Novice


Arhiv: Posvet o problematiki pomanjkanja IKT strokovnjakovVABILO

Posvet o problematiki pomanjkanja IKT strokovnjakov

21. april 2022

10:00 do 12:30, online

Danes je digitalizacija del skoraj vsega, kar se dotakne našega življenja kot državljana in zaposlenega: od pametnih domov, prevoznih sredstev, industrije 4.0 ter sodelovanja z digitalno družbo in državo.

Pospešena digitalna preobrazba zato vodi do skokovitega povečanja potreb po IKT strokovnjakih, ki digitalne tehnologije in rešitve razvijajo in tudi v vseh ostalih panogah, ki te tehnologije uvajajo za povečanje produktivnosti in ohranitev konkurenčne prednost.

Po podatkih Eurostata je že za leto 2020 imelo kar 69 % Slovenskih podjetij težave s pridobivanjem IKT strokovnjakov. Povprečje Evropske unije je 55%, kar nas primerjalno uvršča na četrto mesto med državami z največ težavami pri zaposlovanju IKT strokovnjakov.

Pričakovati moramo, da se bo stanje še bistveno zaostrilo, saj v Sloveniji močno zaostajamo pri digitalni preobrazbi. Po podatkih Eurostata pri kazalniku podjetij z najmanj 10 zaposlenimi, ki zaposlujejo IKT specialiste je Slovenija na 23 mestu, kar pomeni, da bo napredovanjem digitalne preobrazbe gospodarstva potreba po IKT strokovnjakih še hitreje naraščala.

Zapiranje vrzeli med ponudbo in povpraševanjem IKT strokovnjakov postaja v Sloveniji, pa tudi sicer, eden glavnih izzivov uspešne digitalne preobrazbe gospodarstva in družbe. V Sloveniji bi letno potrebovali več kot pet tisoč novih IKT strokovnjakov. Zdajšnji letni prirast je manj kot 40 odstotkov tega.

Ne zamudite zanimivih vsebin?

  • Je pomanjkanje IKT kadrov mit ali dejstvo?
  • Kako izboljšati kadrovsko problematiko?
  • Kako do IKT kadrov in kako jih obdržati? 
  • Kaj kažejo trendi na področju potreb po kadrih? 
  • Kako povečati število IKT diplomantov

* Program posveta bomo kmalu objavili

Posvet, ki je namenjen iskanju rešitev in ukrepov za reševanje problematike pomanjkanja IKT strokovnjakov, bomo zaključili z okroglo mizo: Če je pomanjkanje  IKT kadrov dejstvo, kaj so rešitve?

 

Vljudno vabljeni v četrtek, 21. aprila 2022!


Posvet je brezplačen, nanj se je potrebno le prijaviti!

Fotogalerija

 

Arhivi