Novice


Arhiv: Avgustovske poplave in plazovi: Priložnost za tiste oškodovance, ki še niso oddali ocene škode in možnost za izplačilo predplačil

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je na pobudo gospodarstva objavilo poziv za oddajo ocene škode za oškodovance iz gospodarstva po avgustovih poplavah in plazovih, ki do 20. septembra 2023 niso oddali ocene škode. Hkrati obvešča oškodovance, ki so oceno škode že oddali do 20. septembra 2023 in še niso prejeli predplačila, da lahko oddajo vlogo za dodelitev predplačila.

Arhiv: Mitja Gorenšček: Veliko gospodarstvu škodljivih določb nam je uspelo preprečiti

V svojem intervjuju za novembrsko številko revije Glas gospodarstva glavni izvršni direktor GZS Mitja Gorenšček dejal, da aktivnosti vlade ne odražajo, da se zaveda preobremenjenosti gospodarstva niti namere, da bi ga razbremenila. Čeprav je socialni dialog trenutno zamrl, pa po njegovem prepričanju nobena bitka še ni dokončno izgubljena. Vabljeni k branju intervjuja.

Arhiv: Evidentiranja delovnega časa: pripombe na evidence.mddsz@gov.si

Prejšnji ponedeljek je začel veljati dopolnjeni Zakon o evidencah na področju dela in socialne varnosti, ki je naletel na dokaj burne odzive v javnosti. Na GZS smo ves čas jasno izpostavljali, da so nekatere rešitve bile nujne zaradi odprave neusklajenosti zakonodaje, druge smo sprejeli zgolj z zadržkom, tretjim pa smo izrecno nasprotovali. Opozorili smo na to, da zakon uvaja dodatno administracijo, ki le še otežuje izvajanje vsakodnevnih poslovnih opravil. Ob tem smo poudarjali tudi nujnost enakopravne obravnave vseh zaposlenih – tako v javnem kot v zasebnem sektorju.

Arhiv: Izobraževanje in gospodarstvo v skupni viziji

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) v sodelovanju s partnerji: Alma Mater Europaea, Pedagoški inštitut, Študentska organizacija Slovenije in Kristiania University College organizira dvodnevni brezplačni dogodek na temo: Izobraževanje in gospodarstvo v skupni viziji.Povezava med izobraževalno sfero in gospodarstvom je ključnega pomena za razvoj družbe in posameznika in prinaša dvojne koristi: mladi bodo bolje pripravljeni za vstop na trg dela, podjetja pa bodo imela lažji dostop do ustrezno usposobljenega kadra.

Arhiv: SPOROČILO ZA JAVNOST: Priložnost za tiste oškodovance, ki še niso oddali ocene škode in možnost za izplačilo predplačil

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je na pobudo gospodarstva objavilo poziv za oddajo ocene škode za oškodovance iz gospodarstva po avgustovih poplavah in plazovih, ki do 20. septembra 2023 niso oddali ocene škode. Hkrati ministrstvo obvešča oškodovance, ki so oceno škode že oddali do 20. septembra 2023 in še niso prejeli predplačila, da lahko oddajo vlogo za dodelitev predplačila.

Arhiv: Izšla je novembrska številka revije Glas gospodarstva

Kot rdeča nit vsebine novembrske številke Glasa gospodarstva se skozi številne izjave naših sogovornikov posredno ali neposredno prepletajo pozivi vladi, da prisluhne potrebam gospodarstva in mu omogoči pogoje za razvoj in konkurenčnost. «Aktivnosti vlade ne odražajo, da se zaveda preobremenjenosti gospodarstva niti namere, da bi ga razbremenila,« poudarja v intervjuju glavni izvršni direktor GZS Mitja Gorenšček.

Arhiv: V veljavi novela zakona o delovnih razmerjih

Novela, ki velja od 16. novembra, prinaša naslednje novosti: oskrbovalski dopust; pravico do odklopa; pravico do krajšega delovnega časa zaradi usklajevanja poklicnega in zasebnega življenja; pravice za žrtve nasilja v družini; pravico do predlog delavca za opravljanje dela na domu; Daljše obdobje za prenos neizrabljenega letnega dopusta; nove obvezne sestavine pogodbe o zaposlitvi; subsidiarna odgovornost pogodbenika za izplačilo plače delavcem v gradbeništvu). Vključuje pa tudi določene dopolnitve obstoječih določb: nova pravila zadržanja učinkovanja odpovedi predstavniku delavcev; nova pravila pri pisnem opozorilu pred krivdno odpovedjo; nova pravila glede trajanja poskusnega dela pri pogodbi za določen čas; višje nadomestilo plače agencijskemu delavcu za čas, ko ne dela; nova pravila pri obravnavi predloga delavca za drugačno razporeditev delovnega časa; krajši dopusten delovni čas otrok, mlajših od 15 let; dopolnitev neutemeljenih odpovednih razlogov.

Arhiv: Predsednice in predsedniki 15 gospodarskih in kmetijskih organizacij ter združenj enotno izražamo nezadovoljstvo nad predlogom Zakona o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev

Predlog Zakona o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev uvaja dodatne obremenitve, ki slabijo slovensko gospodarstvo in kmetijstvo, ter njuno konkurenčnost, predvsem v tistih panogah, ki se že spopadajo z upadanjem naročil, zmanjšanjem proizvodnje, krčenjem obsega potrošnje ter odpuščanji zaposlenih. Zato predsednice in predsedniki 15 gospodarskih in kmetijskih organizacij ter združenj zavračamo to in vse ostale napovedane dodatne obremenitve, saj je za vzpostavitev družbe blaginje, sploh v luči trenutnih globalnih razmer, ključna razbremenitev gospodarstva.

Arhiv: Na GoDigital o učinkovitem upravljanju podatkov in umetne inteligence

GZS - Združenje za informatiko in telekomunikacije je danes na Brdu pri Kranju organiziralo že 6. konferenco GoDigital, ki si je utrdila sloves najpomembnejše in največje neodvisne konference s področja digitalizacije v Sloveniji. Umetna inteligenca omogoča doseganje pred kratkim še nepredstavljivih ravni digitalnega poslovanja, inovativnosti in konkurenčnosti. A hkrati prinaša tudi nove nevarnosti zaradi obsega podatkov in informacij, ki ji jih damo na razpolago. Ravno zato je pravilno upravljanje s podatki postala nuja, ki lahko odloča o konkurenčnem položaju tako posameznega podjetja kot gospodarstva kot celote, so se strinjali udeleženci dogodka. Razglasili so tudi najboljši digitalni projekt leta - nagrado GoDigital 2023 je za projekt Frodo AI prejelo podjetja MEDIUS.

Arhiv: Predstavniki gospodarstva nezaupljivi do predloga podnebnega zakona

»Gospodarstvo opozarja, da je potrebno pri sprejemanju Podnebnega zakona biti previden, da ne bi zaradi podnebnih ciljev povzročili ekonomski in družbeni zastoj oziroma nazadovanje. Oba cilja, doseganje podnebne nevtralnosti in zagotavljanje blaginje ljudi morata biti enakovredna in uravnotežena,« je uvodoma poudarila generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal na skupni seji strateških svetov GZS za okolje in za energetski prehod. Predstavniki Ministrstva za okolje, podnebje in energetiko (MOPE) so članom obeh svetov pojasnjevali predlog Podnebnega zakona, ki je trenutno v javni obravnavi.

Arhivi