Novice


Zadnja različica NEPN bližja potrebam gospodarstva, vendar s pomisleki

»Strateški svet za energetski prehod (SSEP) pri GZS razume NEPN kot izjemno pomemben strateški dokument, saj bo vplival na prihodnji razvoj industrije. Največje breme zelenega prehoda bo namreč nosila prav industrija,« je dejala Vesna Nahtigal, generalna direktorica GZS, na seji omenjenega strateškega sveta, na kateri so predstavniki MOPE in pripravljavci NEPN predstavili zadnjo različico dokumenta, ki naj bi bila najkasneje v začetku junija poslana v javno obravnavo.

Generalna direktorica GZS: Poslovno okolje v Sloveniji zaenkrat ni privlačno za startup podjetja

»Številni zakoni ne upoštevajo specifike teh podjetij, zato jih omejujejo v rasti. Zaradi tega uspešna podjetja pogosto selijo svoj sedež v tujino, kar negativno vpliva na davčne prihodke Slovenije. Na GZS zato pozdravljamo izhodišča za slovensko startup strategijo in smo zadovoljni, da je bila večina naših predlogov upoštevanih,« pravi generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal. Vendar izpostavlja, da nas pravo delo šele čaka, saj je potrebno spremeniti vrsto zakonov, če želimo cilje iz strategije dejansko doseči do leta 2030, kot so si zadali na MGTŠ.

Arhiv: Izhodna gospodarska delegacija v Francijo v času Olimpijskih iger

GZS - Center za mednarodno poslovanje, v sodelovanju s SPIRIT Slovenija in Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport, Olimpijskim komitejem Slovenije, Veleposlaništvom RS v Parizu (MZEZ), in lokalnimi partnerji v času Olimpijskih iger v Parizu organizira poslovno delegacijo v Francijo - Pariz.

Arhiv: Japonska in Republika Koreja za SME podjetja

Program EU Business Hub – Japan and the Republic of Korea je namenjen malim in srednjim podjetjem (MSP), ki delujejo na področju zelene, digitalne in zdravstvene industrije ali storitev. V obdobju 2024-2027 bodo potekali obiski specializiranih poslovnih delegacij (po 10 v vsaki državi). V primeru izbora imate krite vse stroške priprav in obiska! Decembra letos bosta organizirana obiska IT podjetij v obe državi!

Arhiv: Obisk romunske poslovne delegacije

Slovenijo bo obiskal predsednik Romunske agencije za investicije in trgovino ter zunanjo trgovino (InvestRomania) gospod Rareș Burlacu, z delegacijo. Ob tej priložnosti z Javno agencijo SPIRIT Slovenija in romunskimi partnerji organiziramo poslovno srečanje s poudarkom na bilateralnih srečanjih med zainteresiranimi slovenskimi in romunskimi podjetji.

Arhiv: Delavnica o kibernetski varnosti za startupe v PTP 22.5. ob 13.00

Ste se kdaj spraševali zakaj je vaš e-poštni predal poln lažnih sporočil in poskusov prevar? Kdaj ste se nazadnje "poguglali"? Pomembno je, da ste korak pred spletnimi prevaranti. Pridružite se nam na brezplačni delavnici, kjer bomo delili nasvete za prepoznavanje in preprečevanje spletnih groženj. Vabimo vas na nacionalni event "Kibernetska varnost v razvojnem okolju – danes in v prihodnosti", 22.5.2024 ob 13.00 v PTP, ki je fokusirana na podjetja in njihove izzive v smislu kibernetske varnosti.

Arhiv: Nov osnutek predloga Zakona o informacijski varnosti (ZInfV-1), drugi krog javne obravnave - pripombe do 27. 5. 2024

Obveščamo vas, da je Urad Vlade Republike Slovenije za informacijsko varnost (URSIV) v drugi krog javne obravnave posredoval nov osnutek predloga Zakona o informacijski varnosti (ZInfV-1).

GZS SPGZ skupaj z AJPES in ZRSZ predstavili rezultate regijskega gospodarstva za leto 2023

Na GZS Severno Primorski gospodarski zbornici so v ponedeljke, 13. maja 2024 skupaj z AJPES in Zavodom RS za zaposlovanje predstavili gospodarske rezultate severnoprimorske regije.

20 let v EU: Zakaj je slovenska kupna moč rastla počasneje — GZS Podkasti: Ozadja #5

Kje bi bila danes Slovenija, če ne bi bila članica EU. Ali smo izkoristili vse možnosti, ki jih ponuja članstvo? Kje smo v primerjavi z drugimi državami, ki so hkrati s Slovenijo vstopile v EU? Je za gospodarstvo bolje imeti več ali manj Evrope? Na vsa ta in še dodatna vprašanja je v podkastu Ozadja odgovarjal glavni ekonomist GZS Bojan Ivanc.

Zaradi novega sistema obračunavanja omrežnine bodo skupni stroški omrežnine 2 do 4-krat višji

V medijih je bil objavljen dopis direktorice Agencije za energijo (AE) z 29. 4. 2024, naslovljen na ministra za okolje, podnebje in energijo Bojana Kumra, v katerem brani odločitev sveta agencije, ki kljub pomislekom stroke, gospodarstva in MOPE vztraja s prehodom na nov sistem obračunavanja omrežnine 1. julija letos. Na GZS smo opravili analizo novega sistema obračunavanja in z rezultati seznanili tako pristojno agencijo kot svet agencije. Ocenjujemo pa, da je potrebno na nekatere navedbe iz dopisa tudi javno replicirati in širše predstaviti zadržke zbornice do napovedanih sprememb.

Arhivi