Novice


Arhiv: Izvozna prodaja in upravljanje z izvoznimi prodajnimi kanali

Gospodarska zbornica Slovenije v sodelovanju s partnerji projekta GoMED (Program sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Avstrija) organizira v petek, 10. junija 2022, s pričetkom ob 9.00 na Gospodarski zbornici Slovenije, dvorana F, medetaža delavnico Izvozna prodaja in upravljanje z izvoznimi prodajnimi kanali. Poslovanje s tujimi trgi prinaša različne izzive, katerih morebitne negativne posledice podjetje lahko omili, če se na vstop na tuji trg dobro pripravi. Je kot tek na dolge proge, ki se ga ne lotite brez potrebne kondicije. Pomemben del priprave je tudi pravilen izbor prodajnih kanalov na izbranem tujem trgu.

Arhiv: Koalicijska pogodba ne dovolj konkretna in s premalo posluha za gospodarstvo

Spoštovane članice, spoštovani člani. V Gospodarski zbornici Slovenije smo se odzvali na neuradni predlog koalicijske pogodbe. Stališče smo posredovali medijem, ga objavili na spletni strani GZS ter družbenih omrežjih. V želji, da si ga lahko v celoti preberete, vam ga posredujemo tudi na vaš e-poštni naslov.

Arhiv: MDDSZ: Javni natečaj za podelitev letnih nagrad delodajalcem za dobro prakso na področju zaposlovanja invalidov za leto 2021

Prejemniku letne nagrade se bo podelila listina, s katero pridobi pravico do uporabe promocijskega logotipa »INVALIDOM PRIJAZNO PODJETJE«. Predloge je potrebno poslati s priporočeno pošiljko na Združenje izvajalcev zaposlitvene rehabilitacije v Republiki Sloveniji – ZIZRS, Linhartova cesta 51, Ljubljana, s pripisom na ovojnici: »Javno naročilo za podelitev nagrade za dobro prakso na področju zaposlovanja invalidov za leto 2021«, najkasneje do 1. julija 2021.

Arhiv: Brezplačno spletno izobraževanje glede uporabe portala ACCESS2MARKETS

Evropska komisija ponovno organizira kratko spletno izobraževanje, ki bo 1. junija 2022 od 9. do 11. ure in bo prevajano tudi v slovenski jezik.

Arhiv: Poslovna konferenca Kapitalski trgi

Na konferenci bomo pogledali, koliko je Slovenija privlačna za tuje investitorje, iz katerih držav dobivamo največ povpraševanj potencialnih investitorjev in kakšne vrste investicij jih zanimajo. S strokovnjaki na tem področju bomo odgovorili na vprašanje, kaj vse je potrebno za razvoj kapitalskega trga v naši državi in kakšnega si sploh želimo. Konferenca, ki jo organizira medijska hiša Delo v soorganizaciji GZS, bo 31. maja ob 9. uri.

Arhiv: Izšla nova številka revije Discover Slovenia – edicija Nemčija, Avstrija, Švica

Nemčija ostaja najpomembnejša slovenska gospodarska partnerica, tudi za vse bolj tehnično zahtevne proizvode. V letu 2021 se je blagovna menjava še bolj pospešila, kljub težavam z dobavljivostjo polizdelkov na mednarodnem trgu. Obseg menjave z blagom in storitvami med Slovenijo in Avstrijo je v letu 2021 znašal 8 mrd EUR, kar je bilo za petino več kot v predhodnem letu. Gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Avstrijo se krepi predvsem pri blagu. Tudi obseg menjave z blagom in storitvami med Slovenijo in Švico v zadnjih letih občutno raste. Slovenska podjetja sodelovanje s partnerji v Avstriji, Nemčiji in Švici ocenjujejo kot odlična. Dogovori se spoštujejo, vlada medsebojno zaupanje, so poudarili za svežo številko revije Discover Slovenia.

Arhiv: Spodbudnejše poslovno okolje s spremembami na davčnem področju in debirokratizacijo

»S čim prejšnjo potrditvijo kandidatov ministrske ekipe bodo dani pogoji, da se nova vlada operativno loti vseh izzivov, ki so pred našo državo in gospodarstvom - tudi v smeri oblikovanja bolj spodbudnega poslovnega okolja. Spremembe so nujne na področju davkov in pri debirokratizaciji. Pomembni so viri financiranja, kjer mora vlada aktivno spodbujati razvoj finančnega sistema, lajšati dostop do evropskih sredstev in pridobivanja bančnih garancij. Posebno skrb mora nameniti malemu gospodarstvu,« je jasna izvršna direktorica GZS Vesna Nahtigal.

Arhiv: Slavnostna podelitev 54. Nagrad GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke

Osrednja nit letošnje podelitve Nagrad GZS smo ljudje in neizmerna moč, ki jo imamo, kadar ustvarjamo in predvsem držimo skupaj!

Arhiv: Gospodarska delegacija Gran Canaria

V sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Madridu, Gospodarsko zbornico Gran Canaria in Javno agencijo SPIRIT Slovenija, organiziramo poslovni obisk izhodne delegacije. Dogodek, ki se bo odvijal na treh Kanarskih otokih, je rezultat vzpostavitve dobrih poslovnih kontaktov ob lanskoletnem obisku delegacije iz Kanarskih otokov in prepoznavanje poslovnih priložnosti za podjetja iz naslednjih sektorjev: FMCH (Fast-moving consumer goods); HoReCa; Inženiring podjetja; Pohištvena industrija. S tem namenom vabimo vsa zainteresirana podjetja iz zgoraj naštetih panog, da se nam pridružijo na gospodarski delegaciji v Španijo. Zainteresirane predstavnike slovenskih podjetij z obravnavanih področij vljudno vabimo, da se za sodelovanje v delegaciji prijavite najkasneje do 18. maja 2022, oziroma do zasedenosti prostih mest v delegaciji, pri čemer bomo upoštevali relevantnost podjetij glede na področja obravnavane delegacije ter vrstni red prijav.

Arhiv: GZS poziva k sprejemu sheme pomoči podjetjem zaradi izjemnega dviga cen električne energije in zemeljskega plina

»Vlada mora nemudoma v skladu z dopolnjenim tool boxom Evropske komisije pripraviti ustrezno shemo pomoči podjetjem zaradi dviga cen energentov kot posledice ruske invazije,« poziva predsednik GZS Tibor Šimonka, ki dodaja, da je »le tako mogoče zadržati konkurenčnost slovenske energetsko intenzivne industrije oz. vseh podjetij, ki jih je dvig teh cen resnično močno prizadel.« Ob tem opozarja, da je bila vlada s prvo shemo pomoči, ki jo je proaktivno predlagala GZS, prepočasna, saj so podjetja na njen sprejem čakala več kot štiri mesece.

Arhivi