Novice


Arhiv: Vabimo vas na brezplačno delavnico »Airbnb, Booking in Expedia poslovanje«

Spot svetovanje Goriška vabi na brezplačno, spletno delavnico »Airbnb, Booking in Expedia poslovanje«, ki bo 8. aprila ob 17h.

Arhiv: Novi odloki in začasne prepovedi

Vlada je na nedeljski seji sprejela vrsto ukrepov za zajezitev epidemije COVID-19. Večina ukrepov bo veljala od 1. aprila do vključno 11. aprila 2021, Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19 pa že velja. Na GZS smo že ažurirali vsebino spletne strani s spremembami oz. novostmi, ki so jih prinesli novi odloki

Arhiv: Letna obračuna DDPO in DohDej lahko oddate do 30. 4. 2021

Državni zbor RS je 26. 3. 2021 sprejel Zakon o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2021 in 2022 (ZIPRS), v katerem je tudi določba o podaljšanju roka za oddajo obračunov DDPO in DohDej do 30. aprila 2021. Čeprav omenjen zakon tik pred koncem marca še vedno ni objavljen v Uradnem listu RS, so na Finančni upravi kljub temu v sistemu eDavki že prestavili rok za oddajo omenjenih obračunov na 30. 4. 2021. To pomeni, da lahko zavezanci obračuna DDPO in DohDej oddajo do konca aprila 2021.

Arhiv: Gospodarska klima višja kljub pričakovanjem o novem zaostrovanju ukrepov

Ne glede na slabšanje razpoloženja potrošnikov se je kazalnik gospodarske klime okrepil, in sicer iz februarske vrednosti (-3,3) na marčevskih -1,1. Na zvišanje kazalnika gospodarske klime na mesečni ravni so vplivali kazalniki zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 2,0 odstotne točke), v gradbeništvu (za 0,3 odstotne točke), v trgovini na drobno (za 0,3 odstotne točke) in v storitvenih dejavnostih (za 0,1 odstotne točke). Vpliv kazalnika zaupanja med potrošniki je bil negativen (za 0,4 odstotne točke).

Arhiv: 11 namigov Jeffa Bezosa za podjetniški uspeh

Ustanovitelj Amazona Jeff Bezos je svojemu nasledniku v vlogi izvršnega direktorja (CEO) podal niz namigov, ki smo jih povzeli po portalu inc.com in bodo morda uporabni tudi za vas.

Arhiv: Natečaj za delodajalce: prijavite dobro prakso medgeneracijskega sodelovanja in prejmite priznanje MEGA

Sodelovanje je za prijavitelje prostovoljno in brezplačno. Rok za prijavo dobrih praks je 16. april 2021. Delodajalci, ki se lahko pohvalijo z dobrim medgeneracijskim sodelovanjem svojih sodelavcev v zadnjih dveh letih, bodo prejeli priznanje MEGA. Natečaj poteka pod okriljem projekta Vsi zmagujemo, ko sodelujemo, ki ga sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Evropski socialni sklad. Podporniki projekta in natečaja smo Gospodarska zbornica Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije in Slovenska kadrovska zveza.

Arhiv: on-line srečanje na temo psihične kondicije zaposlenih

V okviru projekta Družbeno odgovoren delodajalec, kjer kot partner sodeluje tudi Gospodarska zbornica Slovenije, vas 8. aprila ob 13. uri vabimo na on-line srečanje na temo psihične kondicije zaposlenih. Program bo vodila Petra Tekavec, psihologinja in mednarodna psihoterapevtka, z 20 letnimi izkušnjami dela v podjetjih in s klienti. Petra Tekavec je opravila 4 letni specialistični študij in je certificirana mednarodna Integrativna psihoterapevtka z aktivnim članstvom in prispevki v IIPA in Slovenski krovni zvezi za psihoterapijo. Na srečanju boste imeli priložnost zastaviti konkretne izzive, s katerimi se srečujete na tem področju. Udeležba je brezplačna.

Arhiv: Gospodarske napovedi za Slovenijo 2021-2023

Po upadu gospodarske rasti v 2020 za 5,5 % (prva ocena), ki je bil nižji od pričakovanj Analitike GZS in Consensusa, naj bi v 2021 sledil močnejši skok gospodarske rasti (4,7 %), ki se bo nadaljevala tudi v 2022 (4,2 % rast BDP) ter v 2023 (3,4 % rast). Elementi, ki narekujejo ugodno sliko pričakovanj slovenskega gospodarstva, so: višja potrošnja gospodinjstev, ki se je v 2020 znižala kar za desetino zaradi zajezitvenih ukrepov, izrazita krepitev investicijskih vlaganj v infrastrukturo kot podjetniške investicije ob podpori sredstev EU, postopna večja precepljenost prebivalstva in okrevanje na zunanjih trgih.

Arhiv: Podaljšanje interventnih ukrepov na davčnem področju ter določene ukrepe iz ZZUOOP in ZIUOPDVE

Do 30. junija 2021 se podaljšuje veljavnost ukrepov iz 67. in 68. člena Zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19. Ukrepi davčnim zavezancem omogočajo lažje izpolnjevanje davčnih obveznosti (tj. odlog oziroma obročno plačilo davka, prispevkov, akontacij davka in davčnega odtegljaja, za čas odloga in obročnega plačila pa se davčnemu zavezancu ne zaračunajo obresti). Ukrepi po ZZUOOP - izredna pomoč mesečnega temeljnega dohodka in ukrep v obliki delno povrnjenega izgubljenega dohodka za samozaposlene in družbenike za čas trajanja odrejene karantene na domu ali nezmožnosti opravljanja dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva otroka ter ukrep pomoči v obliki delnega povračila nekritih fiksnih stroškov po ZIUOPDVE, ki pa je namenjen ne le omenjeni ciljni skupini, ampak tudi preostalemu gospodarstvu, se podaljšajo do 30. junija 2021.

Arhiv: Z ministri o možnostih podaljšanja moratorija kreditov

GZS je skupaj z ZBS in OZS na sestanku pri finančnem ministru Širclju in gospodarskem ministru Zdravku Počivalšku predstavila argumente za potrebno podaljšanje moratorijev kreditov za ekonomsko najbolj prizadete, dlje časa zaprte gospodarske panoge tudi po 1. aprilu 2021.

Arhivi