Novice


GZS Severnoprimorska gospodarska zbornica in obrtne zbornice iz goriške regije skupaj pozivajo zaposlene k cepljenju proti covdiu-19, saj si za že tako oslabljeno gospodarstvo ne želijo novih valov epidemije.

GZS Severnoprimorska gospodarska zbornica in obrtne zbornice iz goriške regije skupaj pozivajo zaposlene k cepljenju proti covdiu-19, saj si za že tako oslabljeno gospodarstvo ne želijo novih valov epidemije. K apelu je v imenu županov severnoprimorskih občin pristopil predsednik sveta regije, bovški župan Valter Mlekuž, pridružujejo pa se tudi predstavniki medicinske stroke, tako zdravstveni domovi kot NIJZ.

Nova Gorica, 25. avgust 2021

SPOROČILO ZA MEDIJE GZS Severno Primorska gospodarska zbornica

Po oceni, ki jo je naredila Analitika GZS, bi morebitno ponovno zapiranje gospodarstva ob četrtem epidemičnem valu kljub ukrepom za podporo in pomoč podjetjem prineslo izgubo prihodkov v višini 1,7 mrd EUR, 400 mio EUR manj dodane vrednosti ter zmanjšanje števila delovnih mest za najmanj 2.500.

Najučinkovitejši način za preprečevanje širjenja bolezni covid-19 in s tem za preprečevanje vnovičnega omejevanja gospodarske dejavnosti, je cepljenje. Cepiva je v Sloveniji na voljo dovolj, vsak, ki se odloči za cepljenje, lahko sam izbere cepivo, ki ga bo prejel, cepljenje pa je tudi za vse brezplačno.

Zato apeliramo na vse zaposlene v gospodarstvu, posebej mlajše, ki so na začetku ali na vrhuncu delovno aktivne dobe k ponovnemu razmisleku in odločitvi za cepljenje. S tem odgovornim dejanjem bodo zaščitili sebe, svoje bližnje in sodelavce ter hkrati prispevali k boljšemu javnemu zdravju in normalizaciji pogojev za življenje in delo.

Pričetek novega šolskega leta in bližajoča se jesen sta skrajni čas, da v boju proti epidemiji od kolektivne odgovornosti preidemo na osebno odgovornost vsakega posameznika, ki naj zajema tudi osebno odgovornost za izpolnjevanje pogoja PCT.

Po Odloku o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, Odloku o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov na ozemlju Republike Slovenije in Odloku o omejitvah in načinu izvajanja ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil v Republiki Sloveniji, v Uradnem listu Republike Slovenije, objavljenih 20. avgusta 2021, je tedensko testiranje na prisotnost virusa SARS-CoV-2 s hitrimi antigenskimi testi (HAG testi) ali z metodo verižne reakcije s polimerazo (PCR testi), obvezno za vse, ki opravljajo:

·        storitve higienske nege (na primer storitve frizerskih salonov, kozmetične ter druge dejavnosti salonov za nego telesa, pedikura, manikura),

·        nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve,

·        storitve strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja (na primer inštrukcije, jezikovne šole, strokovne delavnice),

·        dejavnosti igralnic, igralnih salonov in prirejanje posebnih iger na srečo,

·        sejemsko dejavnost,

·        kongresno dejavnost,

·        gostinsko dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač,

·        nastanitvene storitve,

·        storitve gostinskih obratov, ki nudijo glasbo za ples oziroma družabni program od 5. do 24. ure

ter za:

·        voznike avtotaksi vozil,

·        osebje upravljavca žičniških naprav, ki prihaja v neposreden stik z uporabniki žičniških naprav in

·        za osebe, ki izvajajo ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil.

Negativni rezultat hitrega testa, ki za zdaj zagotavlja izpolnjevanje pogoja PCT za teden dni, ne pomeni le stroškovnega, ampak tudi časovno in organizacijsko breme, ki sta za delodajalce prav tako dodatna obremenitev in zahteven izziv.  

Za zdaj za dejavnosti, v katerih je pogoj PCT za opravljanje dela obvezen, stroške testiranja zaposlenih, ki niso cepljeni ali niso preboleli bolezni covid-19, krije država.

Opozarjamo pa, da se za testiranje zaposlenih, ki bolezni covid-19 niso preboleli in se proti njej še niso cepili, zaradi omogočanja nemotenega poslovanja in zagotavljanja varnega delovnega okolja odločajo tudi delodajalci iz panog, ki v zgoraj navedenih odlokih niso zajete.

Upravičeno pričakujejo, da se njihov položaj izenači s položajem v odlokih opredeljenih panog, saj jih stroški testiranj zaposlenih močno dodatno obremenjujejo in jih v marsikaterem podjetju kmalu ne bodo več zmogli. Stroški, povezani z zagotavljanjem pogoja PCT pri zaposlenih v gospodarstvu, ne smejo in ne morejo biti obveznost delodajalcev, prav tako pa si odgovorni delodajalci ne morejo privoščiti opuščanja ali zmanjševanja obsega ukrepov za preprečevanje širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2.


Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.