Novice


Arhiv: Marčevski indikatorji v območju evra navzgor

V marcu so se razmere v območju evra izboljšale, saj so se podatki o mobilnosti prebivalstva povišali, ljudje pa se vračajo na delovna mesta. Potrošniki se vračajo v trgovine ter prostore za rekreacijo. Indikator ING think tako pričakuje medletno znižanje BDP v 1. četrtletju, vendar nižje kot prej predvideno.

Arhiv: 3 namigi za preprečevanje izgorelosti za podjetnike

Upravljanje lastnega startupa ali novega podjetja lahko daje izjemno zadovoljstvo, vendar ni mogoče zanikati, da je lahko tudi izjemno stresno. Če je stresa preveč, lahko kot novi podjetnik zlahka postanete preobremenjeni in izgoreli. Na portalu forbes.com smo našli nekaj namigov, kako biti pozorni na znake stresa in kako se mu zoperstaviti.

Arhiv: Veste, s kom vstopate v posel?

Ali se, preden se odločite za nov posel, pozanimate, kako podjetje posluje in ali redno plačuje račune? Svetujemo vam, da prej preverite kakšno je finančno stanje podjetja, s katerim želite poslovati.

Arhiv: Objavljeno javno povabilo podjetjem za sodelovanje na slovenskem paviljonu na svetovni razstavi EXPO 2020

Javna agencija SPIRIT Slovenija je objavila javno povabilo za podjetja, ki jih zanima sodelovanje na slovenskem paviljonu na največjem dogodku letošnjega in prihodnjega leta, svetovni razstavi Expo 2020 v Dubaju. Podjetjem, ki bodo nastopila na tem dogodku, so namenjene tudi finančne spodbude.

Arhiv: Zaposlene na poti robotizacije nujno opremiti z ustreznimi kompetencami

Robotizacija industrije je proces, ki je neizogiben in že poteka, je pa pri tem nujen družbeni dogovor, so se strinjali govorci in udeleženci posveta »Ali robotizacija in avtomatizacija industrije jemlje delovna mesta?«. Humanizacija tehnologije oz. postavljanje človeka v ospredje in vključevanje vseh deležnikov so bili glavni zaključki posveta, ki ga je organizirala ZEE v partnerstvu s SKEI.

Arhiv: Skupaj za varno in odgovorno revitalizacijo in dolgoročen razvoj gostinstva in turizma ter dobaviteljev hrane in pijač

V torek so predstavniki Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS, Turistično gostinske zbornice Slovenije in Sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno – podjetniški zbornici Slovenije podpisali Memorandum o sodelovanju in vzpostavitvi medsektorske verige vrednosti živilsko predelovalnega sektorja, gostinstva in turizma. Z njim želijo prispevati k hitrim in učinkovitim rešitvam za pomoč, obnovo in razvoj gostinstva, turizma in celotne dobaviteljske verige po epidemiji covid-19.

Arhiv: Izšla nova številka revije Discover Slovenia – edicija Nemčija in Avstrija

V letu 2020 je covid-19 upočasnil menjavo med Slovenijo in Nemčijo, a Nemčija ostaja ena izmed najpomembnejših gospodarskih partneric Slovenije, tudi za vse bolj tehnično zahtevne proizvode, ki jih slovenska podjetja lahko ponudijo. Z Avstrijo se je trgovinska menjava v zadnjih petih letih v povprečju povečala za 1,3 % na leto, a je v 2020 v primerjavi z letom 2019 tudi upadla zaradi epidemije. Kljub negotovosti in občasni negotovosti Slovenija in njeno gospodarstvo dokazujeta sposobnost prilaganja spremenjenim razmerah ter sposobnost izkoristiti tudi prenekatere priložnosti, ki jih mednarodni trg ponuja, v intervjuju pove predsednik GZS Boštjan Gorjup.

Arhiv: FURS: Dokazovanje upada prihodkov pri čakanju na delo in pri mesečnem temeljnem dohodku

Za uveljavljanje ukrepa čakanja na delo in prejema mesečnega temeljnega dohodka (MTD) morajo zavezanci izpolnjevati določene zakonske pogoje. FURS je pripravil kratek povzetek pogojev za dodelitev teh pomoči.

Arhiv: Podaljšana ukrepa odloga izvršbe in posebnih pravil na področju davčne izvršbe

Vlada je na dopisni seji 16.3.2021 podaljšala ukrep odloga izvršbe in ukrep posebnih pravil na področju davčne izvršbe do 18. aprila.

Arhiv: Povabilo GZS SPGZ k prijavi interesa za izvajanje brezplačnega svetovanja za člane na področju optimizacije stroškov

Spoštovane članice in člani GZS Severno primorske gospodarske zbornice vabimo k prijavi interesa za izvajanje brezplačnega svetovanja za člane na področju optimizacije stroškov. Od prijaviteljev pričakujemo dokazljive izkušnje s področja stroškovnega managementa. Vaše prijave z ustreznimi dokazili pričakujemo najpozneje do 31. marca 2021 na e naslov: nevenka.volk@gzs.si.

Arhivi