Novice


Arhiv: Sporočilo za javnost IZJAVA GENERALNE DIREKTORICE GZS SONJE ŠMUC na temo minimalne plače

Na Vrhu slovenskega gospodarstva je generalna direktorica GZS mag. Sonja Šmuc dala posebno izjavo glede tematike minimalne plače. Poudarila je, da se GZS strinja z vsakoletnim usklajevanjem minimalne plače, kot izhaja iz obstoječega Zakona o minimalni plači, ki upošteva inflacijo in druge kriterije, kot je produktivnost. Rast minimalne plače tako ni pod vprašanjem. Ne more pa o minimalni plači odločati, mimo socialnega partnerstva, samo politika; in to celo tako, da podpira novosti, ki povsem spremenijo osnovne postulate, kot je definicija plače. Takih tektonskih premikov se ne dela brez usklajevanja in se jih ne dela v mesecu ali dveh.

Arhiv: Prvo prednovoletno druženje članov GZS SPGZ, 22. 11. 2018

Oglejte si utrinke prednovoletnega srečanja gospodarstvenikov v obliki kratkega videa.

 

Arhiv: Informacijski pooblaščenec pripravil spletno stran in telefonsko svetovanje za majhna podjetja

Nova pravna akta - Splošna uredba o varstvu podatkov, ki jo uporabljamo od 25. maja 2018 in prihajajoči Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-2), za upravljavce pomenita precejšnjo širitev obveznosti in nalog, manjša in srednje velika podjetja pa za implementacijo zakonskih zahtev v praksi pogosto nimajo zadostnih virov (ustrezne kadrovske podpore, finančnih resursov za pogodbeno svetovanje itd.). Obenem Uredba širi nabor pravic posameznikov, upravljavcem pa nalaga, da posameznikom zagotavljajo pregledne in lahko dostopne informacije o obdelavi njihovih osebnih podatkov. Informacijski pooblaščenec je pripravil spletno stran in telefonsko svetovanje za majhna podjetja.

Arhiv: DAN ODPRTIH VRAT SLOVENSKEGA GOSPODARSTVA

Spoštovani starši učencev višjih letnikov osnovnih šol in dijakov. Dan odprtih vrat je dogodek, ko slovenska podjetja odprejo svoja vrata in obiskovalcem predstavijo delovne procese, naravo in pogoje dela v realnem okolju. Potekal bo v četrtek, 29. novembra 2018 ob 16.30 uri v več kot 100 podjetjih.

Arhiv: ATA zvezek: posebnosti v Turčiji

Spoštovani, posredujemo vam informacijo pri začasnem uvozu blaga z ATA zvezkom v Turčijo.

Arhiv: Napotitev delavcev na Dansko in Švedsko

Vljudno vas vabimo, da se udeležite strokovnega seminarja »Napotitev delavcev na Dansko in Švedsko«, ki ga organiziramo v četrtek, 22. novembra 2018, od 09:00 do 13:00 ure v Ljubljani, na GZS, Dimičeva 13, Dvorana F/medetaža. Na seminarju vam bomo predstavili: • dansko, švedsko ter slovensko zakonodajo glede napotitev delavcev v obravnavani državi (vrste napotitve, obveznosti delodajalcev pri spoštovanju danskega in švedskega delovnega prava, potrebna dokumentacija, prijava na uradne organe, kontrola delovne inšpekcije) ter • postopke prijave delavcev, s praktičnimi primeri iz prakse.

Arhiv: Minimalna plača že sedaj 41 % višja kot v 2010

Predlog Levice o dvigu minimalne plače v letih 2019 in 2020 ni nov, je pa enako nevaren, kot je bil pred letom dni. Je teptanje mednarodnih dogovorov o socialnem dialogu, k čemur so se predstavniki vlade zavezali na prvi seji ESS pred dobrim tednom. Šokirani smo nad odzivom koalicijskih strank, ki naj bi podprle tako nerazumen predlog Levice. Še na zadnji seji (petek, 26. oktobra) smo s strani predsednika Vlade RS prejeli jasno zagotovilo, da bodo spremembe pri minimalni plači usklajene s socialnimi partnerji. Čeprav večina podjetij ne bo čutila dviga minimalne plače, bo to velik problem za podjetja, kjer je ustvarjena dodana vrednost na zaposlenega pod 20.000 EUR in kjer dela 70.000 zaposlenih.

Arhiv: Poziv podjetjem iz Severne Primorske za posredovanje informacije o morebitni škodi zaradi ujme

Spoštovani člani in članice GZS Severno Primorske gospodarske zbornice, glede na vremensko ujmo, bi želeli preveriti ali ste bili deležni večjih težav zaradi vremena pri opravljanju vaše gospodarske dejavnosti. Prosimo vas, da nas najpozneje do 9. 11. 2018 seznanite z vašimi morebitnimi posebnimi težavami na elektronski naslov: oz.sev-primorska@gzs.si Ekipa GZS SPGZ

Arhiv: Objavljen je Javni poziv zainteresiranim gospodarskim subjektom za prijavo načelnega interesa za izgradnjo poslovnih objektov v POSLOVNO-EKONOMSKI CONI NOVA GORICA - KROMBERK

Interesenti naj kontaktirajo Tanjo Gregorčič na email: tanja.Gregorcic@nova-gorica.si ali 05 335 0 105

Arhivi