom.

Fotogalerija





 

Arhivi