Novice


Arhiv: Posvetovalna skupina za krizno situacijo v Ukrajini, Rusiji in Belorusiji: proti ukinitvi SWIFT-a

Na današnjem srečanju Posvetovalne skupine za krizno situacijo v Ukrajini, Rusiji in Belorusiji, ki bo delovala v okviru Gospodarske zbornice Slovenije, so se zbrali predstavniki slovenskih podjetij, ki so intenzivno vpeta v poslovanje z Ukrajino, Rusijo in tudi Belorusijo. Danes so izoblikovali tudi konkretne predloge, najpomembnejši se nanašajo na pridružitev državam, ki nasprotujejo ukinitvi SWIFT-a, zavarovanje terjatev za projekte, ki so že v teku ter oblikovanje tima v okviru Centra za mednarodno poslovanje pri GZS, ki se bo odzival na vprašanja posameznih podjetij.

Arhiv: Posvetovalna skupina za krizno situacijo v Ukrajini, Rusiji in Belorusiji: proti ukinitvi SWIFT-a

Na današnjem srečanju Posvetovalne skupine za krizno situacijo v Ukrajini, Rusiji in Belorusiji, ki bo delovala v okviru Gospodarske zbornice Slovenije, so se zbrali predstavniki slovenskih podjetij, ki so intenzivno vpeta v poslovanje z Ukrajino, Rusijo in tudi Belorusijo. Danes so izoblikovali tudi konkretne predloge, najpomembnejši se nanašajo na pridružitev državam, ki nasprotujejo ukinitvi SWIFT-a, zavarovanje terjatev za projekte, ki so že v teku ter oblikovanje tima v okviru Centra za mednarodno poslovanje pri GZS, ki se bo odzival na vprašanja posameznih podjetij.

Arhiv: VABILO NA SPLETNO KONFERENCO: Kako povečati učinkovitost storitev & trende izvoza storitev pri naprednih proizvajalcih

Partnerski konzorcij ProsperAMnet vas z veseljem vabi na konferenco z naslovom »Kako povečati učinkovitost storitev & trende izvoza storitev pri naprednih proizvajalcih«, kjer nam bodo evropski izbrani govorci (Francesca Pozzar (IT), Mito Mihelič (SI), Rabe Henning (DE), Richard Ferkas (HU) in Thomas Lamprecht (AT)) predstavili svoje izkušnje na področju storitvizacije, oblikovanja storitev in prihodnosti storitev ter kako podjetja na ta način lahko povišajo svojo dodano vrednost. Tematika je zanimiva za vsa podjetja, ki želijo izvažati svoje produkte in storitve na tuje trge. Spletna konferenca bo organizirana 8. 3. 2022 od 9.00—16.00 ure v okviru projekta Interreg Central Europe ProsperAMnet - Progressing Service Performance and Export Results of Advanced Manufacturers Networks, organizira pa jo Gospodarska zbornica Slovenije.

Arhiv: Generalni direktor GZS o nepredvidljivosti gospodarskih posledic ruske vojaške agresije na Ukrajino

»Vojaško agresijo Ruske federacije na neodvisno državo Ukrajino bo močno občutilo tudi evropsko gospodarstvo. Za slovensko gospodarstvo to pomeni, da se bo soočalo s posledicami kriznega dogajanja na dveh njegovih zelo pomembnih trgih. Poslovanje z Rusijo in Ukrajino bo po današnji invaziji in pričakovanem odzivu Zahoda še težje.Gospodarska zbornica Slovenije si bo tudi v tej krizni situaciji prizadevala za podporo pri iskanju odgovorov na izzive. Jutri se bo na GZS prvič sestala Skupina podjetij za Ukrajino in Rusijo,« je pojasnil generalni direktor GZS mag. Aleš Cantarutti.

