Novice


Arhiv: Brezplačna storitev strojnega prevajanja eTranslation iz programa za digitalno Evropo

Na voljo vam je brezplačna storitev strojnega prevajanja eTranslation iz programa za digitalno Evropo. MSP lahko zdaj eTranslation uporabljate za natančne strojne prevode navadnih besedil ali dokumentov med vsemi uradnimi jeziki EU, islandščino, norveščino, ruščino, kitajščino, turščino in japonščino, dodani pa bodo še drugi jeziki. Izberete lahko celo področje izvirnega besedila, na primer zdravje ali sodstvo, tako da bodo bolje upoštevane jezikovne posebnosti vašega sektorja. eTranslation prevede besedilo iz kakršne koli datoteke, ne da bi spremenil slike ali oblikovanje, po prenosu pa lahko iz sistema izbrišete vse prevedene podatke in zagotovite njihovo zaupnost. In kar je najpomembnejše, eTranslation je brezplačen, preprost za uporabo in varen.

Arhiv: KAKO POVEZATI INOVACIJE PAMETNIH MEST S POSLOVNIMI PRILOŽNOSTMI TRAJNOSTNEGA RAZVOJA

Več kot polovica mestnih oblasti v letošnji študiji ESI ThoughtLaba izraža prepričanje, da bo pandemija koronavirusa trajno spremenila način življenja in dela v mestih. Kar v dveh tretjinah mest bodo razmislili o strategiji nadaljnjih urbanističnih načrtov, v dobri polovici pa razmišljajo o velikopoteznih spremembah v urbani mobilnosti. Kar dve tretjini mest šteje strategijo razvoja pametnih mest kot ključno za svoj nadaljnji razvoj. Tako pandemija pospešuje postopke digitalizacije in trajnostnega razvoja mest, pri čemer digitalizacija pametnih skupnosti temelji na uporabi novih tehnologij interneta stvari (IoT) in 5G, trajnostni razvoj pa sledi strategiji in ciljem trajnostnega razvoja Združenih narodov (ZN).

Arhiv: P7C 2021 – KREDITI ZA BLAŽITEV POSLEDIC EPIDEMIJE COVID-19

Namen brezobrestnega kredita je zagotoviti hitro in ugodno financiranje za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 na gospodarstvo. SPS želi na ta način želi malim in srednje velikim podjetjem omogočiti dostop do virov financiranja pod ugodnimi pogoji z omejitvijo izvajanja prekomernih postopkov odobritve kredita. MSP-jem želi pomagati ohraniti poslovanje oz. omogočiti »preživetje« in ohranitev delovnih mest, s tem pa delno omiliti gospodarske posledice epidemije COVID-19. Podjetje lahko zaprosijo do 100.000 EUR kredita. Preostala roka za oddajo vlog sta še 20. 5. 2021 in 10. 6. 2021.

Arhiv: Kaj in kako inovirati ter kako uspešno pripraviti in prijaviti inovacijo na »Razpis za najboljše inovacije v letu 2021«, s predstavitvijo dobre prakse o širjenju kulture inovativnosti

Inovativnost je eden ključnih dejavnikov uspešnosti podjetij, saj inovacije prispevajo k dvigu dodane vrednosti podjetja, pozitivno vplivajo na kulturo in spreminjajo širšo družbo. Medtem ko se še vedno spopadamo s posledicami pandemije, sta gospodarski tempo in hitrost inovacij prinesla nove priložnosti in hkrati z njimi tudi nove izzive. Številne organizacije dokazujejo, da se lahko odzovejo hitro in prožno ter izboljšajo svojo odpornost v negotovem obdobju, ki ga trenutno prestajamo, z inovativnostjo in širjenjem kulture inovativnosti v svojih delovnih okoljih in širše. Kakšno je stanje inovativnosti v slovenskem gospodarstvu? Katere inovacije so tiste, ki si jih najbolj želimo? Kako jih razvijati? Kako vzpostavljati in graditi inovacijsko kulturo? Odgovore na zgoraj našteta vprašanja in kako se prijaviti na letošnji »Razpis za najboljše inovacije v letu 2021« vam bo predstavil dr. Aleš UGOVŠEK, vodja področja tehnološkega razvoja in inovativnosti na GZS.

