Novice


Arhiv: GZS: Nujno poenostaviti čezmejno gibanje napotenih delavcev preko slovensko - hrvaške meje

GZS: Nujno poenostaviti čezmejno gibanje napotenih delavcev preko slovensko - hrvaške meje

GZS je ponovno predlagala, da se spremeni Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov, povezanih s preprečevanjem širjenja COVID-19, na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije na način, da se tuji delavci, ki opravljajo začasna in občasna dela v Sloveniji kot podizvajalci (napoteni delavci) v odloku navedejo kot izjema od obvezne karantene.

Pri tem GZS izpostavlja, da je gibanje teh delavcev bistveno lažje omejevati kot običajne prehode meje, saj se lahko njihovo gibanje omeji na naslov, kjer bodo za čas bivanja v Republiki Slovenji prebivali, in naslov podjetja, v katerem bodo izvajali naročeno delo. Pri tem morajo upoštevati vse omejitve in priporočila, ki veljajo za slovenske državljane (načelo »samoizolacije«). Kot še navaja GZS, imajo tudi druge države (npr. Avstrija, Češka, Slovaška) dovoljene izjeme za gospodarski promet (npr. za podizvajalce, gradbenike, monterje ipd.).

Dodatna škoda, ki lahko nastane zaradi naše neaktivnosti, in celo nezmožnosti pridobitve potrdil o neokuženosti s COVID-19, je povezana z morebitno uvedbo obveznih plačljivih testiranj s strani pristojnih organov Hrvaške, Avstrije, Srbije in ostali držav. To bo povzročilo dodatne zaplete in stroške prizadetim podjetjem, je še opozorila GZS.

Fotogalerija

 

Arhivi