Arhiv: SPOT Posavje: Obvezna oddaja Poročila o nastalih odpadkih in ravnanju z njimi in Poročila o količini embalaže, ki je bila dana v promet ali uporabljena v letu 2021

Vabimo vas na delavnico, kjer se boste med drugim seznanili z zakonodajo s področja ravnanja z odpadki in ravnanja z embalažo in odpadno embalažo, zahtevami in obveznostmi s področja ravnanja z odpadki, ugotovili boste kakšna je razlika med komunalno in ne-komunalno embalažo in komu jo oddamo ali prepustimo ... Rok za OBVEZNO poročanje je 31. 3. 2022. Izvirni povzročitelj, zbiralec in/ali predelovalec odpadkov je obvezan oddati Poročilo o nastalih odpadkih in ravnanju z njimi, zbiranju oz. obdelavi. Izvirni povzročitelj odpadkov lahko poročilo predloži pisno ali elektronsko, zbiralec in obdelovalec pa samo elektronsko s pomočjo informacijskega sistema IS-odpadki. Pravilnost podatkov pri poročanju temelji na pravilno izpolnjenih evidenčnih listih v aplikaciji IS-Odpadki. Na podlagi Uredbe o embalaži in odpadni embalaži mora proizvajalec in/ali »embaler« in/ali pridobitelj embaliranega blaga izbrani Družbi za ravnanje z embalažo štirikrat letno v elektronski obliki poročati podatke o embalaži, dani na trg v RS, oziroma neposredno ministrstvu, če gre za individualni sistem zbiranja odpadne embalaže.

Arhiv: Interventni zakoni na področju trga dela in energetike + Zakon o spodbujanju investicij

Spoštovane člani, Državni zbor Republike Slovenije je v torek, 22. februarja 2022, na 95. izredni seji Državnega zbora sprejel Zakon o interventnih ukrepih za podporo trgu dela, Zakon o nujnih ukrepih za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov, Zakon o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu in Zakon o spodbujanju investicij – Zsinv-B. Noben od navedenih zakonov še ni objavljen v Uradnem listu Republike Slovenije, saj o njih še ni odločal Državni svet. Veljati bodo začeli naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. O objavi boste obveščeni pravočasno, prav tako boste prejeli v obvestilu čistopis zakonov. V nadaljevanju so predstavljeni zakoni in novosti, ki jih ti prinašajo.

Arhiv: Državna pomoč bo ublažila negativne učinke v gospodarstvu

"Na Gospodarski zbornici Slovenije smo zadovoljni, da so naša več kot štirimesečna prizadevanja za pomoč podjetjem zaradi enormnih dvigov cen obrodila sadove. Včeraj so poslanci prižgali zeleno luč Zakonu o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu, po katerem bo okrog 45.500 prizadetih podjetij upravičenih do državne pomoči. Na GZS ocenjujemo, da je ukrep ustrezno oblikovan, saj so zneski pomoči vezani na velikost prihodkov in pomen stroškov energije v poslovnih odhodkih. Ukrep tudi ne diskriminira podjetij po dejavnosti ali velikosti. Tudi nekateri drugi ukrepi (oprostitev omrežnine in prispevkov) bodo imeli ugoden vpliv na znižanje bremena za gospodarstvo. Želeli bi si, da bi Vlada v bodoče hitreje odreagirala na predloge GZS, ki vedno temeljijo na argumentih in analizah,« je naglasil predsednik Gospodarske zbornice (GZS) Slovenije Tibor Šimonka.

Arhiv: EXPO BUSINESS TALKS, četrtek, 3. marca 2022 ob 10h

S slovenskimi izvozno naravnanimi podjetji bi želeli deliti nove navdihujoče zgodbe uspešnih slovenskih poslovnežev, ki delujejo v Združenih arabskih emiratih. Gost tokratnega EXPO Business Talks bo Iztok Franko, ustanovitelj Skupine Pesakrompir, ki deluje predvsem kot mreža izkušenih poslovnežev s skupno več deset let izkušnjami v Dubaju in celotnem Bližnjem vzhodu.

Arhiv: Vstop na tuje trge z dobro izvozno kondicijo_17. marec 2022

Poslovanje s tujimi trgi prinaša različne izzive, katerih morebitne negativne posledice podjetje lahko omili, če se na vstop na tuji trg dobro pripravi. Je kot tek na dolge proge, ki se ga ne lotite brez potrebne kondicije.

Arhiv: Napotitev voznikov

Nova pravila o napotitvi voznikov v cestnem prometu se uporabljajo od 2. februarja 2022.

Arhivi