Novice


Arhiv: Aleš Cantarutti z aprilom novi generalni direktor GZS

Aleš Cantarutti je bil na e-seji Upravnega odbora Gospodarske zbornice Slovenije (UO GZS) dne 25.2.2021 imenovan za novega generalnega direktorja GZS. 4-letni mandat bo nastopil 1. aprila 2021.

Arhiv: Četrtkova izvozna svetovanja, 11. marec 2021

Člane GZS vljudno vabimo na individualna izvozna svetovanja, ki jih za vas pripravljamo sodelavci Centra za mednarodno poslovanje (CEMP). Svetovanja potekajo v obliki 30 minutnega spletnega individualnega pogovora o izvoznih usmeritvah, izzivih ter pogojih poslovanja na izbranih izvoznih trgih. V Četrtkovem izvoznem svetovanju, ki bo 11. marca 2021, med 9. in 12. uro, vam bodo na voljo svetovalci za te trge: Poljska - Marko Jare; Zahodni Balkan - Matej Rogelj; Podsaharska Afrika – Ante Milevoj

Arhiv: Napotitev delavcev na Nizozemsko

Vljudno vas vabimo, da se udeležite spletnega seminarja na temo »Napotitev delavcev na Nizozemsko« v organizaciji Centra za mednarodno poslovanje pri GZS. V okviru dogodka bodo predstavniki nizozemske odvetniške pisarne Taylor Wessing N.V. predstavili postopke in obveznosti za delodajalce, ki jih je treba poznati, upoštevati in pripraviti pred, med in po napotitvi svojih zaposlenih na Nizozemsko. Seminar je brezplačen in bo potekal v angleškem jeziku.

Arhiv: Javni poziv za sodelovanje v nacionalni kampanji za promocijo slovenskega gospodarstva v tujini »I feel Slovenia. Green. Creative. Smart.«

Javna agencija Spirit Slovenija dopolnjuje nabor predstavnikov nacionalne kampanje za promocijo slovenskega gospodarstva v tujini »I feel Slovenia. Green. Creative. Smart.« Izbor podjetij s predmetnim Javnim pozivom širi tako, da bo v tej eminentni družbi približno 40 podjetij oziroma organizacij, ki s svojimi prebojnimi rešitvami izkazujejo ključne konkurenčne prednosti slovenskega gospodarstva: zeleno, ustvarjalno, pametno. Poziv je odprt do 12.3.2021 do 16h. Vabljeni k prijavi!

Arhiv: ZLATA NIT 2020 - FINALIST IZBORA

Član GZS Severno Primorske gospodarske zbornice, podjetje SAOP d.o.o., je po 10-ih letih ponovno med finalisti za najboljšega zaposlovalca v Sloveniji. Za končnega zmagovalca lahko sedaj glasuje tudi širša javnost. Svoj glas lahko oddate vsak dan do 10. marca 2021. Vabljeni k sodelovanju.

Arhiv: BREZPLAČNO TESTIRANJE COVID-19 V TEDNU od 1.3 do 5.3.2021

Pomembne informacije in možnost naročanja za izvedbo hitrega testiranje v okviru storitev ZD Nova Gorica in ZD Tolmin. Naročilo je potrebno oddati najpozneje do 14. 00 ure dan pred izbranim terminom testiranja.

Arhiv: Zadnje objave nad pričakovanji

Dnevni podatki o registrirano brezposelnih se v februarju po večjem sezonskem naraščanju v januarju zopet znižujejo, kar pomeni, da se zaposlenost povečuje. Do 17. februarja je število upadlo na 89,3 tisoč (januar: 91,5 tisoč). Zadnji podatek o gibanju zaposlenosti kaže, da se je decembra število delovno aktivnih (891.000) povečalo za 0,2 % glede na november 2020. Pregled na medletni ravni (december 20/december 19) kaže, da je bilo stanje na trgu dela najslabše v juniju, ko je bilo medletno 13 tisoč delovnih mest manj, medtem ko se je do decembra znižanje stabiliziralo pri 10,3 tisoč. Od tega so pravne osebe (v povprečju večji zaposlovalci) znižale število zaposlenih za 8 tisoč, fizične osebe pa za 4,5 tisoč, medtem ko se je število samozaposlenih celo povečalo, na 2,1 tisoč. Zelo velik preobrat je doživela dejavnost proizvodnje električnih naprav, kar pripisujemo tudi povečanemu zaposlovanju največjega proizvajalca teh naprav na projektu izdelave televizorjev (julij: -700 medletno, december: +600). Na drugi strani se je v proizvodnji drugih strojev in naprav število povečalo za 900, v farmacevtski industriji za 600 oseb.

Arhiv: 5 namigov za izboljšanje čustvene inteligence

Čustvena inteligenca (emotional intelligence - EI) je skupek sposobnosti, ki se uporabljajo za prepoznavanje, razumevanje, nadzor in ocenjevanje čustev sebe in drugih. Med ključne lastnosti, ki jih imajo čustveno inteligentni vodje, prištevamo sočutje, pristnost, spoštovanje, samozavest. Z vajo in izkušnjami pa raven svoje čustvene inteligence (EQ) lahko izboljšate in tako postanete tudi boljši vodja.

Arhiv: Nova trgovinska strategija EU - EUROCHAMBRES pozdravlja osredotočenost na MSP, poziva pa k večjemu poudarku na diverzifikaciji poslovanja

Evropska komisija je 18. februarja 2021 predstavila novo Trgovinsko strategijo EU. Pogojujejo jo predvsem izzivi glede gospodarskega okrevanja po pandemiji, podnebne spremembe in zatekanje k unilateralizmu. V Združenju evropskih gospodarskih zbornic EUROCHAMBRES jo pozdravljamo, predvsem njen močan poudarek na opolnomočenju malih in srednje velikih podjetij za njihovo vpetost v svetovne centre gospodarske rasti in za večjo odločnost glede upoštevanja pravil trgovanja. Za oboje se gospodarske zbornice že vrsto let zavzemamo. Princip »think small first« mora biti vodilo aktivnosti EU za ambiciozno svetovno agendo MSP v okviru WTO, je med drugim poudaril predsednik EUROCHAMBRES Christoph Leitl ob predstavitvi te nove strategije. Ob tem, da gre v pravo smer, vključno z bolj koordinirano skrbjo Evropske komisije pri pospeševanju gospodarskih interesov EU v svetu, pa si želimo večjega poudarka na spodbujanju diverzifikacije poslovanja. V tej zvezi smo se članice EUROCHAMBRES zavzele za ustanovitev EU Strategic Supply Chain Diversification Fund kot dela pomoči EU za okrevanje podjetij, ki si želijo diverzifikacije, pa tega zaradi globalne ekonomske krize finančno niso sposobna realizirati.

Arhiv: NIJZ: Poskrbimo za dobro počutje

NIJZ je pripravil plakat in na enem mestu zbrali dostopna gradiva, ki so lahko v pomoč pri skrbi za dobro počutje in duševno zdravje v času širjenja covid-19. Dodatna gradiva za psihološko pomoč so namenjena vsem, ki bi radi pridobili več informacij o tem, kako prepoznati različne stiske, duševne težave in kako ob njih ustrezno ravnati. Seznam gradiv sproti posodabljamo in dopolnjujemo.

Arhivi