Novice


Arhiv: Rešitve shranjevanja energije za integracijo obnovljivih virov energije v Sloveniji

Slovensko-nemška gospodarska zbornica organizira strokovno konferenco z uglednimi nemškimi strokovnjaki na temo „Rešitve shranjevanja energije za integracijo obnovljivih virov energije v Sloveniji“. Dogodek je namenjen slovenskim podjetjem, še posebno tistim s fokusom na Nemčijo. Dogodek je brezplačen, podjetja imajo tudi možnost individualnih posvetov s strokovnjaki.

Arhiv: GZS pozdravlja nekatere rešitve v predlogu sprememb Zakona o tujcih

Na GZS pozdravljamo nekatere rešitve, namenjene odpravi administrativnih ovir, ki jih prinaša vladni predlog sprememb Zakona o tujcih, saj sledijo tudi nekaterim našim predlogom.

Arhiv: Aktualni odprti razpisi za nepovratna in povratna sredstva

Predstavniki Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport (MGTŠ) so v torek, 14. februarja, na novinarski konferenci predstavili načrt razvojnih spodbud za leto 2023, s katerim želijo okrepiti konkurenčnosti in dodano vrednosti slovenskega gospodarstva. V letošnjem letu bo MGTŠ, skupaj z izvajalskimi organizacijami in SID banko, za razvoj gospodarstva, turizma in športa namenilo dobrih 634,4 milijona evrov novih finančnih spodbud, od tega 304,9 milijona evrov z lastnimi sredstvi.

Arhiv: Minister Luka Mesec na seji Upravnega odbora GZS o načrtovanih spremembah na trgu dela

Upravni odbor GZS se je seznanil s projektom naložbe v energetsko ploščad GZS, soglašal je z načrtovano digitalno preobrazbo GZS ter sprejel Pravilnik o podeljevanju priznanj GZS za inovacije. Na seji so upravniki gostili tudi ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luko Mesca, ki je predstavil načrtovane spremembe na trgu dela.

Arhiv: VABILO - Mehanizmi pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize za 2023 / 2. izvedba

9. februarja smo na GZS pripravili spletni dogodek na temo mehanizmov pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize za 2023. Odziv naših članov je bil izjemen. Že takrat smo napovedali, bomo dogodek ponovili še enkrat, ko bo zaživela tudi spletna aplikacija za oddajo vlog po ZPGVCEP. Na spletnem dogodku, ki bo v četrtek, 23. februarja, ob 10. uri, vas bomo seznanili z vsebino in pogoji posameznih pomoči ter aplikacijo za oddajo vlog. Z nami bodo predstavniki Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport ter SPIRIT-a. V drugem delu dogodka boste imeli priložnost tudi vprašati in izpostaviti tisto, kar vam je v zvezi s subvencijami in prijavami vlog najbolj nejasno. Udeležba na spletnem dogodku je brezplačna. Vljudno vabljeni, da se nam pridružite.

Arhiv: Katera podjetja so upravičena do pomoči zaradi energetske draginje?

Na webinarju, ki ga je GZS organizirala za svoje člane 9. februarja, so predstavniki ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport ter javne agencije SPIRIT odgovarjali na vprašanja več kot 300 slušateljev. Članom GZS je na voljo tudi posnetek dogodka. Webinar bo ponovljen predvidoma 21. februarja, ko bo podrobneje predstavljena tudi aplikacija za izpolnjevanje vlog.

Arhiv: Februarski Glas gospodarstva vabi k branju

»Poslanstvo Gospodarske zbornice Slovenije je, da glas podjetij, ki se sliši neposredno prek panožnih in regijskih združenj, prevedemo v potrebe in zahteve, ki jih naslavljamo na odgovorne v državi,« poudarja nova generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal, ki v intervjuja razgrinja tudi izzive in cilje GZS. Vabimo tudi k branju intervjujev z direktorjem Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine Tomažem Kordišem ter direktorjem Združenja za svetovalni inženiring Slovenkom Henigmanom ter zapisov o razmerah v izpostavljeni regiji in panogi. Energetska kriza je že poldrugo leto naša stalnica in tudi v februarski številki revije Glas gospodarstva se ji nismo izognili. Osvetljujemo vlogo Gospodarske zbornice Slovenije v prizadevanjih za vzpostavitev enakopravnih in konkurenčnih pogojev za vsa podjetja in razkrivamo odzive malih in velikih podjetij na pomoč države. Med platnice februarskega Glasa gospodarstva smo ujeli tudi uporabne nasvete za naše člane, vabilo k sodelovanju na aktualnem razpisu za inovacije, pišemo o zelenem vodiku – energentu prihodnosti, o novostih glede odpadne embalaže v Nemčiji, o mikrodokazilih … in še mnogih drugih aktualnih vsebinah. Vabljeni k branju!

Arhiv: Vabilo k sooblikovanju novega produkta z ugodnim financiranjem posledic energetske krize

Slovenski regionalni razvojni sklad načrtuje objavo novega razpisa za likvidnostni kredit za omilitev posledic energetske krize. Namen produkta bo ugodno financiranje pri saniranju posledic energetske krize na gospodarstvo, torej krediti po nižji obrestni meri kot je dostopna na trgu. Na Skladu želijo oblikovali produkt tako, da bodo zajeli čim večje število podjetij, ki potrebujejo tovrstno pomoč, zato vabijo k sodelovanju v kratkem anonimnem anketnem vprašalniku.

Arhiv: SPIRIT Slovenija: Vnos vlog za pomoč gospodarstvu v 2023 za omilitev posledic energetske krize predvidoma od 21. februarja 2023

Zakon o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize (ZPGOPEK) med drugim omogoča začasni ukrep pomoči za področje gospodarstva, ki bo upravičencem omogočal subvencioniranje povišanih stroškov za energente v letošnjem letu. Upravičenci boste vloge lahko oddali v spletno aplikacijo javne agencije SPIRIT Slovenija predvidoma od 21. februarja 2023 od 12:00 (CET) in najkasneje do 28. februarja 2023 do 12:00 (CET). Na spletni strani so objavljeni napotki, kaj lahko upravičenci pripravijo že pred samo oddajo vlog.

Arhiv: Ponovni poziv vladi k razrešitvi vprašanj glede pomoči gospodarstvu zaradi energetske krize

Gospodarska zbornica Slovenije in še štiri delodajalske organizacije - Trgovinska zbornica Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije in Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije – smo na predsednika vlada ter ministra za gospodarstvo, turizem in šport in ministra za okolje, podnebje in energijo vnovič naslovile dopis, v katerem opozarjamo na še vedno nerešena vprašanja glede pomoči gospodarstvu zaradi energetske draginje.

Arhivi