Novice


Arhiv: Kako doseči preboj slovenskega gospodarstva: Sodelujte v anketi o ključnih korakih Samo za člane GZS

Gospodarska zbornica Slovenije pripravlja strateški dokument, v katerem bomo opredelili ključne korake za čim uspešnejši razvoj in preboj slovenskega gospodarstva v naslednjem srednjeročnem obdobju. Predstavili ga bomo na Vrhu slovenskega gospodarstva, ki bo 29. novembra. V t. i. »zeleno knjigo« razvojnih prioritet želimo vključiti tudi vaš pogled, zato vas vabimo, da do konca meseca izpolnite kratko anketo, namenjeno izključno članom GZS.

Arhiv: Nove vsebine Grow Slovenia with Google

Kot podporniki programa Grow Slovenia with Google vas vabimo na nadaljevalne delavnice, s katerimi začenjamo 23. 9. 2021. • Google ADs - Kako ustvariti oglas na iskalniku Google? • Marketing na družabnih omrežjih - Facebook, Instagram, Linkedin • Offsite in onsite SEO - kako napisati dober blog? • Google Analytics - s katerimi podatki lahko razpolagamo in kaj nam povedo? Prijavite se na brezplačne nadaljevalne 90 minutne delavnice z vodilnimi domačimi strokovnjaki digitalnega sveta. Z udeležbo na vsaj treh delavnicah boste prejeli potrdilo trojno akreditirane poslovne šole - Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, v partnerstvu s podjetjem Google.

Arhiv: Pogoj PCT: vprašanja in odgovori

V zvezi z Odlokom o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2, ki je bil 14. septembra 2021 objavljen v Uradnem listu št. 147/2021, je Pravna služba GZS pridobila odgovore gospodarskega ministrstva na nekatera najbolj aktualna vprašanja. Odgovori so objavljeni na posebni spletni strani GZS – Poslovni nasveti v času koronavirusa.

Arhiv: Podeljena priznanja najboljšim inovatorjem Severno Primorske gospodarske zbornice, Nova Gorica, Primorske gospodarske zbornice in Regionalne zbornice Postojna za leto 2021

Primorska gospodarska zbornica Koper, Regionalna zbornica Postojna ter Severno Primorska gospodarska zbornica, Nova Gorica so danes na skupni prireditvi podelile priznanja najboljšim inovatorjem iz vseh treh regij. Podelili so 9 zlatih, 14 srebrnih in 17 bronastih priznanj ter 5 priznanj za prispevek na področju inovativnosti. Sedem z zlatim priznanjem nagrajenih regionalnih inovacij se je uvrstilo v tekmovanje za najvišje nagrade na nacionalni ravni, ki bodo podeljene na Dnevu inovativnosti 12. oktobra.

Arhiv: OKROŽNICA PS: Prejeti odgovori MGRT

V zvezi z Odlokom o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 (v nadaljevanju: Novi odlok), ki je bil v torek, 14. septembra 2021, objavljen v Uradnem listu št. 147/2021 Vas obveščamo, da smo danes, 17. septembra 2021, prejeli odgovore Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (v nadaljevanju: MGRT) na vprašanja, ki smo jim jih zastavili v četrtek 16. septembra 2021.

Arhiv: Vabilo na spletno predstavitev orodja POSPEŠEVALNIK IZVOZA

Podjetja se pri poslovanju s tujino soočate z večplastnimi izzivi in mnogimi vrzeli. Sodelavci v Centru za mednarodno poslovanje (CEMP) pri GZS so pripravili novo in edinstveno orodje POSPEŠEVALNIK IZVOZA, ki bo učinkovita podpora podjetjem pri vsakodnevnih izzivih na tujih trgih. V sodelovanju z mrežo domačih in tujih strokovnih partnerjev bodo zainteresiranim podjetjem ponudili inovativen model za udejanjanje izvoznega potenciala. Vabljeni na online spletno predstavitev v četrtek, 23. septembra ob 10h.

Arhiv: Vabilo na online delavnico Potrdilo o poreklu blaga, ATA zvezek in licence za opravljanje prevozne dejavnosti

Vse, ki se pri svojem delu srečujete z dokumenti kot so Potrdilo o poreklu blaga, ATA zvezki in Licence za opravljanje prevozne dejavnosti vabimo, da se v četrtek, 23. septembra 2021 ob 10h udeležite brezplačne online delavnice, kjer boste izvedeli odgovore tudi na vprašanja kaj je Potrdilo o poreklu blaga (ang. Certificate of Origin), kdaj se uporablja in kako se pridobi Potrdilo o poreklu blaga, kako pravilno izpolnimo Potrdilo o poreklu blaga v primeru, če izvoznik ni slovensko podjetje, kaj omogoča ATA zvezek (angl. ATA Carnet) in kako se ga pridobi, kakšni so pogoji za opravljanje cestnih prevozov blaga ali potnikov, kakšne novosti nas čakajo z naslednjim letom v zvezi s pridobitvijo licence za opravljanje prevozne dejavnosti...

Arhiv: EU Business Talks: Irska, 21. september 2021 ob 14.00 uri

Vabljeni, da se udeležite naslednjega poslovnega klepeta »EU BUSINESS TALKS«, ki se bo odvijal v torek, 21. septembra 2021 ob 14. uri po slovenskem času. Tokratni gost bo Peter Brennan, Izvršni direktor podjetja Mason Technology Ltd iz Dublina na Irskem. Družinsko podjetje, ustanovljeno leta 1780, je vodilno irsko podjetje na področju uporabnih znanstvenih aplikacij za medicinsko, industrijsko, akademsko in prehrambno industrijo. Podjetje ima trdna partnerstva z nekaterimi pomembnimi globalnimi blagovnimi znamkami na področju kromatografije, spektroskopije, mikroskopije, biotehnologije, vakuumskih sistemov ter laboratorijske in tehtalne opreme. Pogovor bo trajal 30 minut in bo v angleškem jeziku

Arhiv: PCT – odgovori ministrstev na najpogostejša vprašanja

Na posebni spletni strani GZS Poslovni nasveti v času koronavirusa smo zbrali odgovore ministrstev glede Odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 (UL. RS. št. 142/2021).

Arhiv: Rast industrijske proizvodnje v juliju pričakovano negativna

Rast slovenske industrijske proizvodnje je bila julija glede na predhodni mesec negativna (-1,7 %, naša ocena: -1,0 %), medletno (glede na julij 2020) pa je bila višja za 8,9 %. Pričakovano se je rast upočasnila (v 1. polovici leta je bila medletno višja za 15 %) na 13 % v prvih sedmih mesecih leta 2021. V rudarstvu je bila industrijska proizvodnja v omenjenem obdobju medletno nižja za 2,6 %, v energetiki za 1,5 %, v predelovalnih dejavnostih pa je bila višja za okoli 15 %. Če se bo industrijska proizvodnja v preostanku leta ohranila na julijski ravni (precej verjetno je, da bo celo zrasla), bo rast v celotnem letu znašala okoli 9 %, kar je precej nad aktualno osrednjo oceno (Eastern European Consensus: 7,5 %).

Arhivi