Novice


Arhiv: TURNEJA VODIKOVEGA AVTOBUSA V SLOVENIJI SE JE ZAČELA V TOLMINU Z OKOLJSKIM POSVETOM IN IZOBRAŽEVALNO DELAVNICO H2STUDENT

V SKLOPU AKTIVNOSTI EVROPSKEGA LETA MLADIH 2022 TER OB PRIČETKU MEDNARODNE OKOLJSKE KONFERENCE ORGANIZACIJE  ZDRUŽENIH NARODOV COP27 V EGIPTU, PRIHAJA V DRŽAVE SREDNJE IN VZHODNE EVROPE AVTOBUS NA VODIK

V okviru promocijskega projekta »JIVE 2 - Turneja vodikovega avtobusa v Srednji in Vzhodni Evropi«, ki ga financirata Evropska komisija in  Clean Hydrogen Partnership, je včeraj v Slovenijo prišel avtobus na vodik in svojo 7-dnevno pot po državi začel v Tolminu, kjer so pripravili obenem tudi pomemben okoljski posvet, se ustavil v Kanalu, Desklah in Novi Gorici ter v vseh krajih navdušil obiskovalce, ki so dobili priložnost spoznati tehnologijo in se tudi peljati z avtobusom na vodik. V v petek in soboto bo vodikov avtobus vozil redno mestno linijo Nova Gorica – Gorica (Italija), v ponedeljek bo v Šoštanju, v torek, 22. novembra, pa bo svojo pot pri nas zaključil v Celju, na Fakulteti za logistiko ter se odpravil naprej proti Hrvaški.

Na temo možnosti praktične uporabe vodikovih tehnologij za potrebe avtobusnih prevozov, novih razvojnih priložnostih, ki so pomembe na naši poti v ogljično nevtralno družbo kot tudi predstavitve primera najboljše Vodikove doline v Evropi, je včeraj v Tolminu potekal okoljski posvet, kjer so sodelovali različni predstavniki iz gospodarstva in industrije, univerz ter odločevalcev, ki se sicer na območju  severnojadranskih držav združujejo v Vodikovi dolini Severnega Jadrana. V pripravi imajo številne projekte, s pomočjo katerih se bo vzpostavlja celotna veriga vrednosti vodika - od njegove zelene proizvodnje do porabe - in predstavljajo izjemen potencial pri podpori trajnostnemu razvoju gospodarstva in za ustvarjanje delovnih mest v regiji. Med pomembnimi udeleženci okoljske okrogle mize je svoje izkušnje delil tudi Patrick Cnubben, prejemnik nagrade na Evropskem tednu vodika 2022 – Groningen, najboljša vodikova dolina v Evropi.

Avtobus na vodik je produkt visokih tehnologij, o katerih na poučen in zabaven način mlado generacijo v Sloveniji uspešno izobražuje in navdihuje program H2STUDENT. V zadnjih štirih letih se je skozi ta program izobrazilo že več kot 4000 otrok v Sloveniji in na Hrvaškem. Prav na OŠ Kanal se je izobrazil 4000 učenec, za kar je šola prejela tudi posebno priznanje. H2STUDENT, program podjetja ECUBES, ki ga izvajajo v sodelovanju s Fakulteto za logistiko, Univerze v Mariboru, ozavešča o trajnostni prihodnosti in mladim skozi igro na zanimiv način vzpodbudi zanimanje za trajno mobilnost. Vse z namenom, da bi dvignili tehnološko osveščenost ter mlade navdušili za poklice, ki so povezani z novimi vodikovimi tehnologijami. V času te enotedenske turneje bodo v Tolminu, Kanalu, Desklah in Šoštanju za učence in dijake potekale delavnice H2STUDENT.

Namen turneje vodikovega avtobusa je omogočiti splošni populaciji predstavitev vodikove tehnologije in ponuditi mestom, da se z njo seznanijo, jo preizkusijo ter jo postopoma tudi začnejo uvajati. »Avtobus na vodik nam tako ponuja odlično priložnost, da spoznamo vodikovo tehnologijo, ki že obstaja in počasi prihaja v naš vsakdan. Ponosni smo, da smo del te zgodbe,« je na okoljskem posvetu povedala mag. Nevenka Volk Rožič, direktorica Severno Primorske GZS, Nova Gorica, ki je aktivno vključena v organizacijo dogodka. Koordinator projekta pri nas je podjetje Ecubes.

Od Srednje in Vzhodne Evrope preko Poljsko-baltske regije do Jugovzhodne Evrope

Predstavitve bodo pokrivale tri geografsko različne regije. Prva bo pokrivala območje držav Srednje in Vzhodne Evrope, druga Poljsko-baltsko regijo, tretja pa področje Jugovzhodne Evrope. Prvi roadshow se je začel 17. novembra 2022 v Sloveniji, zadnja dva roadshowa pa naj bi se začela predvidoma marca/aprila 2023. Mobilna črpalka za gorivo bo sledila avtobusnemu roadshowu. Vsak postanek v državi bo trajal en teden, vključno s prevozom in namestitvijo/demontažo.

Sodelujoči pri organizaciji:

.         organizator dogodka v Sloveniji je GZS Severno Primorska gospodarska zbornica, Nova Gorica  v sodelovanju z agencijo Prima Komunikacije d.o.o.

.         Hydrogen Europe z izvajalcem H2LV (Hydrogen Latvian Association)

·         Element Energy

·         Nacionalni koordinator v Sloveniji je podjetje ECUBES Technology d.o.o. zadolžen za izvedbo turneje vodikovega avtobusa in z njim povezanih promocijskih aktivnosti v Sloveniji, vključno z delavnicami

·         Izobraževalno-mentorski program H2STUDENT izvaja Univerza Maribor, Fakulteta za logistiko, Celje ob podpori Zavoda za zeleni razvoj Soške doline

·         Ponudniki avtobusov/OEM in mobilnih polnilnic vodika:

  • Caetano zagotavlja avtobus na vodikove gorivne celice (FCB),
  • Messer zagotavlja mobilni HRS in
  • Toyota zagotavlja vozilo na gorivne celice (FCV), Toyota Mirai
  • Družba NOMAGO izvaja prevoze po Sloveniji

·         Salonit Anhovo - Vodikova dolina Severnega Jadrana

·         Holding Slovenske elektratne - Vodikova dolina Severnega Jadrana

·         Hydrogen Europe bo tesno sodeloval z nacionalnimi koordinatorji za izvajanja dejavnosti v vseh mestih.

 

Video napovednik:  https://m.youtube.com/watch?v=Cxpm-NLx4Uo&feature=youtu.be 

Več informacij o Vodikovi dolini Severnega Jadrana: hydrogen-ecosystem-northadriatic.com

 

 


 

Fotogalerija

Fotogalerija





 

Arhivi