Novice


Arhiv: Predstavniki gospodarstva nezaupljivi do predloga podnebnega zakona

»Gospodarstvo opozarja, da je potrebno pri sprejemanju Podnebnega zakona biti previden, da ne bi zaradi podnebnih ciljev povzročili ekonomski in družbeni zastoj oziroma nazadovanje. Oba cilja, doseganje podnebne nevtralnosti in zagotavljanje blaginje ljudi morata biti enakovredna in uravnotežena,« je uvodoma poudarila generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal na skupni seji strateških svetov GZS za okolje in za energetski prehod. Predstavniki Ministrstva za okolje, podnebje in energetiko (MOPE) so članom obeh svetov pojasnjevali predlog Podnebnega zakona, ki je trenutno v javni obravnavi.

Arhiv: Nizka produktivnost je rezultat nizkih vlaganj v raziskave, razvoj in inovacije

Strateški svet GZS za raziskave, razvoj in inovacije pričakuje, da se v okviru Zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti nameni 0,25 % BDP izključno za inovacije, pri čemer se celotno financiranje znanstvenoraziskovalne in inovacijske dejavnosti dvigne na 1,25 % BDP, za kar se je država nenazadnje zavezala tudi v zavezništvu, ki ga je spomladi letos podpisala z GZS in razvojnimi institucijami.

Arhiv: Obisk Turške poslovne delegacije

V Slovenijo in Ljubljano bo obiskala pestra poslovna delegacija 15 turških podjetij zainteresiranih za vzpostavitev in krepitev poslovnega sodelovanja s slovenskimi partnerji.

Arhiv: Generalna direktorica GZS kritično o predlogu zakona o obnovi in razvoju

Generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal je v torkovi izjavi za medije kritično komentirala predlog zakona o obnovi in razvoju, ki bi v primeru sprejetja gospodarstvo obremenil z novimi obveznostmi.

Arhiv: FINANČNIH PET: Napredno upravljanje finančnih izzivov podjetij

Na edinstvenem dogodku Finančnih pet bodo predstavniki partnerskih institucij - Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) in GZS Zbornica osrednjeslovenske regije, Borza terjatev, Slovenski podjetniški sklad, SID banka ter Elementum - razkrili aktualne finančne spodbude in instrumente za uspešno poslovanje podjetij. Poleg vprašanj po predstavitvah partnerjev, bodo organizirana tudi samostojna srečanja z njihovimi predstavniki in mreženje.

Arhiv: Ponudba Član Članu November 2023

Spoštovani, člani GZS so za vas pripravili posebne ponudbe.

Arhiv: VIRI FINANCIRANJA

VIRI FINANCIRANJA

Arhiv: Predlogi in pripombe GZS k predlogu novele Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1M)

Ključno izhodišče, ki ga zastopa članstvo GZS, je, da naj predlagatelj pri prenosu vsebine direktiv (EU) 2022/2464, (EU) 2022/2381 in (EU) 2021/2101 v predlog novele ZGD-1M dosledno in brez izjem izhaja iz minimalnih standardov oz. minimalnih zahtev omenjenih direktiv. Ključno je, da se v postopku prenosa evropskih direktiv slovenskemu gospodarstvu ne nalagajo (dodatne) obveznosti, ki niso neposredno zahtevane ali predpisane v samih direktivah.

Arhiv: Vladni koaliciji ni mar za socialni dialog

»S potrditvijo Zakona o delovnih razmerjih v Državnem zboru je vladna koalicija pokazala, da ji ni mar za socialni dialog. Čeprav ga imajo vsi polna usta, je dejstvo, da se vlada in sindikati o predlogih delodajalskih organizacij sploh niso hoteli pogovarjati,« je bila ostra generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal. Mitja Gorenšček, glavni izvršni direktor GZS pa je dodal: »Na GZS ostro zavračamo enostranska namigovanja v javnosti, da naj bi delodajalci nasprotovali noveli Zakona o delovnih razmerjih, ker bi želeli zaposlenim kratiti pravice. Delodajalci nasprotujemo predvsem načinu, kako so bile spremembe zakona sprejete, nekatere enostransko in brez soglasja delodajalske strani.«

Arhiv: 18. Vrh slovenskega gospodarstva: Uglašeni v razvoju

V uvodnem motivacijskem delu bo goriški pianist Alexander Gadjiev, letošnji dobitnik nagrade Prešernovega sklada, pokazal, kaj pomeni uglašenost v glasbi ter povedal, kako jo doseči. V okviru plenarnega dela se bomo z uglednimi gospodarstveniki pogovarjali o tem, kako uglasiti izzive Slovenije na področju trajnostnega razvoja, vključno s popoplavno obnovo, kako doseči zeleni prehod industrije ter učinkovito rabo virov in energije ter kako ustvariti atraktivno poslovno in inovacijsko okolje.

Arhivi