Novice


Arhiv: AKTUALNE INFORMACIJE za gospodarstvo v zvezi s PREVOZOM BLAGA

Spoštovani,

na tem mestu vas seznanjamo z  stanjem na mejah - Koronavirus (COVID-19). Informacije sproti dopolnjujemo.

EKIPA GZS SPGZ

 

---------------------------------------------------------------------------

16. 3. 2020  SMERNICE EU ZA MEJNE UKREPE ZA VAROVANJE ZDRAVJA IN PROST PRETOK BLAGA IN PREVOZNIH STORITEV

Komisija  EU je 16. 3. 2020 ob 13,00 uri  predstavila smernice za mejne ukrepe za varovanje zdravja in prost pretok blaga in prevoznih storitev Border measures to protect health and keep goods and essential services available. Prilagam SMERNICE COVID-19  in obvestilo o sprejetih smernicah komisije.  Povezava a sprejete smernice, trenutno le v angleškem jeziku: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_20_468

-----------------------------------------------------------------------------

13. 3. 2020 Stanje na meji z REPUBLIKO HRVAŠKO

razširilo se je število držav, iz katerih potniki prihajajo in kateri bodo podvženi ukrepom za samoizolacijo. To so Italija, Kitajska, Južna Koreja, Hong Kong, Japonska, Singapur, Malezija, Iran, Nemčija, Francija, Švica, Španija, Avstrija, Velika Britanija, Nizozemska in Švedska ter belokranjska regija (Slovenija).

Vozniki čezmejnega prometa, ki vstopajo v Republiko Hrvaško, razen voznikov v tranzitu in prihajajo z območij, ki jih prizadene koronavirus, bodo na podlagi odločitev sanitarne inšpekcije 14 dni poslani v samoizolacijo. Vozniki tujcev so bodisi v karanteni, bodisi vrnjeni.

NE SPREGLEJTE, da bodo kontrolirani in napoteni v karanteno vozniki, ki so bili v: IT, AUT, NEM, FRA, SUI, ESP, VB, NL, SWE in tudi SLO (Bela Krajina)

Povzeto po: Združenje za promet, GZS

-----------------------------------------------------------

12. 3. 2020  Obvestilo za  prevoznike in podjetja o pravilnem ravnanju zaposlenih

Prenašalci virusa niso prevozna sredstva ali blago temveč ljudje.

Naš nasvet je namenjen  a) zaposlenim v logistiki in b) podjetjem za varno dostavo blaga

a)       Zaposlenim v logistiki

Logistični sektor,  posebej še cestni prevoz  blaga  je, zaradi stalnega gibanja voznikov,  eden najbolj izpostavljenih glede epidemije Covid-19.

Ker je razglašena pandemija virus COVID-19  predlagam, da bi se omejila gospodarska škoda in istočasno omogočila preskrba ljudi, naslednje ravnanje:

Bistveno je, da se blago še naprej prevaža, da se oskrbujejo državljani z življenjskimi potrebščinami in delujoče gospodarstvo  s potrebnim materialom.

Najbolj so izpostavljeni vozniki tovornjakov, še posebej tisti, ki morajo narediti več postankov, da bi raztovorili blago. Vozniki naj ravnajo samozaščitno in izstopajo iz vozila samo po potrebi.

Pri raztovoru  ali natovoru blaga je priporočljivo, da  voznik ostane v kabini, kamion le pripravi za raztovor ali natovor blaga.  Nezaposleni nimajo dostopa v kabino tovornjaka.

Če je vozilo v skupni rabi med več vozniki, je priporočljivo ob menjavi voznika prezračiti in  razkužiti kabino vozila

V primeru uporabe rollbox-ov in ročnih viličarjev pri raztovoru, natovoru  ali v skladišču  je priporočljivo uporabljati rokavice. Veliko pozornosti je treba nameniti zaslonom na dotik,  ki jih imate v kabinah vozila ali v skladiščih, zlasti če jih uporablja več voznikov ali skladiščnikov. Uporabljajte primerne rokavice  in svinčnike za dotik zaslona.

Pogosto in temeljito umivajte roke z milom. Uporabljajte  razkužila v obliki razpršil ali tekočin.

Če se mora voznik zaustaviti na javnem parkirnem prostoru (cest itd.), parkirajte tako, da ne boste ovirali drugih, pazite da ne prihajate v fizični  stik na manj ko 1,5 metra z drugimi vozniki ali skladiščniki, natakarji, prodajalci. Če vstopate v prostore kjer je veliko ljudi (restavracije, trgovine itd.) imejte masko in rokavice.  Prostor čimprej zapustite.

Vsi vozniki in zaposleni v logističnem sektorju naj uporabljajo naslednjo zaščitno opremo:

  1. Rokavice
  2. Maske
  3. Razkužila (po možnosti v obliki razpršila)
  4. Primerno obutev, ki naj jo po potrebi razkužujejo

V primeru suma, da so prehlajeni naj se posvetujejo s svojim zdravnikom in o temu obvestijo delodajalca.

 

b)       Nasvet podjetjem za varen prevoz blaga

 

Vedno več držav, med njimi Avstrija, Madžarska, Hrvaška, Srbija, Romunija zapira meje voznikom, ki so bili v Italiji. Nekatere države voznike (in seveda blago) takoj vračajo, druge odrejajo 14-dnevne karantene (Romunija, Srbija). 

 

Predlagamo način,  ki omogoča  nemoten prevoz/dobavo blaga in s tem oskrbo  prebivalcev in  gospodarstva z repromateriali.

 

Podjetja, ki prejemajo blago iz Italije ali v Italijo:

 

1.       blago iz Italije do slovenske meje pripelje šofer, ki vozi samo v Italiji, od meje naprej do destinacije v državah, ki imajo restrikcije do voznikov ki  so bili v Italiji, pelje voznik, ki ni bil v Italiji.

2.       Blago, pripeljano   iz Italije se pretovori na drugo vozilo. Vozilo odpelje naprej voznik, ki ni bil v Italiji.

 

3.       Blago se pripelje do DOGOVRJENEGA skladišča na slovenski strani meje, od tu naprej  ga prepelje  do kraja, prejemnika/kupca blaga z voznikom, ki ni bil v Italiji.

 

Enak postopek velja za blago, ki prihaja iz gornjih držav in je namenjen v  Italijo.

 

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.