Novice


Arhiv: Danes bi bil zeleni prehod slovenske industrije v velikem delu že zaključen!

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je v teh dneh upravičencem za leto 2022 izplačalo 25,7 milijona evrov iz Sklada za podnebne spremembe kot nadomestilo energetsko intenzivnim podjetjem, ki so oziroma bodo v letih od 2022 do 2024 plačevala višje cene električne energije zaradi trgovanja s kuponi toplogrednih plinov. V tem obdobju bodo sicer podjetja prejela vsega skupaj 99,15 mio evrov. Evropska komisija je že deset let nazaj prepoznala, da trgovanje z emisijami toplogrednih plinov penalizira energetsko intenzivne panoge in zato obstaja nevarnost, da bodo svoje proizvodnje selile v tujino oziroma jih zapisale. Evropa pa bi nadomeščala njihove proizvode z uvoženimi izdelki, ki imajo nekajkrat višji ogljični odtis. »Slovenija tega ni izkoristila, zato smo se v teh letih odrekli več deset milijonom evrov. S tem so se določena slovenska podjetja znašla v izjemno nezavidljivem položaju v primerjavi s konkurenti v EU in izven. Si predstavljate, kakšna bi bila danes slovenska energetsko intenzivna industrija, če bi izgubljene milijone investirala v nove tehnologije za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov, kar je pogoj? Danes bi bil zeleni prehod slovenske industrije v velikem delu že zaključen,« je jasna generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal.

Arhiv: Delodajalci za izenačitev napotenih delavcev v zakonu o proračunih

V predlogu zakona o izvrševanju proračunov za naslednji dve leti predlagamo uskladitev dohodninske lestvice, davčnih olajšav in skupnega dohodka z rastjo plač, prav tako pa izenačitev položaja javnih uslužbencev in zaposlenih v gospodarstvu, ki so bili napoteni na delo v tujino. Pripombe in predloge je pet reprezentativnih delodajalskih organizacij - Gospodarska zbornica Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije in Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije - v obliki amandmajev posredovalo v Državni zbor RS.

Arhiv: KONFERENCA: Kako se spopasti z aktualnimi grožnjami v kibernetskem prostoru?

Predstavljeni bodo najnovejši trendi in razvoj na področju kibernetske varnosti, kot so napredni napadi, ranljivosti, incidenti, nova zakonodaja in standardi ter primeri iz prakse. Udeleženci bodo imeli priložnost izmenjati izkušnje in mnenja s strokovnjaki ter navezati nove stike.

Arhiv: Delodajalske organizacije ne nasprotujemo prenosu EU direktiv v Zakon o delovnih razmerjih

Delodajalske organizacije ne nasprotujemo prenosu dveh EU direktiv v Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1), ne moremo pa pristati na ostale predlagane spremembe, ki niso bile usklajene med vsemi socialnimi partnerji, smo med drugim zapisali predstavniki petih delodajalskih organizacij - Gospodarske zbornice Slovenije, Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, Trgovinske zbornice Slovenije, Združenja delodajalcev Slovenije in Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije - v pismu, naslovljenem na predsednika vlade.

Arhiv: Osnove in novosti glede porekla blaga

Vabimo vas na seminar osnove in novosti glede porekla blaga, kjer bodo predstavljene osnove glede določitve porekla blaga, tako za preferencialno kot tudi za nepreferencialno poreklo, pravna podlaga ter uporaba v praksi. Člani GZS imajo 20% popust na kotizacijo.

Arhiv: Anketa EU o ovirah na notranjem trgu EU- rok za sodelovanje 15.11.2023

Obveščamo vas, da je evropsko združenje zbornic Eurochambres, katerega članica je tudi GZS, pripravilo anketo na EU ravni o ovirah in rešitvah enotnega trga, s katero želi pridobiti mnenja evropskih podjetij o tem, kaj vpliva na njihove vsakodnevne dejavnosti. Anketa je namenjena vsem podjetjem, ki lahko podajo svoje stališče glede ovir, ki onemogočajo prosto izvajanje pravic, ki jih omogoča enotni evropski trg.

Arhiv: Pridružite se spletnemu zaposlitvenemu sejmu Work in SLOVEnia 14. novembra

Zavod RS za zaposlovanje organizira dne 14. novembra spletni zaposlitveni sejem Work in SLOVEnia . Če iščete nove sodelavce v industriji, na področju IKT ali ponujate priložnosti zaposlitve kandidatom z različnimi tehničnimi znanji in poklici, je ravno spletni sejem Work in SLOVEnia prava priložnost za predstavitev vašega podjetja in kadrovskih potreb.

Arhiv: Anketa za pridobitev podatkov o potrebah gospodarstva po kadrih, izobraževanju in usposabljanju v našem okolju

Spoštovani, GZS Severno Primorska gospodarska zbornica skupaj z LUNG aktivno pristopa k raziskavi kadrovskih potreb v regiji, s poudarkom na Mestni občini Nova Gorica, občini Šempeter-Vrtojba, Renče-Vogrsko, Brda, Miren-Kostanjevica ter Kanal. Lokalne skupnosti želijo za svoj nadaljnji razvoj pridobiti podatke o potrebah gospodarstva po kadrih, izobraževanju in usposabljanju, zato Ljudska univerza Nova Gorica – LUNG pripravlja analizo. Nujen del te analize je elektronski vprašalnik, ki vam ga posredujemo. Prosimo, da si v vzamete par minut vašega časa in sodelujete v anketi.

Arhiv: Eurochambres: anketa o ovirah enotnega trga

Eurochambres, evropsko združenje zbornic, katerega članica je tudi GZS, je pripravilo anketo o ovirah in rešitvah enotnega trga, s katero želi pridobiti mnenja evropskih podjetij o tem, kaj vpliva na njihove vsakodnevne dejavnosti. Rok za odgovor na anketo je 16. oktober, rezultati pa bodo vključeni v poročilo, ki bo poslano Evropski komisiji in ustreznim zakonodajalcem v začetku leta 2024.

Arhiv: Izšla je panožna številka revije GG Transport

V središču panožne številke revije Glas gospodarstva Transport je strategija razvoja prometa. »Dolgoročna strategija ne sme biti odvisna od vsakokratne zamenjave oblasti,« poudarja mag. Melita Rozman Dacar, predsednica Združenja za promet pri GZS in direktorica SŽ-Tovorni promet. Izpostavljamo tudi ključne izzive panoge - vlaganja v sodobno infrastrukturo, povezave z zalednimi trgi, zagotavljanje usposobljenih kadrov, in trende - ukrepe trajnostne mobilnosti, uvajanje novih tehnologij in digitalizacijo v logistiki. Analitika GZS je pripravila podrobno analizo panoge. V GG Transport vas čaka še veliko zanimivih vsebin. Vabljeni k branju tiskane in digitalne revije!

Arhivi