Novice


Arhiv: Ustanovljena komisija za potrdila o nujnih storitvah

Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo RS je ustanovljena Komisija za izdajo potrdil o izvedbi nujnih storitev na osnovi 7. točke 8. člena Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov, povezanih s preprečevanjem širjenja COVID-19, na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije. Podjetje odda vlogo/dopis s pojasnilom na gp.mgrt@gov.si (vloga ni formalizirana).

Arhiv: Hrvaška napoveduje rahljanje ukrepov

Zaradi preprečevanja širjenja okužb s koronavirusom Hrvaška podaljšuje ukrep prepovedi zbiranja ljudi, obratovanja trgovin, opravljanja storitev ter športnih in kulturnih dejavnosti. Prav tako je vsaj do 18. maja. ustavljen čezmejni potniški promet. Po drugi strani pa je ukinjen sistem tranzitnih konvojev za tovornjake, obratovati je začela pomorska linija Zadar - Ancona in prebivalci se po novem lahko prosto gibljejo znotraj meja svoje županije. Hrvaške oblasti napovedujejo sprostitve predvsem v zvezi z odpiranjem turističnih destinacij, objektov in kampov, tudi restavracij in lokalov s terasami. Odprle naj bi se vse trgovine z gradbenim materialom, pa tudi manjše s tehničnim blagom. Z delom naj bi kmalu pričeli frizerski saloni in obrtniki, prav tako pa tudi znanstveni inštituti in laboratoriji. Rešiti je potrebno problem tujih delavcev na gradbiščih in nujne so spremembe pri izdajanju delovnih dovoljen, predvsem v smeri digitalizacije. In nenazadnje, sodne obravnave bodo potekale preko video linkov.

Arhiv: 52. podelitev Nagrad GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke, ki naj bi bila v petek, 8. maja, PRESTAVILI na KASNEJŠI TERMIN.

Razmere so se zaradi širjenje nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID 19) v zadnjih tednih le še zaostrile. Tudi Odredba o prepovedi zbiranja na prireditvah v javnih prostorih je še vedno v veljavi. Zato smo 52. podelitev Nagrad GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke, ki naj bi bila v petek, 8. maja, PRESTAVILI na KASNEJŠI TERMIN.

Arhiv: Finančni trgi podali oceno: COVID-19 ni novo sistemsko tveganje

Za dogodek tedna je poskrbel Mednarodni denarni sklad (IMF), ki je kot ena največjih svetovnih institucij na področju ocenjevanja gospodarski rasti nakazal na najglobljo recesijo, ki v 2020 čaka svet po letu 1929. Tehnično gledano bi se recesiji lahko celo izognili, če bo padec BDP prisoten le v 2. četrtletju, vsebinsko gledano pa verjetno ne, ker bo učinek na dvig brezposelnosti kljub številnim vladnim ukrepom prisoten. Ekonomisti pri IMF so ocenili, da naj bi se svetovno gospodarstvo v 2020 skrčilo za 3 %, od tega v razvitih državah za 6 %, v državah v razvoju pa le za 1 %.

Arhiv: Webinar: Ukrepi, na področju prispevkov in plač, ki jih samostojni podjetniki in delodajalci lahko koristijo za blažitev posledic epidemije

Za blažitev posledic, ki so zaradi epidemije COVID-19 nastale v gospodarstvu, sta bila sprejeta že dva zakona o interventnih ukrepih. Hitro reagiranje s strani zakonodajalca je bilo nujno potrebno, je pa za seboj potegnilo veliko vprašanj glede interpretacije zakona in izvajanja le-tega v praksi. Na webinarju s Ksenijo Prosen boste spoznali seznam ukrepov, ki jih lahko koristijo samostojni podjetniki ter ukrepe, ki jih lahko koristijo delodajalci. Poudarek bo na oprostitvi plačila prispevkov, uveljavljanju pravice do temeljnega dohodka, uveljavljanju pravice do povračil nadomestil plač in izplačilu kriznega dodatka. Zvedeli boste, kdaj in kaj morate storiti za koriščenje le teh.

