Novice


Arhiv: Arhiviranje kadrovskih dokumentov in izzivi pri vzpostavitvi digitalnih personalnih map

Vabimo vas na online izobraževanje Arhiviranje kadrovskih dokumentov in izzivi pri vzpostavitvi digitalnih personalnih map, ki bo 11. aprila 2024 ob 9.00 on line.

Arhiv: Vabimo vas na poslovno konferenco kmetijskih in živilskih podjetji zahodne kohezijske regije

Vabimo vas na poslovno konferenco kmetijskih in živilskih podjetji zahodne kohezijske regije, v petek 4. aprila s pričetkom ob 10.00 uri na lokaciji Hotela dvorec Convent Adrias v Ankaranu, Jadranska cesta 25, Ankaran. Osrednja tema dogodka bo namenjena trajnosti in inovacijam v agroživilskem sistemu ter aktivnostim, ki jih Zbornica kmetijskih in živilskih podjetji, regionalne gospodarske zbornice in regionalne razvojne agencije ponujajo podjetjem.

MediaGZS - Informacije na dlani

Gospodarska zbornica Slovenije uporablja različne komunikacijske kanale, da svoje člane in širšo javnost obvešča o svoji dejavnosti, stališčih in dogodkih. Na novi multimedijski platformi MediaGZS smo združili vse te kanale in uporabniku omogočili lažji pregled in hitrejši dostop. Vabljeni k ogledu.

Arhiv: Skupaj gradimo trajnost

Trajnostno poslovanje ni več izbira, je naša nuja in priložnost, je naš boljši jutri. Pred vrati gospodarstva so velike zakonodajne spremembe in zahteve Evropske Unije povezane s trajnostjo.

Marko Djinović: Problematika MSP-jev v vrhu agende GZS

GZS se zaveda, da mala in srednja podjetja potrebujejo pri vsakdanjih izzivih pomoč, zato pripravlja nove produkte, ki bodo MSP-jem v podporo, velike napore vlagajo tudi v to, da bi na slovenski in evropski ravni prišlo do sprememb na bolje, pojasnjuje izvršni direktor Marko Djinović v svojem intervjuju za februarsko številko GG.

Arhiv: Javni razpis P2 2024 – Spodbude za zagon inovativnih podjetij v letu 2024

Slovenski podjetniški sklad je objavil javni razpis, s katerim želi spodbuditi mlada inovativno naravnana podjetja (start-up podjetja) k realizaciji njihovih razvojnih potencialov in komercializaciji proizvodov, procesov in storitev.

Predlog novele Zakona o varstvu okolja - Nasprotujemo zlorabi zakona za urejanje razmer zgolj v enem podjetju

"Podpiramo odločitve in rešitve, ki so v korist čistejšega okolja in zdravja ljudi, vendar morajo biti te rešitve tudi izvedljive," smo zapisale Gospodarska zbornica Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije, Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije, Slovensko-nemška gospodarska zbornica in Advantage Austria Slovenija v stališču, posredovanem predsednikom parlamentarnih strank pred tretjo obravnavo predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu okolja – 2 (ZVO-2A). Opozorile smo, da so nekatere spremembe, predvsem v 1. členu zakona, v nasprotju z uveljavljenimi pravili v EU in predstavljajo odmik od uveljavljene prakse, kar slovenska podjetja postavlja v neenakopraven položaj. Ob tem smo izrazile nasprotovanje temu, da se zakone zlorablja za urejanje razmer zgolj v enem podjetju, saj to lahko postane nevarna praksa, ki v bodoče ogroža obstoj tudi drugih podjetij.

Skrajni čas, da Vlada RS sprejme nujne ukrepe za zmanjšanje absentizma

Reprezentativne delodajalske organizacije – GZS, TZS, OZS, ZDS in ZDOPS - izpostavljamo zaskrbljenost zaradi naraščajočega problema zdravstvenega absentizma v Sloveniji, o čemer smo v decembru 2023 na sestanku seznanili tudi predsednika vlade in pristojno ministrico za zdravje. Glede na to, da je od sestanka pri predsedniku vlade minilo že skoraj tri mesece, ustreznih rešitev pa še vedno ni, Vlado RS ponovno pozivamo k čimprejšnjemu sprejetju nujnih ukrepov za zmanjšanje absentizma, zagotovitev večjega nadzora nad bolniškimi odsotnostmi ter vpeljavi drugih ukrepov, ki bodo prispevali k zmanjšanju obsega absentizma ter s tem pripomogli k izboljšanju stanja vseh deležnikov na tem področju.

145 mio evrov manj prihodkov v javne blagajne zaradi sprememb pri napotitvi delavcev v tujino

Z začetkom leta je začela veljati novela Zakona o čezmejnem izvajanju storitev, ki je prizadela predvsem izvoznike gradbenih, tehničnih in transportnih storitev, ki imajo pomemben pomen v slovenskem gospodarstvu. Anketa, ki jo je GZS izvedla med člani, je pokazala, da je kar 62 % anketiranih podjetij že ali pa namerava preseliti podjetje v tujino. Posledično bo država izgubila za okoli 100 mio evrov socialnih prispevkov, 30 mio evrov dohodnine ter 15 mio evrov iz naslova davka od dohodka pravnih oseb. Zaradi selitve podjetij v tujino bi Slovenija lahko izgubila do 15 tisoč delovnih mest.

Izdaja elektronskih obrazcev za lažjo uporabo Pravilnika o zagotavljanju varnosti in zdravja delavcev pri ročnem premeščanju bremen

Obveščamo vas, da je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti izdelalo elektronske obrazce, ki so namenjeni lažji uporabi Pravilnika o zagotavljanju varnosti in zdravja delavcev pri ročnem premeščanju bremen (Uradni list RS, št. 84/23 in 98/23).

Arhivi