Novice


Arhiv: Predsednice in predsedniki 15 gospodarskih in kmetijskih organizacij ter združenj enotno izražamo nezadovoljstvo nad predlogom Zakona o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev

Predlog Zakona o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev uvaja dodatne obremenitve, ki slabijo slovensko gospodarstvo in kmetijstvo, ter njuno konkurenčnost, predvsem v tistih panogah, ki se že spopadajo z upadanjem naročil, zmanjšanjem proizvodnje, krčenjem obsega potrošnje ter odpuščanji zaposlenih. Zato predsednice in predsedniki 15 gospodarskih in kmetijskih organizacij ter združenj zavračamo to in vse ostale napovedane dodatne obremenitve, saj je za vzpostavitev družbe blaginje, sploh v luči trenutnih globalnih razmer, ključna razbremenitev gospodarstva.

Arhiv: Na GoDigital o učinkovitem upravljanju podatkov in umetne inteligence

GZS - Združenje za informatiko in telekomunikacije je danes na Brdu pri Kranju organiziralo že 6. konferenco GoDigital, ki si je utrdila sloves najpomembnejše in največje neodvisne konference s področja digitalizacije v Sloveniji. Umetna inteligenca omogoča doseganje pred kratkim še nepredstavljivih ravni digitalnega poslovanja, inovativnosti in konkurenčnosti. A hkrati prinaša tudi nove nevarnosti zaradi obsega podatkov in informacij, ki ji jih damo na razpolago. Ravno zato je pravilno upravljanje s podatki postala nuja, ki lahko odloča o konkurenčnem položaju tako posameznega podjetja kot gospodarstva kot celote, so se strinjali udeleženci dogodka. Razglasili so tudi najboljši digitalni projekt leta - nagrado GoDigital 2023 je za projekt Frodo AI prejelo podjetja MEDIUS.

Arhiv: Predstavniki gospodarstva nezaupljivi do predloga podnebnega zakona

»Gospodarstvo opozarja, da je potrebno pri sprejemanju Podnebnega zakona biti previden, da ne bi zaradi podnebnih ciljev povzročili ekonomski in družbeni zastoj oziroma nazadovanje. Oba cilja, doseganje podnebne nevtralnosti in zagotavljanje blaginje ljudi morata biti enakovredna in uravnotežena,« je uvodoma poudarila generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal na skupni seji strateških svetov GZS za okolje in za energetski prehod. Predstavniki Ministrstva za okolje, podnebje in energetiko (MOPE) so članom obeh svetov pojasnjevali predlog Podnebnega zakona, ki je trenutno v javni obravnavi.

Arhiv: Nizka produktivnost je rezultat nizkih vlaganj v raziskave, razvoj in inovacije

Strateški svet GZS za raziskave, razvoj in inovacije pričakuje, da se v okviru Zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti nameni 0,25 % BDP izključno za inovacije, pri čemer se celotno financiranje znanstvenoraziskovalne in inovacijske dejavnosti dvigne na 1,25 % BDP, za kar se je država nenazadnje zavezala tudi v zavezništvu, ki ga je spomladi letos podpisala z GZS in razvojnimi institucijami.

Arhiv: Obisk Turške poslovne delegacije

V Slovenijo in Ljubljano bo obiskala pestra poslovna delegacija 15 turških podjetij zainteresiranih za vzpostavitev in krepitev poslovnega sodelovanja s slovenskimi partnerji.

Arhiv: Generalna direktorica GZS kritično o predlogu zakona o obnovi in razvoju

Generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal je v torkovi izjavi za medije kritično komentirala predlog zakona o obnovi in razvoju, ki bi v primeru sprejetja gospodarstvo obremenil z novimi obveznostmi.

Arhiv: FINANČNIH PET: Napredno upravljanje finančnih izzivov podjetij

Na edinstvenem dogodku Finančnih pet bodo predstavniki partnerskih institucij - Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) in GZS Zbornica osrednjeslovenske regije, Borza terjatev, Slovenski podjetniški sklad, SID banka ter Elementum - razkrili aktualne finančne spodbude in instrumente za uspešno poslovanje podjetij. Poleg vprašanj po predstavitvah partnerjev, bodo organizirana tudi samostojna srečanja z njihovimi predstavniki in mreženje.

Arhiv: Ponudba Član Članu November 2023

Spoštovani, člani GZS so za vas pripravili posebne ponudbe.

Arhiv: VIRI FINANCIRANJA

VIRI FINANCIRANJA

Arhiv: Predlogi in pripombe GZS k predlogu novele Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1M)

Ključno izhodišče, ki ga zastopa članstvo GZS, je, da naj predlagatelj pri prenosu vsebine direktiv (EU) 2022/2464, (EU) 2022/2381 in (EU) 2021/2101 v predlog novele ZGD-1M dosledno in brez izjem izhaja iz minimalnih standardov oz. minimalnih zahtev omenjenih direktiv. Ključno je, da se v postopku prenosa evropskih direktiv slovenskemu gospodarstvu ne nalagajo (dodatne) obveznosti, ki niso neposredno zahtevane ali predpisane v samih direktivah.

Arhivi