Arhiv: Webinar: Aktualni razpisi v okviru programa HORIZON in pogled v prihodnost – Program HORIZON EUROPE

Kakšno je aktualno stanje evropskih razpisov za podjetnike, kakšne so napovedi in novosti v programu Horizon Europe? Izkoristite priložnost in se udeležita webinarja, na katerem bo Kristina Kočet Hudrap iz Tiko pro govorila o možnosti prijave podjetij za nepovratna sredstva na evropski ravni. Za te projekte velja, da morajo podjetja prijavljati nove ideje oziroma inovacije, ki na globalnem nivoju še ne obstajajo.

Arhiv: Ponovno omogočena dnevna migracija hrvaških delavcev - Dolenjska in Bela krajina

Od danes mora imeti delavec na MMP Metlika/Jurovski Brod pri sebi potrdilo delodajalca o zaposlitvi pri njemu in naslov podjetja. Hrvaška policija bo dala delavcu navodila ob prehodu meje. V dokumentu Zdravstveni nadzor je v točki 1.5. Prekogranični radnici zapisan postopek.

Arhiv: Webinar na temo načrtovanja okrevanja po pandemiji Covid-19

Vabimo vas na webinar na temo načrtovanja okrevanja po pandemiji Covid-19. Ob ponovnem zagonu gospodarstva bo potrebno drugačno razmišljanje, ki bo zagotovilo, da bo podjetje obvladovalo denarni tok in čim hitreje vzpostavilo novo stabilno stanje. Webinar bo potekal v angleškem jeziku.

Arhiv: Webinar: Vpliv COVID-19 in podobnih izrednih dogodkov na interne pravilnike, politike, delovna in pogodbena razmerja

Podjetja so primorana iskati nove načine za delo od doma, ravnanje z zaposlenimi, spodbujanje digitalnih iniciativ in oblikovanje organizacijske kulture. Poleg tega se morajo soočiti tudi z vprašanji na področju sprememb internih politik, pravilnikov in delovnih in pogodbenih razmerij ter še večjo pozornost nameniti obvladovanju pravnih tveganj, ki izvirajo iz pogodbenih razmerij. Kako se podjetja soočajo s spremembami internih politik? Katere predpise je potrebno upoštevati v procesu? Kako pripraviti t.i. risk mitigation plan za obvladovanje pravnih tveganj iz pogodbenih razmerij ter katere ukrepe sprejeti, da bo podjetje sposobno prebroditi ponavljajoče krize? Ali lahko del tveganj prenesemo na državo/pogodbene partnerje/delavce ter kako to storiti? Izkoristite priložnost in se udeležite tretjega iz serije petih webinarjev v organizaciji Deloitte in GZS v sodelovanju z 42 Group o vplivu COVID-19 in podobnih izrednih dogodkov na interne pravilnike, politike, delovna in pogodbena razmerja.

Arhiv: Spremenjen Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom

16.4.2020 je bil v Uradnem listu objavljen spremenjen Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. Z namenom postopnega sproščanja ukrepov se poleg že obstoječih izjem v 2. členu dodajo nove izjeme od začasne prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. Od 20. aprila dalje se bodo lahko poleg že obstoječih izjem opravljale naslednje storitve: • prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo gradbeno-inštalaterski material, tehnično blago ali pohištvo, • specializirane prodajalne za prodajo avtomobilov in koles, • kemične čistilnice in servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja tehničnega blaga, • servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles (na primer vulkanizerske, avtoličarske, avtokleparske, delavnice za popravilo koles), • storitve, ki se opravljajo na prostem in pri katerih se lahko zagotovi, da ni stikov s potrošniki (na primer vrtnarske storitve, krovska dela, fasaderska dela), • osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, • športno-rekreativne storitve na prostem, v športnih objektih na prostem in na površinah za šport v naravi ob ohranjanju varne razdalje do drugih. Od 4. maja pa bodo lahko dodatne odprte še naslednje poslovalnice: • prodajalne do velikosti 400 kvadratnih metrov prodajnega prostora, z izjemo prodajaln v trgovskih središčih, • frizerski in kozmetični saloni, • saloni za nego psov in mačk ter drugih živali.

Arhivi