Arhiv: Nabavna delegacija slovenske elektronske in elektroindustrije na Tajvan

Izdelovalci končnih izdelkov lahko končajo svoje delo ko so na voljo vsi sestavni deli. Ali se soočate s pomanjkanjem elektronskih komponent? Vljudno vabljeni k predstavitvi nabavnih potreb vašega podjetja tajvanskim proizvajalcem elektronske opreme, ki bo potekala v virtualni obliki 22. junija 2021.

Arhiv: Poslovni klepet "Business Talk" No 2021/12, 11. maj 2021

V Centru za mednarodno poslovanje so pripravili serijo virtualnih poslovnih klepetov pod imenom Business Talks, ki se odvijajo ob torkih. V tokratnem pogovoru, ki bo potekal v torek, 11. maja 2021 ob 14. uri po slovenskem času bo gostja Dr. Petra Rihar, partner v odvetniški pisarni Lanter Law Firm, s sedežem v Zurichu, kjer svetuje posameznikom in podjetjem glede nacionalnega in mednarodnega gospodarskega prava. S Petro, ki je drugače iz Slovenije, se bomo pogovarjali o značilnostih poslovanja s Švico in kaj vse moramo pri tem upoštevati.

Arhiv: Četrtkova izvozna svetovanja, 6. maj 2021

Člane GZS vljudno vabimo na individualna izvozna svetovanja, ki jih za vas pripravljajo sodelavci Centra za mednarodno poslovanje (CEMP). Svetovanja potekajo v obliki 30 minutnega spletnega individualnega pogovora o izvoznih usmeritvah, izzivih ter pogojih poslovanja na izbranih izvoznih trgih. V tokratnem Četrtkovem izvoznem svetovanju, ki bo 6. maja 2021, med 9. in 12. uro, vam bodo na voljo svetovalci za trge Madžarske, Nemčije in Združenih narodov.

Arhiv: Vabilo na webinar, kjer bo predstavljen SMART4ALL razpis Red Pitaya

Vas zanima kako bi lahko z sodelovanjem na pripravništvu pridobili sredstva za razvoj svoje ideje? Prek razpisa SMART4ALL se lahko podjetniki potegujete za tri mesečno financirano pripravništvo v drugi državi. Organizacije, ki bodo sodelovale pri projektu bodo podprte s pavšalnim zneskom do 8.000 EUR (ali do 6.000 € za pripravništva, opravljena na daljavo zaradi omejitev Covida-19) za kritje stroškov pri izvajanju prenosa znanja. Na razpis, ki je odprt do 15. junija, se prijavite skupaj z strateškim partnerjem iz tujine. Za iskanje partnerjev za razpis SMART4ALL nudi tudi posebno ‘matchmaking’ storitev. Trajanje pripravništva je 3 mesece in se izvaja od oktobra do decembra 2021.

Arhiv: Marca 1. mesečna medletna rast BDP po enem letu padcev

Marca je poraba električne energije za enakim obdobjem predkriznega leta 2019 zaostajala za 4 %. To je po naši oceni tudi okviren približek nižje vrednosti BDP glede na 2019, medtem ko je bila rast glede na marec 2020 pri 2 %, kar pomeni, da se je marca medletni BDP po 12-ih mesecih upadanja vendarle pričel povečevati. Nedvomno lahko podobno pričakujemo aprila in maja (še višjo rast). Zavod RS za zaposlovanje je v sredo (21. 4.) objavil zadnje neuradne podatke o številu brezposelnih. Njihovo število se je znižalo pod 80.000. Umik velikonočnega mehkega »lockdown-a« je vodil v vnovično rast zaposlovanja.

Arhiv: 4 namigi za boljši timski uspeh

Uspešni timi so ciljno usmerjeni, motivirani z ustreznimi izzivi, so kolektivno produktivni, člani uspešnih timov pa se počutijo psihološko varne in si med seboj zaupajo. Na portalu officevibe.com smo našli nekaj namigov, ki vam lahko pomagajo ustvariti še uspešnejši tim.

Arhivi